Politică

Cristian Buican: Guvernul PSD-ALDE lasă primăriile cu mâna întinsă

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind a doua rectificare bugetară din acest an reprezintă cel mai mare coşmar al administraţiilor publice locale din România. Nu numai că în acest act normativ nu se regăseşte suplimentarea sumelor repartizate administraţiilor publice locale, aşa cum sperau aleşii locali în urma promisiunilor mincinoase ale reprezentanţilor PSD, dar la art. 25 se specifică foarte clar că „se diminuează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale alocate potrivit prevederilor art.27 alin.(1) lit. c2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.78/2018 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, cu suma de 529.801 mii lei, reprezentând sume nesolicitate de către unităţile administrativ-teritoriale, aflate în sold”. Pentru a avea un termen de comparaţie, această sumă pe care Guvernul o taie de la administraţiile publice locale reprezintă aproximativ o treime din totalul fondurilor alocate administraţiilor publice locale la rectificarea bugetară din septembrie.

Din păcate, veştile proaste pentru administraţiile publice locale nu se opresc aici, fiind improbabil să mai existe vreo alocare de fonduri în acest an. În ciuda multiplelor semnale din partea primăriilor conform cărora au fonduri mai mici decât anul trecut, Ministerul Finanţelor Publice, prin intermediul unui răspuns la una din interpelările deputatului Cristian Buican, menţionează că „s-a asigurat un nivel al sumelor provenite din cotele din impozitul pe venit şi al sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale estimate a fi încasate în anul 2018 cel puţin egal cu nivelul aceloraşi sume încasate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale în anul 2017”. Pe această cale, parlamentarul liberal Cristian Buican va solicita administraţiilor publice locale date exacte privind diferenţele de alocări de fonduri dintre anii 2017 şi 2018, considerând că Ministerul Finanţelor Publice i-a prezentat o situaţie diferită decât cea reală, iar, potrivit Legii răspunderii ministeriale, prezentarea de date inexacte Parlamentului poate constitui infracţiune.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că această rectificare bugetară ne dezvăluie şi dezastrul pe care Guvernanţii de la PSD-ALDE l-au făcut în finanţele ţării. Atunci când tai fonduri de la Transporturi, mai ales de la construcţia de autostrăzi, de la Educaţie şi de la Cercetare, că să peticeşti găurile lăsate de dobânzi şi creşterile salariale, este clar că viitorul nu sună deloc bine. Pe această cale, deputatul Cristian Buican îi acuză public pe reprezentanţii PSD de amanetarea viitorului acestei ţări, printr-o politică păguboasă, de devalizare a bugetului statului în scop pur personal.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...