Economic

Dolarul a prins viteză

De aproape două luni perechea euro/leu fluctuează în jurul pragului de 4,66 lei, depăşirea celui de 4,67 lei fiind testat de mai multe ori.
În perioada analizată, cursul euro a scăzut de 4,6640 la 4,6586 lei, la sfârşitul ei, când
tranzacţiile s-au realizat într-un culoar îngust, 4,655 – 4,662 lei
Înrăutăţirea situaţiei politice din zona euro a facut ca media dolarului american să crească de la 4,1063 la 4,1342 lei, maximul ultimelor 18 luni. Cotaţiile din piaţă fluctuau între 1,102 şi 1,144 lei.
Moneda elveţiană se tranzacţiona pe pieţele internaţionale între 1,135 şi 1,14 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 4,0799 la 4,0964 lei.
Perspectivele leului rămân negative, urmare a înrăutăţirii situaţiei economice. La jumătatea săptămânii, Comisia Europeană a publicat prognozele sale privind România.
Chiar dacă guvernarea PSD-ALDE anunţă constantat îndeplinirea ţintelor propuse, CE a revizuit în scădere proiecţiile sale. Prognoza privind creşterea economiei României în
acest an a fost adusă de la 4,1 la 3,6%. În ceea ce priveşte deficitul bugetar din 2018,
acesta a fost urcat la 3,3%, peste ţinta de 3% din PIB asumată de România prin Tratatul
de la Maastricht.
La începutul intervalului, BNR a continuat şirul operaţiunilor de tip repo, împrumutând din nou băncile comerciale care aveau nevoie de lichiditate. Suma introdusă în piaţă a fost mai mică decât la precedentele două intervenţii, ea ridicându-se la „doar” puţin peste 5,3 miliarde lei. Ca de obicei, dobânda plătită este 2,5%, egală cu cea de politică monetară.
Intervenţia BNR în piaţa monetară, a făcat ca indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, să scadă de la 3,20 la 3,19%, iar cel la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, de la 3,45 la 3,43%
Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcţie de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, şi cel la 12 luni au coborât, la rândul lor, la 3,51%, respectiv la 3,58%.
Dealerii din piaţa monetară consideră că indicii ROBOR se vor stabiliza la finalul lunii, ca o consecinţă a creşterii lichidităţii, Finanţele urmând să achite un împrumut mai vechi, care are o valoare de 8 mliarde de lei, dar şi să dea drumul la robinetul banilor pentru autorităţile locale.
Conflictul dintre Comisia Europeană şi Italia, în privinţa creşterii anul viitor a deficitui bugetar, dorit de guvernul de la Roma, cât şi incertitudinile care planează modul în care se va realiza Brexitul, au pus în umbră eşecul de săptămâna trecută al republicanilor la alegerile care s-au desfăşurat la jumătatea mandatului prezidenţial din SUA.
De la o apreciere la 1,15 dolari, euro a scăzut până la 1,1223 dolari, nivel care se mai înregistra la sfârşitul lui iunie trecut
Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la finalul intervalului în jurul
valorii de 6.350 dolari.
Analiza cuprinde perioada 6 – 12 noiembrie

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...