Special

Primăria din Deveselu face salubritate gratis pentru localnici

Localnicii din comuna Deveselu, din judeţul Olt, scapă de gunoiul menajer, gratis, fără a plăti o taxă la primărie. Şi asta pentru că primarul a decis să înfiinţeze un serviciu de salubritate, ce-i drept, neautorizat, cu forţe proprii pentru a evita ca oamenii să arunce gunoiul pe unde apucă. A cumpărat o maşină de colectarea gunoiului şi o dată la două săptămâni, beneficiarii ajutorului social strâng gunoiul de la fiecare poartă. Mai nou, acum angajaţii primăriei îi învaţă pe localnici cum să facă selecţia gunoiului. Localitatea Deveselu, ca multe alte localităţi din judeţ nu au contract de salubritate pentru că operatorul judeţean nu a intrat nici până acum „în pâine“, deşi un depozit ecologic de mari dimensiuni a fost finalizat cu aproape trei ani în urmă, primarul comunei Deveselu a luat hotărârea să se descurce pe cont propriu.

Decizia de a înfiinţa propriul serviciu de salubritate i-a venit primarului din Deveselu după ce a văzut că oamenii aruncă gunoiul la întâmplare. A cumpărat o maşină de colectare care o dată la două săptămâni vine şi ridică gunoiul de pe porţile oamenilor. Localnicii se bucură atâta timp cât totul este gratis. Azi i-a învăţat cum să le selecteze.

"Deci de săptămâna viitoare se implementează colectarea selectivă la sursă în pubela pe care o aveţi la dispoziţie de primăriei. Puneţi deşeurile menajere pe care le aveţi scrise aici. Iar deşeurile reciclabile le veţi pune într-un sac", îi învaţă angajaţii primăriei pe localnici.

Primarul recunoaşte că serviciul este neautorizat, dar asta a fost cea mai bună soluţie pentru a-i ajuta pe oameni. Şi groapa de gunoi unde este depozitat este neconformă, dar acolo face selecţia tot cu cei de la ajutorul social.

"90 la sută din gospodării au aderat la acest sistem mai ales că este gratis. Unde ajunge gunoiul? Gunoiul ajunge la o groapă neconformă, fosta groapă a comunei Deveselu în care luăm acolo şi încercăm la două, la trei săptămâni cu oamenii de la 416 îl selectăm. Vin rromii şi îl i-au şi mai vin şi cei de la Remat", spune Ion Aliman, primarul din Deveselu.

Localitatea Deveselu din judeţul Olt are peste 3300 de locuitori.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...