Economic

Insolvenţa, singura soluţie pentru Hiroelectrica

Compania a început să vândă energie şi pe bursă, ceea ce dă speranţe că societatea va scăpa de „băieţii deştepţi”

„Rămânerea Hidroelectrica în insolvenţă dă timp pentru rezolvarea tuturor problemelor, iar termenul realist pentru ieşirea societăţii din această stare ar fi primele trei luni din 2013”, a declarat Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul financiar al companiei, la aniversarea a 40 de ani de funcţionare a hidrocentralei de la Ciunget-Lotru.

Hidroelectrica a scos la vânzare pe bursă o cantitate mare de energie, ceea ce le dă încredere administratorilor că vor putea să recupereze din pierderile uriaşe ale societăţii şi să scape de aşa numiţii „băieţi deştepţi” din energie.
Curtea de Apel Bucureşti a decis săptămâna trecută ca Hidroelectrica să rămână în insolvenţă, spre mulţumirea administratorului judiciar al companiei, care a primit astfel răgazul necesar pentru a pune în aplicare planul de redresare al Hidroelectrica. Despre un termen de ieşire al societăţii din insolvenţă nu se poate vorbi însă clar în acest moment, spune Remus Borza.
„Este un deziderat urmărit de toată lumea ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă la 31 decembrie 2012. Nu pot să spun că este imposibil, dar este puţin probabil. Depunem eforturi să preschimbăm termenele celor 69 de contestaţii. Din ianuarie - februarie 2013, încercăm să le aducem în noiembrie - decembrie, pentru ca odată soluţionate, să putem merge pe un plan de reorganizare care să prevadă eşalonarea creanţelor chirografe astfel încât să se creeze premisele ieşirii din insolvenţă a Hidroelectrica până la sfârşitul anului, deşi un termen mult mai realist ar fi primele trei luni din 2013”, a comentat Remus Borza.

Preţul la energie nu va scădea niciodată

"Este un deziderat urmărit de toată lumea ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă la 31 decembrie 2012. Nu pot să spun că este imposibil, dar este puţin probabil.", Remus Borza, administratorul financiar al Hidroelectrica

Cu Hidroelectrica în insolvenţă sau nu, preţul energiei pentru populaţie va continua să crească. E vorba de liberalizare, spune reprezentantul administratorului judiciar. „Pentru populaţie, preţul la energie nu va scădea niciodată, pentru că piaţa de energie urmează să fie liberalizată ca şi piaţa reglementată care după legea 13/2006 trebuia sută la sută dereglementată de la 1 ianuarie 2007. Abia la 1 octombrie 2012 a fost dereglementat 15 la sută din piaţa reglementată. Hidroelectrica poate şi chiar a declarat-o public prin vocea administratorului judiciar disponibilitatea de a livra către populaţie energie la preţul de cost, respectiv la 125 de lei, dar întrebaţi reglementatorul, ANRE-ul, de ce de la 125 de lei, ei plătesc 71 de lei şi de ce la populaţie ajunge la 430 de lei. ANRE are posibilitatea să ai de la distribuitor şi transportator acei 290 de lei pe care nu îi merită. Producătorii sunt responsabili de siguranţa sistemului energetic naţional, dar prin această politică nesăbuită a ANRE toţi producătorii de energie, nu numai Hidroelectrica, ci şi Nuclearelectrica şi producători de energie termo au de pierdut, pentru că profiturile trebuie să rămână producătorilor, pentru că ei au titluri de investiţii de miliarde”, a precizat Remus Borza.

Piaţa liberă a energiei înseamnă venituri suplimentare

Hiroelectrica a început să vândă energie şi pe bursă, ceea ce dă speranţe că societatea va scăpa de „băieţii deştepţi”, deşi prin cei interesaţi să cumpere energie rămân şi cei care au păgubit de sume importante Hidroelectrica. „Hidroelectrica a ieşit pe piaţă cu 1.800.000 de megawaţi la un preţ de pornire de 220 de lei megawatul şi vă asigur că peste o săptămână, la momentul la care se vor adjudeca cele 30 de pachete de 5, 10, 15 şi 20 de megawaţi, că preţul de adjudecare va fi de peste 250 de lei. Asta înseamnă un câştig pentru Hidroelectrica care vinde la 130 de lei cât era megawatul, preţ captiv, după părerea mea, în contractele bilaterale. Ori valorificarea acestei cantităţi de energie disponibilizate de aceste contracte bilaterale pe piaţa liberă a energiei înseamnă venituri suplimentare între 100 şi 120 de lei pe megawat”, a mai precizat Borza. Hidroelectrica a sărbătorit pe 19 octombrie 40 de ani de la punerea în funcţiune a hidrocentralei de la Lotru-Ciunget. Această amenajare hidroenergetică este cea mai complexă de pe râurile interioare. În cele patru decenii de exploatare, aici s-au produs nu mai puţin de 30 TWh, prin turbinarea unui volum afluent de apă de aproximativ 16 miliarde de metri cubi, numărul cumulat de ore de funcţionare al celor trei hidrogeneratoare fiind de 600.000 de ore.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...