Românii din diaspora se mobilizează şi donează pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. O craioveancă stabilită în Belgia a pornit o iniţiativă pentru ajutorarea Secţiei II de Pediatrie, care deserveşte toată Oltenia. În cadrul secţiei se află şi Compartimentul de Oncopediatrie. Este nevoie de mobilier nou, dar şi de aparatură medicală.
Daniela Bîciu este o craioveancă stabilită de 19 ani în Belgia. În urmă cu câteva luni i-a murit mama de cancer şi după ce a văzut condiţiile în care sunt internaţi bolnavii de această boală necruţătoare şi-a propus să facă ceva pentru ei. A început însă cu copii. Şi-a propus să strângă bani să doteze cu mobilier şi aparatură medicală cele două secţii de pediatrie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova. Donaţiile se fac pe reţeaua de socializare unde tânăra şi-a porpus să trângă pentru început 5.000 de euro.
“Prin urmare, contez pe voi toţi, pe generozitatea şi sprijinul dumneavoastră pentru cei mici care nu au nici o altă vină decât să se nască într-o ţară în care preocuparea pentru intimitatea oamenilor trece înainte de preocuparea pentru generaţia de mâine. E o observaţie tristă, dar e o realitate. Banii colectaţi pot fi utilizaţi pentru a îmbunătăţi condiţiile de copii din secţiunea pradă: uşi securizate, targă, lenjerie de pat pentru copii, ecrane pentru separarea paturilor etc. De asemenea, dacă ai casa copilului din dantelă pe care ai putea să o donezi, te rog să mi-o raportezi în prim-ministru. Cu mulţumirile mele cele mai intense”, a postat craioveanca pe pagina de socializare.
Secţia 2 de Pediatrie de la Spitalul Judeţean de urgenţă Craiova, care deserveşte toată Oltenia, nu a mai fost modernizată din 1975.
Printre aparaturile medicale absolut indispensabile în această secţie se număra o hotă mirobiologica cu flux laminar, special concepută pentru manipularea citostaticelor. Aceasta permite prepararea în siguranţă a substanţelor cu potenţial toxic şi deci periculos pentru cei care le manevrează asigurand cel mai înalt grad de protecţie pentru pacient, personalul medical şi mediu inconjurator.
În secţie sunt necesare 50 de paturi (dintre care 21 mici) pentru internările în regim normal şi 10 paturi (3 mari şi 7 pediatrice) pentru secţia de reanimare. Nu există nici un separator de paturi, ceea ce pune problema intimităţii şi demnităţii pacienţilor. De asemenea, lenjerii de pat albe sunt necesare, pentru înlocuirea celor existente.