Economic

Primăria Mihăeşti a înfiinţat o Cooperativă Agricolă

Cooperativa Agricolă din Mihăeşti a fost ideea Organizaţiei World Vision, iar administraţia locală a ajutat cu identificarea spaţiului unde se va derula întreaga activitate

Reprezentanţii World Vision din Vâlcea au pus în practică o idee inedită care se adresează femeilor care provin din comunităţi vulnerabile. Cu sprijinul Primăriei Comunei Mihăeşti, au înfiinţat o Cooperativă Agricolă unde s-au asociat producători agricoli din localitate şi femei care trăiesc din venitul minim garantat, sunt şomere sau trăiesc din agricultura de subzistenţă.

Noua Cooperativă Agricolă a primit o finanţare europeană de 45.000 de euro nerambursabili. Primăria a pus la dispoziţie o clădire în care a funcţionat acum câţiva ani o grădiniţă, spaţiile fiind reabilitate şi modernizate. Femeile care provin din comunităţi vulnerabile din Mihăeşti muncesc cot la cot cu producători agricoli locali, iar legumele şi fructele sunt vândute direct de la sursă, în pieţele din Râmnicu Vâlcea sau prin intermediul unei platforme online. De asemnea, fructele şi legumele care nu se vor vinde direct se vor fructifica prin intermediul unei instalaţii de conservare.

Cooperativa agricolă a fost inaugurată în prezenţa reprezentantei World Vision, Denisa Pomană, primarului comunei Mihăeşti, Constantin Bărzăgeanu şi preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu. „La astfel de evenimente vin politicieni, autorităţi locale, judeţene, dar cei mai importanţi sunt oamenii. Felicit primarul şi Consiliul Local Mihăeşti. Au o cooperativă frumoasă, cu oameni frumoşi şi e foarte important că se lucrează. În Vâlcea nu este nevoie doar de localuri de nunţi. Aici se face producţie. Şi ea este legată de producătorii agricoli din Mihăeşti, comună care este un jucător important în această piaţă”, a declarat Costantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

“Am acceptat această provocare pentru a încuraja şi alţi producători să intre în cooperativă. Sunt mulţi producători la noi în comună şi nu au unde să-şi ducă produsele. Aproape fiecare gospodărie are câte un solar cel puţin. O parte din marfă se va vinde în stare proaspătă. Ce nu vindem, procesăm, zacuscă, bulion şi alte produse. Acum nu se va mai arunca nimic. Toţi cetăţenii pot veni la noi, inclusiv cu fructe, nu doar cu legume”, a declarat Mirela Statie, preşedintele Cooperativei Mihăeşti.

“Ne bucurăm de sprijinul Uniunii Europene care a venit puternic cu ideea de cooperare între persoane care se ocupă de acelaşi lucru. Ei dau fonduri prin autorităţile judeţe pentru fondurile asociative. Acum lucrăm doar pe comenzi pe care le primim, nu sunt foarte mari, dar sunt importante. Vin de la un lanţ comercial, dar şi de la persoane. În aprilie am participat la un târg la Bucureşti şi acum avem comenzi de conserve de legume. Produsele folosite sunt mândria mea. Toamna se aruncau căruţe întregi de legume, preţul era mic şi nu le puteau fructifica. Am reuşit să-i convingem să le vândă spre cooperativă. Noi le transformăm şi le vincem mai departe”, completează Denisa Pomană, manager proiect, World Vizion.

Cu ajutorul Direcţiei Agricole Vâlcea se doreşte promovarea şi atestarera produselor tradiţionmale din zonă. În acest moment înn judeţ sunt atestate opt produse tradiţioanle din carne, alte două pe bază de alcool şi unul catre are ca materie primă petalele de trandafir.

Femeile care lucrează în cadrul Cooperativei Agricole au absolvit cursuri de igienă în alimentaţia publică şi lucrător în alimentaţia publică şi au expus deja produse agricole la un târg de profil organizat la Bucureşti. Proiectul se derulează şi în comuna doljeană Predeşti, acolo unde a fost nevoie şi de finanţarea unui solar. Proiectul este finanţat de Fundaţia Stop Hunger prin Sodexo România şi implementat de World Vision în parteneriat cu Primăria Mihăeşti.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...