Politică

Procedura de racordare a companiilor la energie electrică, în atenţia senatorului Romulus Bulacu

Senatorul vâlcean Romulus Bulacu i-a adresat o întrebare ministerului Energiei, Anton Anton, prin care îi solicită un punct de vedere în legătură cu măsurile luate de Ministerul Energiei care să faciliteze racordarea companiilor la energia electrică, micşorând astfel timpul de aşteptare.

Domnule Ministru,

“Doing Business în Uniunea Europeană 2017: Bulgaria, România şi Ungaria” este cea mai recentă cercetare dintr-o serie de studii ce extinde analiza comparativă la oraşe secundare din unul sau mai multe state membre ale UE, astfel încât să ofere o prezentare mai completă a mediului de afaceri şi a cadrului legislativ. Această ediţie vizează reglementările aplicabile mediului de afaceri şi aplicarea acestora în cinci etape din ciclul de viaţă al unei societăţi comerciale mici sau mijlocii: constituirea unei societăţi, obţinerea autorizaţiei de construire, racordarea la reţeaua de energie electrică, înregistrarea transferului dreptului de proprietate şi soluţionarea litigiilor comerciale în primă instanţă.

Cel mai slab rezultat, România îl înregistrează la capitolul racordării companiilor la energia electrică- media de aşteptare, 174 de zile.

Racordarea la reţeaua de energie electrică durează mai puţin de 6 luni în Bucureşti, Craiova, şi Iaşi şi aproape 8 luni în Timişoara. În general, pentru racordarea la reţeaua de energie electrică, un întreprinzător trebuie să aştepte cu aproximativ trei luni mai mult decât media UE (de 90 de zile), timp în care trebuie să parcurgă 9 etape.

Din cele 190 de economii analizate, România a ocupat locul 52, după Cehia şi Moldova. Din punct de vedere al zonei de energie electrică, România se situează la finalul clasamentului. Astfel, în Cehia, sunt necesare 3 proceduri şi 60 de zile, la Chişinău, 6 proceduri şi 86 de zile. În Bulgaria, deşi numărul de proceduri este mai mare, numărul zilelor de aşteptare este mai mic pentru racordarea la electricitate. Mai mult, România este pe ultimul loc la nivelul UE în ceea ce priveşte calitatea serviciului de distribuţie a energiei din cauza celei mai ridicate durate a întreruperilor neplanificate în alimentarea cu electricitate. Menţionez aici că lucrurile ar putea avea dimensiuni mult mai grave în condiţiile în care liga companiilor de distribuţie, formată din Electrica, ENEL, CEZ, şi EON avertizează că investiţiile ar putea scădea după ce ANRE a tăiat rata reglementată a rentabilităţii, factor ce determină profitabilitatea companiilor de profil.

Pe cale de consecinţă, domnule ministru, vă rog să-mi comunicaţi care este punctul de vedere al ministerului dumneavoastră faţă de cele precizate mai sus şi care dacă veţi lua măsuri care să faciliteze racordarea companiilor la energia electrică, micşorând astfel timpul de aşteptare.

Vă mulţumesc.
Solicit răspuns scris.

Senator Romulus Bulacu

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...