Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat joi, alături de vicepreşedintele Cosmin Vasile, la deschiderea conferinţei anuale privind Programul Interreg V-A România – Bulgaria, eveniment organizat la Muzeul de Artă Craiova. Cu această ocazie, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a reliefat eficienţa programelor de cooperare transfrontalieră în accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea şi modernizarea unor domenii importante, precum sănătatea, infrastructura de transport sau managementul situaţiilor de urgenţă.
„Suntem onoraţi să avem alături oameni cu care am lucrat foarte bine şi împreună cu care am reuşit să atragem sume semnificative din fondurile puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană. De-a lungul timpului, Consiliul Judeţean Dolj şi partenerii săi, autorităţi locale sau entităţi publice din Bulgaria, au obţinut, prin proiecte comune, aproximativ 50 de milioane de euro din surse nerambursabile. Jumătate din această sumă provine tocmai din programul care face obiectul conferinţei de astăzi, Interreg V-A, şi prin intermediul căruia derulăm o serie de demersuri prin care vom răspunde unor aşteptări ale comunităţilor de pe ambele maluri ale Dunării. Tot prin Interreg V-A România – Bulgaria abordăm, prin două proiecte, lucrări de îmbunătăţire a infrastructurii rutiere. Primul dintre ele priveşte reabilitarea şi modernizarea unei artere care traversează comuna Cârcea, proiect în cadrul căruia am dat deja ordinul de începere a lucrărilor. Cel de-al doilea demers vizează un tronson din drumul judeţean 561B, cel dintre comunele Valea Stanciului şi Drănic, demers care vine în continuarea unei investiţii realizate anterior de Consiliul Judeţean Dolj, tot cu finanţare obţinută prin programele de cooperare transfrontalieră. Aşadar, din DJ 561B ne rămâne de modernizat un ultim sector, cel dintre localităţile Drănic şi Segarcea, pentru care avem, de asemenea, un proiect care a fost depus în cadrul Interreg V-A, a fost selectat şi acum se află în aşteptarea finanţării, având în vedere faptul că în derularea programului se aplică regula conform căreia un beneficiar nu poate avea simultan în implementare decât cel mult 4 demersuri. În concluzie, putem spune că Programul Interreg V-A România – Bulgaria este unul accesibil pentru autorităţile locale şi eficient în ceea ce priveşte utilizarea fondurilor europene“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.
La deschiderea oficială a conferinţei au mai participat directorul executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Călăraşi, Nicoleta Mincu, şefa Autorităţii de Management pentru Programul Interreg V-A România – Bulgaria din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ioana Manţog, precum şi şeful Secretariatului Comun din cadrul BRCT Călăraşi, Bogdan Muşat.