Politică

Comunicat de presă!

Romulus Bulacu: Piaţa forţei de muncă din România este într-o criză profundă, iar viitorul nu se arată optimist!

În luna mai a acestui an am adresat o interpelare doamnei prim ministru Viorica Vasilica Dăncilă, cu privire la migraţia forţei de muncă. După expunerea situaţiei, am rugat-o să-mi comunice dacă actualul cabinet are o strategie care să rezolve această problemă majoră pentru mediul de afaceri şi economia românească. Răspunsul pe care l-am primit săptămâna trecută mă determină să afirm că fie doamna Dăncilă nu a înţeles subiectul interpelării, fie guvernul nu a priceput gravitatea acestui fenomen, pe care îl tratează într-o manieră extrem de superficială. Mai exact, doamna premier consideră ca răspunsul pe această chestiune intră strict în competenţa Ministerului Muncii, „singurul cu atribuţii în acest domeniu”. Astfel că, pe 8 pagini doamna Olguţa Vasilescu îmi aduce la cunoştinţă prevederi din Codul Muncii şi Legea Şomajului, privind ajutoarele oferite de stat cu „scopul de a stimula integrarea cetăţenilor în câmpul muncii”. Constat că, din păcate, guvernul socialist nu se preocupă în detaliu cu adevăratele probleme ale economiei româneşti şi nu are o privire panoramică a sistemului, preferând să mizeze pe politica păguboasă a acordării ajutoarelor de stat, fără o strategie reală de analiză. Este, probabil, mult mai concentrat pe legile justiţiei.

Dacă este să analizăm această problemă de la rădăcină, cred că principala cauză o reprezintă faptul că şcoala nu reuşeşte să-i pregătească pe tineri pentru piaţa muncii. România are aproximativ 19% rata de abandon timpurie a şcolii, spre deosebire de celelalte ţări ale Uniunii Europene, unde avem o medie de 11%. O altă problemă a sistemului educaţional este lipsa orientării şi consilierii profesionale. Noile generaţii sunt unele de sacrificiu, deoarece şcoala nu-i învaţă multe, pe parte practică şi este rămasă în urmă. Când tinerii absolvenţi trebuie să se încadreze în câmpul muncii nu mai aşteaptă să înveţe, dar au pretenţii salariale mari chiar de la început. În acelaşi timp, antreprenorii cer prea mult faţă de cât poate să ofere şcoala. Încă se scot pe bandă rulantă generaţii de şomeri cu diplomă, de absolvenţi de liceu şi universitate care nu sunt conectaţi la realităţile economice.

România are o problemă şi cu migraţia populaţiei din judeţele sărace către cele dezvoltate sau în afara ţării pentru satisfacerea nevoilor de zi cu zi. Unul dintre motivele pentru care s-a ajuns aici este reprezentat de modul în care sunt organizate producţia şi investiţiile din fiecare judeţ.

Piaţa forţei de muncă din România este într-o criză profundă, iar viitorul nu se arată optimist. Actualul cabinet nu conştientizează efectele generate de acest fenomen şi că o strategie se face la nivel de guvern, prin consultarea tuturor ministerelor, şi nu doar prin Ministerul Muncii. În calitate de preşedinte al Comisiei pentru Economie, Mediu de Afaceri şi Turism a Partidului Naţional Liberal am solicitat deja câte doi reprezentanţi de la toate comisiile de specialitate din PNL pentru a analiza aceste aspecte şi pentru a identifica soluţiile necesare stopării acestui fenomen cu implicaţii grave pentru viitorul României.

Senator PNL Vâlcea, Romulus Bulacu

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...