Politică

Cristian Buican îl trage de urechi pe Teodor Meleşcanu

Ca urmare a reapariţiei fenomenului cozilor de la secţiile de votare din străinătate la scrutinul din 6-7 octombrie 2018, deputatul Cristian Buican a depus în această săptămână o interpelare adresată Ministrului Afacerilor Externe. Parlamentarul liberal vâlcean i-a transmis domnului Teodor Meleşcanu că „referendumul desfăşurat în 6 şi 7 octombrie 2018 a reprezentat o nouă dovadă a incapacităţii Ministerului pe care îl conduceţi de a asigura condiţii optime pentru românii din străinătate care îşi doresc să îşi exprime opţiunea de vot. După nefericita experienţă de la alegerile prezidenţiale din anul 2014, mă aşteptam ca Ministerul Afacerilor Externe să adopte măsuri care să garanteze că niciodată nu vor mai exista cozi interminabile la secţiile de votare din străinătate, indiferent de tipul scrutinului. Eraţi obligat să luaţi toate măsurile necesare din respect pentru cetăţenii români care, deşi aflaţi la sute sau mii de km depărtare de casă, doresc să îşi exercite dreptul la vot, participând, în acest fel, la viitorul României. Din păcate, nu pot să nu constat faptul că de fiecare dată când s-au înregistrat cozi la secţiile de votare din străinătate, atât în 2014, la alegerile prezidenţiale, cât şi acum la referendum, dumneavoastră conduceaţi Ministerul Afacerilor Externe, fapt ce nu vă face cinste. De fapt, se poate spune că dumneavoastră aţi patentat cozile de la secţiile de votare din străinătate”. În finalul interpelării, deputatul Cristian Buican i-a solicitat Ministrului Afacerilor Externe să îi prezinte analiza de specialitate în baza căreia s-a stabilit numărul secţiilor de votare din străinătate la scrutinul din 6-7 octombrie 2018, precum şi măsurile pe care le are în vedere Ministerul pentru a asigura condiţii optime de vot la următoarele alegeri.
Subliniem faptul că reprezentanţii Partidului Naţional Liberal au propus la începutul acestei toamne un proiect legislativ privind extinderea votului prin corespondenţă şi de introducere a votului electronic, la toate tipurile de alegeri, ca soluţie la problema cozilor de la secţiile de votare din străinătate şi ca modalitate de încurajare a participării la vot.
„De fiecare dată de când la Ministerul Afacerilor Externe este Teodor Meleşcanu avem cozi la secţiile de votare din străinătate. De fapt, el a patentat aceste cozi şi probabil ţine morţiş să ne facem de râs. Eu ştiam că expertiza angajaţilor de la MAE este una din cele mai bune din toate instituţiile din ţară şi nu pot accepta că nimeni de acolo nu vede că avem pentru 4,5 milioane de cetăţeni români ce trăiesc în străinătate un număr de secţii de votare cât pentru un judeţ mediu de 300-400 de mii de cetăţeni. Aşa ceva este inacceptabil şi trebuie remediat urgent. Noi, cei de la PNL am propus un proiect de extindere a votului prin corespondenţă pentru toate tipurile de alegeri şi de introducere a votului electronic, ca modalitate de încurajare a participării. Trăim în epoca internetului, dar votăm ca acum 100 de ani. Cred că în anul centenar avem datoria faţă de toţii românii, să dovedim că ne interesează opinia fiecăruia dintre ei şi să le asigurăm condiţii civilizate de vot. De fiecare dată de când PSD-ALDE au organizat scrutine electorale, au făcut tot posibilul să îngrădească dreptul românilor din străinătate de a vota”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...