Actualitate

Felinele de la Zoo Râmnicu Vâlcea ar putea ajunge în Africa

Primăria din Râmnciu Vâlcea vrea să scape de nişte lei. E vorba de leii de la Grădina Zoo, care s-au înmulţit neaşteptat de mult în cei 15 ani de când sunt aici, iar îngrijitorii s-au trezit că nu mai au unde să îi cazeze peste iarnă. În prezent, la Zoo de la Râmnicu Vâlcea sunt nouă astfel de feline.

Responsabilii de la Grădina Zoologică din Vâlcea s-au gândit să păstreze doar trei dintre cele nouă „pisici mari” pe care le au. Pe celelalte şase vor să le doneze sau să le dea în schimbul altor animale grădinilor zoologice din ţară. „Ne-am gândit că poate o să realizăm nişte schimburi cu alte grădini zoologice sau chiar colecţii private. Noi am vrea să aducem aici o girafă, un linx. Căutăm soluţii. Am avut discuţii şi cu o asociaţie pentru protecţia animalelor care ne-ar putea ajuta să ducem leii la care ne-am gândit noi că ar trebui să plece din această grădină zoologică în Africa, dar interesant ar fi un schimb pentru a atrage alte animale pe care noi nu le aveam aici la Vâlcea”, spune Marius Almariei, directorul SC Pieţe Prest SA, societatea aflată în subordinea Consiliului Local Râmnicu Vâlcea care administrează Grădina Zoologică.

Leii rămân atracţia grădinii

"Au primit tot ce se poate ca şi îngrijire medicală, încercăm să le oferim şi hrana de care este nevoie, dar noi sperăm însă ca prin aceste donaţii sau schimburi să reducem şi din încrucişările dintre familii.", medicul veterinar al grădinii, Roxana Rădulescu

Nu din cauza lipsei de hrană, ci mai de grabă din lipsă de spaţiu pentru cazarea lor pe timpul iernii, s-au gândit cei din Vâlcea să mai dea din leii deveniţi adevărate vedete pentru micuţii vizitatori obişnuiţi să-i vadă la grămadă în ţarcul special amenajat pentru ei. „Nu este deloc uşor cu atâtea animale. Eforturile sunt pe măsură, dar credem noi că rezultatele au început să se vadă. Dacă o să reuşim să reducem şi efectivul o să fie mult mai bine. Leii rămân o atracţie a grădinii. Noi nu intenţionăm să scăpam de tot de ei. Vrem doar să rămână mai puţini şi să îi înfrumuseţăm ca şi aspect cu această ocazie. Fiind mai puţini au spaţiu mai mult de desfăşurare şi se va vedea cu siguranţă o îmbunătăţire atât a aspectului lor fizic, dar şi psihic”, a precizat Maria Jerpelea, administratorul Grădinii Zoo din Râmnicu Vâlcea.

Unii pui se nasc cu malformaţii

Îngrijitorilor le-ar plăcea să îi vadă din nou întorşi în mediul lor natural, adică în savana africană. Au şi o ofertă în acest sens care speră să se şi materializeze, pentru că în decursul celor 15 ani de când leii sunt la Vâlcea şi materialul genetic s-a degradat mult, iar puii lor se nasc cu malformaţii. Din cauza unei astfel de malformaţii, în urmă cu câteva zile s-a stins şi micuţa vedetă - Romina, puiul de leu care a făcut senzaţie printre cei mici toată vara, dar pe care îngrijitorii, cu toate eforturile, nu au mai putut să o salveze. „Pentru fiecare animal, cel puţin pentru ultima perioadă din viaţă, cum este cazul exemplarelor mai în vârstă de aici, merită să se bucure de mediul lor natural şi merită să se bucure de nişte condiţii de care nu au avut parte aici. Sunt vaccinaţi, sunt deparazitaţi, vitaminizaţi. Au primit tot ce se poate ca şi îngrijire medicală, încercăm să le oferim şi hrana de care este nevoie, dar noi sperăm însă ca prin aceste donaţii sau schimburi pe care o să le realizăm să reducem şi din încrucişările dintre familii, ce nu putem face în acest moment din cauza adăpostului. Credem că va fi mai bine pentru ei”, spune şi medicul veterinar al grădinii, Roxana Rădulescu. Până acum, însă, o singură grădină zoo din ţară s-a arătat interesată să facă schimb de animale cu cei din Vâlcea, dar deocamdată nimic finalizat. Grădina Zoologică din Vâlcea este una dintre cele mai moderne din ţară. Ea a fost redeschisă în vara anului trecut, după ce s-au investit peste un milion de euro pentru reamenajare şi extinderea spaţiilor în care sunt cazaţi „locatarii” exotici ai Grădinii Zoologice.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...