Monden

Eveniment teatral de excepţie, sâmbătă şi duminică la Teatrul Anton Pann!

Premiera spectacolului ”Ne ştim de 100 de ani”

Premiera spectacolului ”Ne ştim de 100 de ani” va avea loc la Teatrul Anton Pann din Rm Vâlcea în zilele de sâmbătă şi duminică, respectiv 6 şi 7 octombrie. Unul din cele două proiectele artistice majore, la nivel naţional, dedicate Anului Centenar 1918-2018, ce a primit finanţare din partea Comitetului Interministerial pentru Centenar este gata. Ne pregătim cu toţii de întâmpinarea celui mai mare eveniment teatral, o superproducţie realizată de Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea împreună cu Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ şi Teatrul de Vest din Reşiţa. Premiera acestei producţii teatrale va avea loc în zilele de 6 şi 7 octombrie la Teatrul Anton Pann din Rm Vâlcea.

Echipa care a produs acest spectacol sub atenta îndrumare a regizorului Ştefan Iordănescu este formată dintr-un grup de 25 de artişti creatori. Pe textul drmaturgului Vlad Tăuşance, regizorul Ştefan Iordănescu împreună cu cei care semnează: scenografia-Dorotheea Iordănescu, coregrafia-Lorette Enache, muzica-Ildiko Fogarassy, video design-Cristian Ienciu, light design-Lucian Moga, asistent dramaturgie- Vera Ion şi cu cei opt actori, doi de la fiecare teatru plus o echipă tehnică şi de producţie din cele patru teatre active din regiunile istorice ale României, sunt gata să vă prezinte această producţie teatrală.

Premiera spectacolului ”Ne ştim de 100 de ani” va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă 6 si duminică 7 octombrie, începând cu ora 19.00. în Sala Mare a Teatrului Anton Pann din Rm Vâlcea.

Textul lui Vlad Tăuşance trece în revistă o serie de locuri comune, prejudecăţi şi ticuri care ne definesc şi provoacă identitatea personală şi naţională, iar clişeele sunt expuse şi deconstruite scenă după scenă.
„Am vrut ca vocile de pe scenă să sune cât mai natural, cât mai departe de ecourile propagandei vechi şi noi. Suntem datori, măcar la o sută de ani, să fim sinceri. Privitul în oglindă este o formă de patriotism!” a declarat acesta.

Spectacolul interpretează tema Centenarului pe mai multe paliere, explicit şi metaforic, fără a se feri de umorul critic sau abordări teatrale inovatoare. Distribuţia de opt actori susţine o desfăşurare amplă de personaje şi tipologii, actuale şi tradiţionale, de la provincie la diaspora sau Piaţa Victoriei.

„Vedem Unirea ca pe un proces organic şi continuu, un exerciţiu de o sută de ani de negociere a aşteptărilor, a deziluziilor şi victoriilor noastre. Tocmai această diversitate de tonuri şi teme a fost provocarea pe care am propus-o echipei care a inclus compoziţie muzicală, coregrafie, light şi video design, precum şi o scenografie complexă” a explicat Ştefan Iordănescu, regizorul şi iniţiatorul proiectului.

Din distribuţia spectacolului fac parte: Lucreţia Mandric şi Daniel Beşleagă, actori ai Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, Andrei Cătălin şi Andrei Brădean de la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, Ana Maria Cizler şi Camelia Ghinea de la Teatrul de Vest din Reşiţa, precum şi Iulia Dinu şi Sorin Calotă de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

După premiera şi spectacolul din 6 şi 7 octombrie, de la Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, spectatorii din Arad, Reşiţa, Piatra Neamţ, Timişoara şi Bucureşti sunt invitaţi să descopere ce ne uneşte şi ce ne desparte în România centenară.

În această toamnă, ”Ne Ştim de 100 de Ani” va putea fi văzut de public la Arad pe 1 noiembrie, la Timişoara în cadrul proiectului Dom 100, tot în luna noiembrie, la Reşiţa în 10 şi 11 noiembrie, la Piatra Neamţ în 17 şi 18 noiembrie şi Bucureşti, 4 şi 5 decembrie. Producţia şi turneul sunt rezultatul unei colaborări fără precedent între patru teatre, din patru regiuni istorice: Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul „Anton Pann” Râmnicu Vâlcea, Teatrul de Vest Reşiţa, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, împreună cu Asociaţia Ataraxia din Râmnicu Vâlcea. Proiectul este co-finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Asociaţia Culturală Ataraxia Râmnicu Vâlcea.

Proiectul este astfel gândit încât să ofere continuitate şi în anul 2019 prin includerea sa în Portofoliu cultural asociat Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene precum şi unor turnee internaţionale organizate prin Institutul Cultural Român.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...