Lucrările la viaductul unde a deraiat marfarul GFR nu se pot încheia pe 4 septembrie. Este părerea mai multor specialişti. Deocamdată la faţa locului au fost aduse o macara mai mică, ce are un singur braţ, dar şi o parte din componentele utilajului de 600 de tone. Macaraua va avea mai multe braţe, iar înălţimea ei va fi de 50 de metri. În prezent se execută lucrările de realizare a unei platforme, care este necesară montării şi poziţionării macaralei de mare tonaj.
Lucrările propriu-zise de înlăturare a materialului rulant aflat pe fir I al viaductului Cârcea vor fi terminate până la data de 4 septembrie 2018. Cel puţin aşa susţineau reprezentanţii CFR în urmă cu două săptămâni.
"Menţionăm că după degajarea zonei unde s-a produs evenimentul (firul I), circulaţia feroviară va putea fi reluată pe firul II, în condiţii de siguranţă", se arată într-un comunicat al CFR.
Reamintim că în data de 12 august 2018 un tren, aparţinând operatorului de marfă - Grup Feroviar Român (GFR),a deraiat pe firul I al viaductului Cârcea, prin depăşirea de către mecanicul de locomotivă a semnalului de circulaţie aflat pe culoarea roşie. Trenul a intrat pe firul I de circulaţie, pe distanta Malu Mare – Banu Maracine, pe care accesul era interzis pentru circulaţia trenurilor, întrucât era închis pentru efectuarea lucrarilor de reparaţie capitală. Locomotiva şi un vagon al trenului au deraiat şi au rămas suspendate pe pod, iar 6 vagoane din compunerea trenului s-au răsturnat în valea traversata de viaductul Cârcea.
După evaluarea primară de către personalul de specialitate CFR s-a hotârât ca circulaţia trenurilor să fie deviată pe ruta ocolitoare Caracal - Piatra Olt - Craiova, până la stabilirea variantelor definitive de reluare a circulaţiei pe Magistrala CF 900 pe distanţa Craiova - Caracal.
Mentionam ca s-a luat măsura devierii circulaţiei trenurilor pe ruta ocolitoare, pentru efectuarea în totalitate a operaţiunilor de înlăturarea a materialului rulant (locomotivă + vagon) aflat pe viaduct, pe firuI I, în condiţii de maximă siguranţă.