Actualitate

Unitate în diversitate prin folclor, obiceiuri, tradiţii

În perioada 19-21 octombrie 2018, 15 elevi ai Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” au participat la prima activitate a parteneriatului educaţional între colegiile naţionale militare “Unitate în diversitate prin folclor, obiceiuri, tradiţii”, desfăşurată la Alba Iulia.

Scopul parteneriatului iniţiat şi desfăşurat de către cele cinci colegii naţionale militare din ţară este acela de a trezi curiozitatea, de a dezvolta interesul elevilor faţă de valorile culturii naţionale şi de a experimenta bucuria de a fi împreună, în contextul ideii de unitate în diversitate. Proiectul readuce în actualitate multitudinea de elemente din zestrea universului folcloric, tipic zonei de provenienţă: momente cruciale din viaţa omului şi evenimente de peste an, cu tot ce implică tradiţia, portul popular, câmpurile lexicale specifice realităţilor lingvistice.

Sub îndrumarea profesorilor coordonatori Cristina Pretorian şi Cornelia Cune, elevii au desfăşurat activităţi ce au pus în lumină zestrea de tradiţii şi de obiceiuri ce constituie până astăzi semn al permanenţei noastre pe aceste meleaguri.

Astfel, activitatea a debutat cu festivitatea de deschidere a parteneriatului, urmată de participarea la o emoţionantă lansare de carte – „Jurnal de război”, sub coordonarea lui Dan Drăgoi – la Complexul Museikon. În continuare, îmbrăcaţi în costume naţionale specifice zonelor de provenienţă, reprezentanţii celor cinci colegii au vizitat cetatea Alba Iulia şi au încântat trecătorii printr-o inedită paradă a portului popular românesc. Activitatea a culminat cu o şezătoare în care au fost prezentate costume populare, obiceiuri, tradiţii, diverse materiale specifice temei, toate însoţite de muzică şi joc. Ultima zi a fost dedicată vizitei la Muzeul Astra din Sibiu, unde elevii în costume populare au dat culoare şi au însufleţit clădirile cu stiluri arhitecturale originale foarte bine păstrate, amintind vizitatorilor de viaţa simplă a ţăranilor români de peste tot din ţară, de ocupaţiile şi de tradiţiile lor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...