Politică

Viorica Dăncilă, luată la întrebări de senatorul Romulus Bulacu despre măsurile pentru stoparea Pestei Porcine Africane

Senatorul PNL Romulus Bulacu a luat-o la întrebări prin intermediul unei interpelări parlamentare pe premierul Viorica Dăncilă privind măsurile luate pentru a stopa perpetuarea virusului Pestei Porcine Africane în toate judeţele ţării.

Comisia Europeană a avertizat România încă din februarie 2017 că nu ia măsuri concrete pentru prevenirea izbucnirii pestei porcine africane. În loc să intensifice măsurile de combatere a Pestei Porcine Africane, ANSVSA se pare că le-a redus. Dau citire unui paragraf din Avertismentul Comisiei Europene, sosit în februarie 2017: „România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii Pestei Porcine Africane, de exemplu gestionarea populaţiei de mistreţi şi biosecuritatea în cadrul exploataţiilor non-profesionale şi le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecinţă a rezultatelor. Deşi vânătorii au cunoştinţă de Pesta Porcină Africană, programul slab de supraveghere pasivă a mistreţilor nu oferă garanţia că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu incipient după introducerea sa. Acest lucru va întârzia depistarea bolii şi, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploataţiile non-profesionale. Numeroasele exploataţii non-profesionale, cu un nivel mic de biosecuritate, reprezintă punctul cel mai vulnerabil pentru apariţia infecţiei la porcii domestici.”

Toate prezicerile experţilor s-au adeverit la începutul acestei veri, când primii porci domestici au contactat pesta porcină africană de la porcii mistreţi veniţi din Ucraina. De la acest avertisment şi până în prezent, pagubele produse de nepăsare şi incompetenţă sunt estimate la peste 3 miliarde de euro. Zeci de mii de porci omorâţi, ferme ruinate şi oameni rămaşi peste noapte fără loc de muncă. Privind lucrurile, pe linie orizontală, efectele nocive ale prezenţei pestei porcine în România sunt mult mai grave. Companiile din domeniu vor fi grav afectate, fiind întreruptă continuitatea economică şi interdependenţa între comercianţi. Gaura lăsată de uciderea a peste 150.000 de porcine va fi acoperită cu carne de import, în timp ce gena românească a fost distrusă.

Doamnă prim ministru, având în vedere cele precizate mai sus, cu autoritatea de care dispuneţi, vă rog să-mi comunicaţi cine se face vinovat de nerespectarea măsurilor şi avertismentelor sosite de la C.E.? Şi în acelaşi timp, care sunt măsurile luate pentru a stopa perpetuarea virusului în toate judeţele ţării?

Solicit răspuns scris.

Cu consideraţie,

Senator Romulus Bulacu

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...