Actualitate

Lucrările la aeroportul Craiova, aproape de final

Autorităţile judeţene vor realiza un centru SMURD pentru toată Oltenia

Lucrările de modernizare ale Aeroportului Craiova se apropie de final, iar preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, speră ca acesta să aibă şi o altă utilitate decât cea pentru zborurile comerciale. Astfel, într-o adresă remisă Consiliului Judeţean Dolj, Ministerul Sănătăţii a informat autorităţile judeţene că s-a dat acceptul pentru ca în Craiova să fie înfiinţat un centru SMURD dotat cu un elicopter pentru situaţii deosebite, care va opera pe Aeroportul din Craiova. Noua dotare îi va pune la muncă şi pe primarii din judeţ, aceştia fiind avertizaţi că vor trebui să găsească spaţii pentru amenjarea unor heliporturi. Măsura va trebui adoptată de edilii din localităţile mari ale judeţului.

Inaugurare în noiembrie

Conducerea CJ Dolj a vizitat Aeroportul Craiova la sfârşitul săptămânii trecute, anunţând că inaugurarea noului terminal va fi realizată în luna noiembrie. „Am fost într-o vizită de lucru la Aeroport, însoţit de vicepreşedintele Cristinel Iovan, de arhitectul-şef Radu Pappa, şi, împreună cu conducerea aeroportului, constructorul şi proiectantul, am trecut în revistă tot ce s-a făcut şi ce mai trebuie realizat aici în perioada următoare. Remarc cu plăcere că se lucrează într-un ritm alert, constructorii organizând-se în două ture de lucru şi observ că prinde contur tot ceea ce ne-am propus să facem la aeroport. Suntem foarte aproape să finalizăm o nouă etapă pe care ne-am propus-o la Aeroportul din Craiova, respectiv un terminal nou de sosiri-plecări, un turn de control”, a precizat Ion Prioteasa. În acest moment Aeroportul are o clădire de 10.000 metri pătraţi, un turn de control ridicat pe cinci etaje, fiind clădire care corespunde în totalitate standardelor impuse de Uniunea Europeană în domeniul aviaţiei civile. „Ne dorim ca, odată finalizate aceste lucrări la Aeroportul din Craiova, să aducem noi curse aeriene care să-i ducă pe doljeni, pe olteni către destinaţiile spre care vor să ajungă. Nu suntem departe de acest deziderat şi, probabil, vom vedea în anii următori mult mai multe avioane pe Aeroportul din Craiova. Asta înseamnă dezvoltare locală şi cred că acest lucru trebuie să stea la baza oricărui demers pe care o autoritate publică o face”, a precizat vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan.

Servicii SMURD pentru tot vestul ţării

Odată cu inspectarea lucrărilor de modernizare a „porţii” aeriene a Olteniei, Ion Prioteasa a trecut în revistă şi locul pe care urmează să fie amplasat hangarul care va deservi elicopterul SMURD. „Aeronava va opera pe întreaga zonă a regiunii Oltenia. Vom discuta cu primarii de mari localităţi să-şi amenajeze undeva o zonă de heliport pentru ca acest elicopter, atunci când vine să preia câte o urgenţă dintr-o anumită zonă, să poată ateriza. Deja ne-a sosit platforma mobilă cu ajutorul căreia va fi introdus în hangar aeronava. Trebuie precizat că vor fi amenajate şi camere pentru piloţii şi personalul medical care vor deservi acest elicopter. Este un lucru deosebit care se întâmplă la Craiova şi în toată regiunea Oltenia, deoarece cu ajutorul acestui elicopter vor fi salvate vieţi. Toate cazurile grave vor beneficia de servicii medicale de urgenţă în timp real, indiferent de locul în care se află”, a mai spus Prioteasa. Necesitatea dotării celui mai mare oraş din regiune cu o aeronavă de intervenţie rapidă pentru servicii medicale de urgenţă a fost sesizată şi de ministrul secretar de stat Raed Arafat. „Prin dispunerea acestui punct de operare se urmăreşte acoperirea necesităţilor de intervenţie în misiuni aeromedicale primare şi secundare pentru zona de sud-vest a ţării. În urma evaluării specialiştilor din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor, în calitate de operator aerian SMURD, a posibilelor locuri de amplasare a viitorului punct de operare aeromedicala de la Craiova, cea mai bună variantă este dispunerea acestuia pe Aeroportul Craiova”, a punctat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii. Şase astfel de aeronave au fost achiziţionate în ultimele luni de Guvernul român.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...