Actualitate

Lucrări de regularizare şi amenajare a albiilor unor cursuri de apă din judeţul Vâlcea, realizate în regim de urgenţă

Trei lucrări hidrotehnice de regularizare şi amenajare a unor albii de apă, în valoare totală de 32,17 milioane de lei, vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an, în judeţul Vâlcea

Administraţia Naţională „Apele Române”(ANAR), instituţie aflată sub coordonarea Ministerului Apelor şi Pădurilor, va reface şi finaliza în regim de urgenţă, prin Administraţia Bazinală de Apă Olt(ABA), trei lucrări de regularizare şi amenajare a albiilor unor cursuri de apă din judeţul Vâlcea. Una dintre aceste lucrări are ca obiectiv regularizarea pârâului Luncavăţ şi a afluenţilor acestuia pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popeşti, iar celelalte două constau în amenajarea pârâului Iazul Morţilor, din oraşul Băbeni, şi a pârâului Topolog, în zona comunei Nicolae Bălcescu.

Contractele de execuţie a celor trei lucrări de investiţii au fost semnate în luna septembrie a acestui an, anterior fiind predat amplasamentul către firmele executante.

În cadrul proiectului de regularizare a pârâului Luncavăţ şi a afluenţilor, pe sectorul Vaideeni-Horezu-Popeşti (judeţul Vâlcea), se vor realiza 395 metri de apărare de mal, se va reface pragul de fund, se vor consolida 1.100 de metri de mal şi se vor reface 40 de metri de mal cu saltea subspălată.

De asemenea, conform tehnologiei de execuţie, în amonte şi în aval de punctele Coman, Băluţă şi pod Cozmulete, din comuna Vaideeni, au fost executate lucrări de investiţii ce însumează 21.000.000 de lei.

Până în prezent, în punctul Coman au fost realizate recalibrări de albie pe 100 de metri liniari, au fost excavaţi 125 de metri liniari de fundaţii de grindă, pe ambele maluri, şi au fost pregătiţi 205 de metri liniari de taluze pentru pereu, în amonte, pe ambele maluri. În plus, s-au cofrat, turnat, fasonat şi montat 350 de metri liniari de armătură de grindă, în amonte şi aval.

În punctul Băluţă au fost efectuate lucrări de decolmatare a albiei şi s-au efectuat excavaţii pentru fundaţia de gabioane, pe malul stâng, pe o lungime de 140 de metri liniari.

În punctul de pod Cozmulete s-a decolmatat albia pe o lungime de 290 metri, în amonte şi în aval, s-au efectuat umpluturi pe o lungime de 150 de metri, au fost pregătiţi 150 m de taluz pentru pereu, în amonte, şi s-au efectuat excavaţii pentru gabioane pe o suprafaţă de 140 de metri, în aval.

De asemenea, pentru amenajarea pârâului Iazul Morţilor, din oraşul Băbeni, s-au aprobat lucrări în valoare de 7.500.000 lei, urmând a se amenaja albia pârâului pe o lungime de 920 m. Până acum, au fost efectuate lucrări pentru organizarea de şantier (platformă balastată), fiind realizate două rampe de acces, cu un volum total de 200 de metri cubi. De asemenea, s-au realizat 244 de metri cubi de terasamente de albie, 80 de metri liniari de fundaţii pentru zid de sprijin şi 140 de metri liniari de împrejmuire.

Pentru amenajarea pârâului Topolog, în comuna Nicolae Bălcescu, a fost aprobată o investiţie de 3.671.000 lei. În cadrul acestei lucrări se va realiza amenajarea albiei, precum şi protecţia malului, pe o lungime de 1.244 de metri liniari.

Până în acest moment, au fost executate lucrările de organizare de şantier şi de amenajare a drumului de acces. De asemenea, cursul pârâului a fost deviat pe o lungime de 200 de metri, fiind excavaţi 100 de metri cubi de pământ din albia râului. Totodată, a fost curăţat amplasamentul de material lemnos, s-au fasonat cadrele metalice pentru execuţia gabioanelor şi s-au confecţionat 16 bucăţi de saltea de gabioane.

Termenul de finalizare a celor trei lucrări hidrotehnice de regularizare şi amenajare a albiilor în judeţul Vâlcea, ce au o valoare totală de 32,17 milioane de lei, este 14 decembrie 2018.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...