Inedit

Poeţi din întreaga lume, prezenţi la Festivalul Mondial de Poezie din Craiova

Pentru o zi, sediul Primăriei Craiova a devenit centrul poeziei mondiale. Poeţii participanţi la cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Mondial de Poezie Mihai Eminescu au răspuns invitaţiei primarului, Mihail Genoiu şi au vizitat clădirea Primăriei, având şansa de a descoperi crâmpeie din istoria Craiovei, dar şi care sunt cele mai importante obiective din municipiul nostru, prezentate chiar de către primarul Mihail Genoiu.

„Suntem onoraţi să fim prezenţi la întâlnirea cu poezia lumii şi să vă fim gazde, timp de câteva zile, dumneavoastră, mari personalităţi culturale din lumea cuvintelor de pretutindeni, iubitori ai culturii româneşti şi ai lui Eminescu. Sunt convins că veţi avea ocazia, în aceste zile, să descoperiţi un mic colţ de rai. Craiova a fost dintotdeauna polul regiunii istorice Oltenia, este un oraş care a beneficiat de o deschidere către alte culturi tocmai datorită aşezării sale geografice. Ne mândrim cu un patrimoniu cultural turistic dovedit de vestigii arheologice, de numeroase clădiri-monument istoric şi ne mândrim că suntem unul dintre oraşele cu o lungă tradiţie de evenimente-reper. Craiova este oraş al unor mari personalităţi, dar şi oraşul unde veţi descoperi Parcul Nicolae Romanescu - unul dintre cele mai frumoase şi mari parcuri naturale din Europa sau centrul istoric renovat recent de administraţia locală în mandatul de Primar al doamnei Lia Olguţa Vasilescu şi oferit exemplu de bune practici de către Comisia Europeană. V-aş recomanda să nu plecaţi din Craiova până nu vă lăsaţi furaţi de peisajul din Grădina Botanică sau până nu beneficiaţi de acustica perfectă de la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu.

Vă mulţumim că aţi ales Craiova, un oraş care a avut mereu o poezie a sa, o eleganţă naturală a vieţii cotidiene dată de frumuseţea clădirilor, a parcurilor şi a oamenilor săi. Iar noi, autorităţile locale, vă asigurăm de toată deschiderea noastră către actul cultural de înaltă ţinută. Sperăm să aveţi parte de momente frumoase şi ne dorim să vă îndrăgostiţi pentru totdeauna de oraşul nostru şi, de ce nu, să deveniţi ambasadorii culturali ai Craiovei”, a fost mesajul primarului Craiovei adresat invitaţilor din întreaga lume.

Cu o participare extraordinară a unora dintre cei mai reprezentativi poeţi contemporani din lume, festivalul a reunit, în acest an, în Cetatea Băniei, personalităţi din 21 ţări de pe toate continentele cum ar fi: China, Argentina, Maroc, Algeria, Chile, Peru, Franţa sau Turcia. Unii dintre ei fiind invitaţi pentru prima oară în Craiova, poeţii au dorit să transmită, la rândul lor, autorităţii locale, care le sunt impresiile despre oraşul nostru după primele zile:

“Domnule Primar, sunt născut în Columbia, dar trăiesc şi lucrez în America. O să vorbesc în numele Universităţii de Stat din New York. Trebuie să spun că fiecare dintre noi este un ambasador al poeziei. Mi-a plăcut tot aici: oraşul este curat, arta este peste tot, iar oamenii sunt profesionişti. Puteţi fi sigur că reputaţia acestui oraş va fi dusă mai departe de către noi toţi, ambasadorii prezenţi aici, nu numai în Europa, ci şi în America, America Latină şi toate colţurile lumii”, a spus dr. Carlos Aguasaco, poet şi profesor la Universitatea de Stat din New York.

"Vă mulţumim pentru oportunitatea de a fi prezenţi la acest festival, unde am învăţat multe lucruri despre progres, cultură, umanitate. Eu provin dintr-un oraş mic din partea de Nord a insulelor Caraibe. Când s-a aflat că am fost invitată la acest festival, a fost publicată o ştire în presa locală, fiindcă se recunoaşte imporţanta acestui festival, iar participarea mea este un eveniment foarte important şi demn de a fi menţionat. Vă mărturisesc că Festivalul este important pentru mine atât ca scriitoare, cât şi ca jurnalistă. Voi scrie o cronică de călătorie, un jurnal al vizitei mele în acest oraş pentru ca oamenii de acolo să vadă şi să înveţe despre modul în care se organizează un eveniment cultural. Avem multe de învăţat de la acest oraş", a ţinut să precizeze Annabell Manjarrés Freyle, din Columbia, poet şi jurnalist.

"Colaborarea dintre poeţi şi autorităţi este extraordinară, căci noi nu suntem obişnuiţi cu acest lucru. Vă încurajăm să continuaţi pentru că este important pentru Craiova şi pentru comunitate acest lucru. Cred că acest festival este unul dintre cele mai bune din Europa. Din păcate, nu vă putem vota, deşi am vrea, însă aţi făcut o treabă bună şi ne-aţi oferit o experienţă frumoasă. Vă felicit pentru sprijinul acordat în ceea ce priveşte cultura”, a fost mesajul poetului Jeton Kelmendi, din Albania, profesor la Universitatea din Bruxelles.

Plăcut impresionat de aceste cuvinte, Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a dorit să menţioneze încă o dată faptul că, în Craiova, cultura este unul dintre principalele domenii susţinute de municipalitate şi să asigure atât participanţii cât şi organizatorii că acest festival va continua şi anii viitori, cu susţinerea Primăriei Craiova. De asemenea, începând cu ediţia următoare, va fi luată în calcul şi posibilitatea acordării titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Craiova unei personalităţi invitate în cadrul Festivalului Mondial de Poezie Mihai Eminescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...