Special

Măceşele din Olt, la mare căutare în Olanda

Fructele de pădure sunt vândute pentru industria farmaceutică

Măceşele din Olt se vând pe bani frumoşi în străinătate. Olandezii le cumpără de la noi pentru industria farmaceutică alimentară dar şi a cosmeticelor. Direţicţia Silvică Olt va exporta către Olanda 160 de tone de măceşe, ce vor aduce un profit destul de bun insituţiei. Bani vor câştiga şi cei care culeg măceşele, 2,5 lei pentru un kilogram de fruncte de pădure. Aceştia ajung să culeagă şi 30 de kilograme pe zi. Măceşele provenite din Olt sunt exportate în Olanda, iar stăinii sunt dispuşi ofere pana la 700 de euro pentru o tonă.

În timp ce noi nu le luăm în seamă deşi sunt pline de proprietăţi, sute de tone de măceşe vor ajunge şi anul acesta în ţările Uniunii Europene. Se ocupă de asta oamenii din sudul ţării care îşi rănesc mâinile la cules. Chiar şi aşa sunt mulţumiţi pentru că primesc un leu în plus la kilogram faţă de anul trecut. Ion Floreanu este unul dintre localnicii care au pornit la pas, prin poiene pentru a-şi umple lădiţele cu măceşe. După o zi de cules, bărbatul se întoarce acasă cu 100 de lei. “Pe timpul nostru, în copilărie culegeam pentru şcoală, acum nu prea se mai ia iniţiativa asta. Peste 300 de oameni din mai multe localităţi din judeţul Olt, dar şi angajaţi ai Direcţiei Silvice Olt au început în acestă săptămână recoltatul fructelor de pădure. Este o muncă nu tocmai uşoară, dar oamenii spun că le aduce un venit în plus. „Este puţin complicat pentru că înţeapă, dar ne străduim şi culegem 25-30 de kilograme la zi. Care este preţul pe care îl primiţi? 2,5 lei pe kilogram. Este mulţumitor? Este acceptabil”, spune un alt localnic. Astăzi a plecat primul transport către Olanda din judeţul Olt. Mai mulţi angajaţi ai Direcţiei Silvice Olt au venit azi şi au adus producţia care va fi exportată în butoaie speciale. „Luăm pe cele care sunt verzi, cu codiţe şi le punem separat în lădiţele goale. Facem o sortare, da? Cum sunt cele de aici, uitaţi aşa!”, le spune Gerard Matei, directorul Ocolului Silvic Olt celor care se ocupă de sortarea măceşelor. „Recoltatul fructelor de pădure este o activitate economică semnificativă a atât pentru direcţia silvică Olt cât şi pentru comunităţile locale întrucât preţul pe achiziţie pe kilogramul de măceasă proaspătă este de 2,5 lei. Ce faceţi cu profitul? Profitul adus salvează lemnul care ar trebui exploatat”, a declarat George Vâle, purtător de cuvânt la Direcţia Silvică Olt.

În Olanda, măceşele importate din România sunt folosite în special în industria farmaceutică dar şi alimentară. Anul trecut Oltul a exportat 140 de tone de măceşe şi a câştigat 120.000 de euro. Măceşele sunt extrem de bogate în vitamina C, dar şi în alte tipuri de vitamine cum sunt provitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP, vitamina K şi acid nicotinic. Pe lângă conţinutul bogat în vitamine, fructele de măces sunt bogate în zaharuri, acid citric, pectine, tanin, cupru, crom, mangan, pectina, acizi organici. Ceaiul de măcese este unul din cele mai cunoscute remedii populare. El este folosit de secole pentru creşterea imunităţii organismului şi în general pentru a menţine starea generală de sănătate. Prin conţinutul de vitamine şi minerale el devine eficient în tratamentul racelilor, tusei şi gripei, reducerea colesterolului din sânge şi ameliorarea durerilor menstruale şi de dinţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...