Actualitate

Ceremonie la Robăneşti- Dolj

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, vineri, la ceremonia organizată pentru cinstirea jertfei militarilor din cavaleria Armatei României în luptele din Primul Război Mondial care au avut loc în comuna Robăneşti.

Cu această ocazie, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a adresat următorul mesaj: „Noi, generaţia căreia îi revine onoarea de a celebra un secol de la Marea Unire, suntem datori să ne amintim mereu preţul dureros pe care înaintaşii noştri l-au plătit pentru înfăptuirea acestui vis. Faptele de eroism şi actele de sacrificiu cu care s-a scris cel mai strălucit capitol din trecutul nostru nu trebuie niciodată uitate.

Fapte precum cele consemnate în istorie drept «Şarja de la Robăneşti» ne vorbesc şi astăzi despre admirabila structură morală a celor care au luptat în Războiul de Întregire a Neamului, clădind modele de abnegaţie şi devotament prin modul în care au înţeles să se pună cu totul în slujba dezideratelor unei întregi naţiuni.

Acum mai bine de un veac, într-o zi cenuşie de noiembrie, în momente de cumpănă, 110 cavalerişti din Regimentul 9 Roşiori au dat măsura curajului, avântându-se în atac impetuos asupra inamicului, printr-o ploaie de gloanţe, pentru a-şi salva camarazii care cădeau seceraţi de artileria germană.

Astăzi, când le cinstim memoria, doresc să vă mulţumesc dumneavoastră, tuturor celor care v-aţi alăturat acestei iniţiative comemorative. Datorită dumneavoastră, 110 stejari se vor înălţa pe locul în care, odinioară, 110 eroi s-au ridicat mai presus de teamă şi de moarte şi au intrat în eternitate – pentru ca actul lor de sacrificiu să nu fie vreodată uitat.

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dolj, permiteţi-mi să exprim recunoştinţa noastră pentru faptele de glorie ale tuturor celor care, prin truda şi prin jertfa lor, au făcut posibilă Unirea din 1918, precum şi respectul nostru pentru cei care au continuat şi duc mai departe nobila tradiţie a Armatei, veterani de război şi militari ai prezentului.”

Manifestarea de comemorare a eroilor „Şarjei de la Robăneşti“ a fost urmată de o acţiune de plantare a unui număr de 110 stejari, în memoria celor 110 cavalerişti din Escadronul 3 al Regimentului 9 Roşiori.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Dolj şi Centrul Judeţean pentru Protecţia Naturii, Turism şi Dezvoltare Rurală Durabilă, în parteneriat cu Garnizoana Craiova, Primăria Comunei Robăneşti, Direcţia Silvică Dolj şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Dolj.

Alături de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la ceremonie au mai participat subprefectul judeţului Dolj, Cristian Şovăilă, administratorul public al judeţului, Cosmin Durle, membri ai Parlamentului României, consilieri judeţeni şi reprezentanţi ai autorităţilor şi ai instituţiilor publice locale.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...