Interviu

Vlădoiu: „Mi-aş fi dorit ca sindicatele să nu se amestece în domeniul politic”

Aurel Vlădoiu (PSD), candidatul USL Vâlcea pe colegiul Horezu la Camera Deputaţilor, vorbeşte despre şansele ca alianţa dintre PSD şi PNL să reziste după alegerile parlamentare, cât şi despre scorul pe care useliştii l-ar putea obţine la scrutinul din decembrie. Deputatul PSD povesteşte în interviul acordat Săptămânii în Oltenia despre regretul că nu a acceptat în urmă cu patru ani să plece la Banca Naţională şi despre efortul de a rămâne lângă primarii cu care a reuşit să dezvolte localităţile.

Rep: V-a deranjat atitudinea unor colegi de partid care au dorit să candideze în locul dvs. sau să intre în competiţie directă la alegerile din 9 decembrie?
Aurel Vlădoiu: Nu m-a deranjat atitudinea niciunui coleg. Eu sunt de acord cu competiţia. Nu mă pot opune şi nu pot bloca posibilitatea fiecărui coleg de a candida la Parlament.

Rep: Consideraţi că şansele dvs ca şi candidat vă sunt diminuate din cauza faptului că primarii liberali nu au primit suficiente fonduri?
A.V.: Aici nu este vorba că liberalii nu au primit suficienţi bani sau că domnul preşedinte Ion Cîlea refuză să finanţeze primăriile PNL. Problema este mai delicată. Nu sunt fonduri, iar din bruma aia de bani care vine de la Bucureşti trebuie să asigurăm în primul rând cofinanţarea proiectelor europene, trebuie să asigurăm plata asistenţilor sociali, a însoţitorilor persoanelor cu handicap, pentru că sunt primării care nu au plătit din luna martie aceste dări. Banii se împart în cadrul Consiliului Judeţean, nu îi împarte domnul Cîlea şi nu văd de ce m-ar afecta pe mine. Primarii mă cunosc, fiecare ştie cu ce l-am ajutat.

Rep: Ce şanse sunt ca USL să reziste şi după alegerile din 9 decembrie?
A.V.: USL are şanse reale de a câştiga alegerile parlamentare, dar şi de a continua alianţa după data de 9 decembrie. Eu spun că sunt şanse sută la sută şi sunt foarte sigur de afirmaţia mea. Cred că în Vâlcea USL va câştiga cel puţin opt colegii parlamentare din cele nouă şi va continua colaborarea. Acesta este scorul pe care eu îl dau şi mizez pe el.

Rep: De ce nu aţi optat pentru altă funcţie sau pentru Senat, având în vedere că deja aveţi la activ alte două mandate în Camera Deputaţilor?
A.V.: Din punctul meu de vedere, la Camera Deputaţilor este mult mai bine, pentru că aici se decide în cele mai multe domenii pe plan economic. Este mult mai bine să am, de exemplu, 17 comune pe care să le pot ajuta, decât să mă duc la Senat şi să îmi intre în atribuţii 40 de localităţi. E greu să le cuprinzi pe toate şi să le ajuţi cu adevărat. Pe mine mă interesează să fie un domeniu cât mai restrâns ca să pot întinde o mână de ajutor primăriilor.

Rep: Ce funcţie credeţi că vi s-a potrivit cel mai bine: cea de primar, prefect sau parlamentar?
A.V.: Cea mai frumoasă funcţie pentru mine a fost cea de primar, urmată de cea de prefect. Mereu am spus că primarul este cel care poate să lase ceva în urmă, îşi pune amprenta pe localitate.

Rep: Ce impresie v-a lăsat actualul legislativ şi modul de lucru în ultimii patru ani din Parlament?
A.V.: S-au făcut lucruri bune în Parlament, dar problema este că în această perioadă, şi mă refer la perioada 2009- 2012, până în luna aprilie, Parlamentul a fost anexa Guvernului României. Deci noi nu am mai legiferat, de asta s-a ocupat mai mult Guvernul României, prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului pentru 14 proiecte de legi, cele mai importante. Părerea mea este că am fost o anexă şi am fost cam inutili, din cauză că nu am putut să ne manifestăm aşa cum spune Constituţia. Sperăm, aşa cum au spus Victor Ponta şi Crin Antonescu, ca Parlamentul să îşi reintre în drepturi pentru a putea legifera şi Guvernul să vină în faţa Parlamentului să prezinte rapoarte, să dea socoteală. Noi am făcut foarte multe interpelări, dar le-am făcut degeaba, pentru că în ultimii trei ani nu s-a întâmplat nimic. Parlamentul trebuie să cheme Guvernul la raport, să analizeze ce face fiecare ministru.

Rep: Regretaţi că nu aţi acceptat în anul 2008 oferta lui Mugur Isărescu de a vă duce la Banca Naţională?
A.V.: Acum e tardiv. Da, cred că era mai bine dacă ajungeam la Banca Naţională. Cred că am rămas gândindu-mă mai mult la primari. Am colaborat foarte bine cu edilii din colegiu, sunt primari şi din anul 1990. Sunt nişte oameni foarte serioşi, care au reuşit să se zbată să aducă bani europeni. Dacă am şase proiecte pe fonduri europene, acesta este un lucru formidabil. În fiecare comună am câte un proiect pe ordonanţa 7 şi pe 577. Comunele din colegiu meu arată altfel, sunt de nivel european.

Rep: Ce impresie v-au lăsat sindicatele care au partizat în ultimii ani cu anumite forţe politice?
A.V.: Mi-aş fi dorit ca sindicatele să fie mai independente, chiar neutre şi să nu se amestece în domeniul politic. Există o lege a dialogului social în care se spune clar că sindicatele, alături de patronate şi executiv, trebuie să se întâlnească permanent şi să decidă. Părerea mea este că era nevoie de mai mult echilibru din partea lor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...