Politică

Ministrul Finanţelor Publice, luat la întrebări de senatorul Romulus Bulacu

Senatorul vâlcean Romulus Bulacu sare în ajutorul Asociaţiei Municipiilor din România şi îi a formulat o interpelare ministrului Finanţelor Publice, prin care solicit lămuriri cu privire la modalitatea în care se calculează şi se distribuie banii către municipiile din România, după ce, în urma modificărilor fiscal-bugetare din 2017, municipiilor li s-a tăiat o parte consistentă din buget.

La începutul lunii octombrie, a avut loc o reuniune a Comitetului Director al Asociaţiei Municipiilor din România. Cu această ocazie, primarii municipiilor au cerut Guvernului să ţină cont de două principii foarte importante: de principiul predictibilităţii bugetare şi de principiul autonomiei locale, care ar trebui să se regăsească în viitorul Cod al administraţiei publice.

În cadrul acestei întâlniri a fost criticat modul în care modificările fiscal-bugetare din 2017 au afectat activitatea primăriilor din România, precizând că municipiilor li s-a tăiat o parte consistentă din buget şi că, pentru "repararea greşelii", se impune ca municipiilor, oraşelor şi comunelor să le fie alocată cota de 66% din impozitul pe venit. Mai exact, edilii municipali vă solicită ca 66% din impozitul pe venit să rămână în administraţia locală, 22% să meargă către Consiliile Judeţene, iar restul de 12% prin intermediul Consiliului Judeţean şi a unei formule clare, să fie folosiţi pentru echilibrarea unităţilor administrative care nu reuşesc să aibă un venit suficient pentru funcţionare.

Membrii Comitetului Director au reclamat, de asemenea, faptul că Ministerul de Finanţe s-a comportat în toţi aceşti ani într-o manieră opacă şi solicită astfel transparenţă privind modalitatea în care se calculează şi se distribuie banii.

“Domnule ministru, reducerea bugetelor, a fost un dezastru pentru municipiile care doresc dezvoltare. Nu este pentru prima dată când primarii transmit Guvernului mesajul lor de nemulţumire. În 2018, primarii, indiferent de culoare, s-au trezit cu bugetele subţiate de Ministerul de Finanţe. Astfel că, aţi ajuns în situaţia ca reşedinţele judeţelor să vă ceară repartizarea cotelor din impozitul pe venit în vederea refacerii bugetelor municipiilor aşa cum erau înainte de 2018. Pe cale de consecinţă, domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi părerea dumneavoastră faţă de cele prezentate, cum răspundeţi criticilor aduse şi dacă aveţi în vedere respectarea cerinţelor formulate de către Asociaţia Municipiilor din România”, se arată în interpelarea adresată de senatorul Romulus Bulacu ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...