Special

Preotul care face minuni!

Este campion la acte de caritate. Este vorba despre preotul Doru Ian Iagăru, care slujeşte la biserica aflată în curtea Spitalului Municipal Caracal din judeţul Olt. Pentru copii este o plăcere să meargă la slujbă în fiecare duminică pentru că primesc prăjituri, a construit case pentru nevoiaşi, a organizat tabere gratuite pentru copii ce provin din familii sărace şi a renovat mai multe secţii ale spitalului din Caracal.

Părintele Ion Doru Iagăru face parte din prima generaţie de preoţi de spital, încadrat în Ministerul Sănătăţii din 1996. Şi-a început slujirea ridicând, doi ani mai târziu, biserica de lemn, în stil maramureşean, din curtea Spitalului Municipal Caracal, aproape de ceea ce sfinţia sa numeşte „marea familie a Bisericii”. Dar omul care prin felul său de a sluji aduce zâmbetul pe chipurile copiilor internaţi în spital, le alină suferinţele cu dragostea lui nu putea rămâne nerăsplătit de aceştia. Aşa că ei şi credincioşii din zonă îi spun „Doru-Nemuritorul”. În cei peste 20 de ani de când este preot şa bisericuţa din curtea Spitalului din Caracal, a desfăşurat nenumărate campanii umanitare. Totul cu bănuţi strânşi cu trudă de la enoriaşii cu suflet mare. O bună parte din aceste acţiuni a fost dedicată copiilor sau acelor locuri unde cei mici îşi tratează suferinţa. Ultimul său gest de ajutor a fost pentru trei copii din localitatea Drăghiceni, judeţul Olt, orfani de tată. Ei rămăseseră fără un acoperiş deasupra capului după ce locuinţa în care îşi duceau viaţa alături de mamă a luat foc. Preotul a organizat o campanie umanitară şi a ridicat o casă pentru această familie. Despre proiectele şi realizările concrete ale acestui slujitor al Bisericii vorbesc copiii, medicii din spital, credincioşii care îi umplu biserica în fiecare zi. La sfârşitul fiecarei slujbe copii primesc prăjituri. „Nu doar de o surpriză, ci de două surprize au avut parte i copiii din partea prietenilor de la Candy Bar Caracal: prăjiturile delicioase au fost împărţite de două personaje din desenele animate-MICKEY & MINI!”, a postat preotul pe pagina de socializare. În fiecare sâmbătă, credincioşii care fac parte dintr-un comitet al bisericii, alcătuit din foarte mulţi tineri şi cadre didactice, vizitează Secţia de pediatrie, oferind copiilor dulciuri, îmbrăcăminte nouă, încălţăminte, jucării şi, de ceva vreme, «painting face» (pictarea feţelor). Ceva inedit în spitalele din România. Preoteasă, care are acest talant de la Dumnezeu, pictura, aduce astfel bucurie copiilor din Secţia de pediatrie.

În fiecare an, în preajma zilei de 1 martie, organizează „Târgul caritabil”. Cu banii strânşi, în parteneriat cu Protoieria Caracal, achiziţionează aparatură şi mobilier pentru spitale. De pildă, anul trecut, a dotat cu un aparat pentru monitorizarea funcţiilor vitale Secţia de neonatologie, a ajutat la dotarea cu aparatură nouă a secţiilor ORL şi pediatrie şi a pus linoleum antibacterian în bucătăria dietetică a Secţiei de pediatrie.

Prin campaniile de genul „Zâmbeşte! Familia (noastră) te iubeşte!”, desfăşurate mai ales în perioada premergătoare Crăciunului, părintele distribuie mii de cutii cu alimente, jucării şi haine unor familii cu mulţi copii, persoanelor defavorizate din spitale, instituţii şi localităţi ale judeţelor Olt, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Centrului Cultural Român din Vidin, copiilor din Valea Timocului bulgăresc, Secţiei de pediatrie a Spitalului Municipal din Vidin etc. Prin acţiunea caritabilă „De Paşti - speranţă şi lumină pe pat de spital”, au fost vizitate şi ajutate nouă spitale şi centre sociale, cămine de bătrâni etc. din Slatina, Caracal, Balş, Corabia, Cezieni, Fălcoiu şi Băbiciu. Şi tot prin grija părintelui se organizează şi campanii de donare de sânge.

Părintele Iagăru s-a implicat şi în realizarea unei capele în cadrul Spitalului Universitar „Sveta Petka” din Vidin, pentru care a primit o înaltă distincţie din partea Mitropolitului Vidinului.
Pentru implicarea sa semnificativă în proiectele filantropice ale Bisericii, părintele Ion Doru Iagăru a primit, în 2015, din partea Preafericitului Părinte -Patriarh Daniel, Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

Ion Doru Iagăru susţine că nimic nu se compară cu bucuria pe care o trăieşti atunci când îţi ajuţi semenii şi îi îndeamnă pe toţi să nu mai fie indiferenţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...