Elevii claselor a XI-a A şi B din Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu”, coordonaţi de profesor Nori Ionela Cadea, au desfăşurat activităţi de documentare în cadrul atelierului intitulat „10 MARI CRAIOVENI”, pentru a descoperi cele mai reprezentative personalităţi ale oraşului. Pentru început, elevii au poposit la Biblioteca Judeţeană “Alexandru si Aristia Aman” unde au achiziţionat informaţii preţioase care să îi ajute în conturarea imaginii celor mai reprezentative personalităţi ale urbei.
Entuziasmaţi în legătură cu realizarea unei documentari mai ample, elevii au hotărât să realizeze un sondaj de opinie pentru a afla ,,ce ştiu craiovenii de astăzi depre cei de ieri”. Elevii împreună cu profesorul coordonator Nori Cadea au creat un set de întrebări prin care să identifice, cu ajutorul cetăţenilor craioveni, cele 10 personalităţi semnificative craiovene, oameni de seamă care s-au născut în capitala Olteniei sau în împrejurimi, sau care au avut o activitate deosebită în această zonă a ţării, într-o anumită perioadă a vieţii lor sau care s-au stabilit în acest oraş. Locuitorii oraşului au fost încântaţi să răspundă la întrebările micilor cercetători, oferindu-le acestora informaţii preţiose despre fiecare personalitate al cărei nume era rostit. Astfel, elevii şi-au putut definitiva documentarea începută la bibliotecă. Craiovenii participanţi la sondaj au susţinut că Nicolae Titulescu, Petrache Poenaru, Eugeniu Carada, Gogu Constantinesu, Henri Coandă, Constantin Angelescu, Nicolae Romanescu, Ioan Maiorescu reprezintă adevărate repere spirituale, modele de viaţă, demne de urmat, pentru oraşul nostru, numele lor fiind cunoscut atât în ţară cât şi în străinătate.
Activitatea a fost apreciată de elevii implicaţi ca fiind una interesantă cu atât mai mult cu cât cei intervievaţi au salutat iniţiativa micilor panduri, i-au apreciat şi felicitat. “Mă bucur să văd că există oameni foarte bine informaţi în Craiova, care nu uită de unde a pornit acest oraş şi care păstrează o amintire vie celor care care au ridicat această citadelă. Acest exemplu ar trebui urmat de fiecare român, deoarece a-ţi cunoaşte istoria înseamnă a te cunoaşte pe tine” a afirmat eleva sergent Ştefania Ştefănescu.