Reportaj

Centru de permanenţă, înfiinţat la ţară de un medic sudanez

“E foarte bun. E foarte bun, trăi-l-ar Dumnezeu!

Centru de permanenţă dotat cu aparatură medicală achiziţionată din donaţii. Centrul a fost înfiinţat de mai bine de 10 ani, însă abia acum medicul sudanez care îl conduce a reuşit să strangă bani din donaţii şi să îl doteze cu aparatură medicală perfomantă. Este dotat şi cu ambulanţă achiziţionată tot din donaţii, dar şi din banii medicului de culoare. Medicul "negru" aşa cum îi spun localnicii s-a stabilit aici din anul 2000 şi nu s-a gândit niciodată să plece din Oltenia, iar bătrânii de aici au numai cuvinte de laudă la adresa medicului.

"Bună ziua! Domnu doctor bine aţi venit! Bine v-am găsit! Ce faceţi doamnă? Păi am venit la reţetă şi să facem şi un consult", aşa îşi întâmpină medicul pacienţii. Marin Savastiţa are 65 de ani şi de mai bine de 10 ani se tratează la medicul sudanez. Acum de când a auzit că de câteva luni, centrul de permanenţă a fost dotat cu aparatură medicală performantă a venit la un control. Are numai cuvinte de laudă la adresa medicului şi nu este singura. „Excepţional. Un medic extraordinar. De când a venit aici nu am avut probleme niciodată, permanenţa când este chemată vine la orice oră, şi ne desrveşte că sunt atâtea sate, avem şi judeţul Vâlcea aproape, când este solicitat domnul doctor acolo se duce”, spune pacienta. O altă localnică e la fel de bucuroasă că e tratată de medicul respectiv. “E foarte bun. E foarte bun, trăi-l-ar Dumnezeu! Dacă nu era dânsul nu aveam aici medicina noastră E foarte aproape, venim, medicamente, orice”, spune bătrâna.

Medicul sudanez recunoaşte că i-a fost foarte greu să supravieţuiască aici, în mediul rural. Să facă medicină la standarde europene. A înfiinţat centrul de permanenţă în fostul sediu CAP, însă avea doar un pat şi un ecograf învechit. A strans bani şi cu ajutorul unor donaţii, acum câteva zile a inaugurat din nou centrul de permanenă, dar de data asta dotat şi utilat la standarde europene. „Acum centrul de permanţă e mult mai dotat, mult mai spaţios, pentru confortul pacientului de la sală de aşteptare inclusiv, sală de primire urgenţă în care medicul să se descurce şi pacientul să fie ajutat într-un mod mult mai adecvat, mult mai profesionist”, spune Hisham Tageldin Mohamed Osman, mediczl sudanez.

Acum, medicul Hisham Tageldin Mohamed Osman a fost ajutat să îmbunătăţească condiţiile şi să ofere servicii de calitate pacienţilor chiar de localnici. Doctorul ne-a povestit cum l-a cunoscut pe cel care s-a hotărât să ajute centrul prin donaţia sa.

„I-am tratat pe părinţii lui la Vâlcea, aşa ne-am cunoscut. Am tratat-o pe mama lui, iar pe tatăl lui încă îl tratez. A intrat cu noi în vorbă, a vizitat locul ăsta şi a zis „domne, voi vreţi să faceţi treabă. Am văzut că vă zbateţi, hai să vă ajut şi eu”. La început am discutat să facem o clădire mai mare, dar nu a reuşit să strângă atâţia bani şi pe urmă a zis „banii ăştia stau la mine de nu mai ştiu când, hai să vedem ce puteţi să luaţi”. Ne-a dat o sumă în care să ne încadrăm şi noi ne-am ales aparatura. Investiţia asta ajunge la 12.000 de euro, la care noi am mai venit cu încă 5.000 de euro ca să renovăm clădirea şi să cumpărăm materiale consumabile. Aceşti 5.000 sunt banii mei, dar se recuperează treptat din fondul administrativ al centrului de permanenţă. Statul dă o anumită sumă lunar ca să întreţinem centrul fiindcă avem nevoie de combustibil, de materiale consumabile. Pentru aparatură am făcut acum contract cu nişte firme ca să o verifice. Din punct de vedere al aparaturii mi se pare că nu ne lipseşte nimic. Avem şi defibrilator în cazul în care inima se opreşte. Avem cu ce ne descurca. Avem monitor să urmărim pacientul, avem produse de microchirurgie, 2 tuburi de oxigen”, a spus doctorul Hisham Tageldin.

Un localnic stabilit în Spania a donat prin asociaţia sa aparatură de 11.000 de euro. „Am văzut că este un doctor care se ocupă foarte mult de pacienţi şi are grijă de ei şi am văzut că este foarte interesat de meseria lui şi este un bun profesionist şi atunci am creat o asociaţie împreună cu soţia mea care este spanioloaică şi de la societatea mea la care lucrez am transferat 2 la mie, e cota aceia de la cifra de afaceri”, spune unul dintre sponsori.

Centrul de permanenţă asigură asistenţă medicală pentru 8.000 de localnici din Bulzeşti, dar şi din localităţile limitrofe.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...