Actualitate

Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc - Donaţia Andrei Şerban

Fondurile Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc de la Craiova se îmbogăţesc cu impresionanta colecţie donată de Andrei Şerban. Prin semnarea contractului de donaţie, colecţia Andrei Şerban se alătură fondurilor deţinute de Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc, intrând astfel în patrimoniul statului român şi implicit în circuitul cultural şi artistic.

Ultima donaţie prin care se urmăreşte recuperarea valorilor culturale şi ştiinţifice româneşti din afara ţării provine din Statele Unite ale Americii, de la Andrei Şerban, regizor de teatru, operă şi film, actor şi profesor de actorie şi regie. Prin bunăvoinţa donatorului, la Biblioteca Judeţeana „Alexandru şi Aristia Aman” vor ajunge în perioada următoare numeroase mărturii ale vieţii culturale din exil: afişe, cărţi, note personale în legătură cu diferite spectacole de teatru şi operă, caiete de regie, indicaţii din timpul repetiţiilor, materiale pregătitoare, fonduri documentare pentru spectacole, numeroase interviuri apărute în diverse publicaţii prestigioase, cronici şi extrase din presa internaţională, fotografii personale şi profesionale, corespondenţă, casete VHS, DVD-uri, CD-uri, precum şi alte bunuri culturale şi obiecte personale.

Andrei Şerban s-a născut în 21 iunie 1943 la Bucureşti. A regizat, la vârsta de doar 13 ani, Năpasta lui Caragiale, în care a şi jucat pe Ion Nebunu, o melodramă care anunţa parcursul fulminant la care avea să se înhame tânărul regizor. Considerat, după fericita caracterizare a lui Robert Brustein, important critic şi creator de teatru, „unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru din perioada postbelică”, Andrei Şerban a absolvit, în 1968, după şapte ani de studiu, cursurile de actorie şi apoi regie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.

Pentru că încă de timpuriu era adeptul conceptelor teatrale originale, Andrei Şerban a participat în perioada studiilor la numeroase festivaluri studenţeşti din Europa. Punerea în scenă a unor spectacole precum „Ubu rege”, „Iulius Cezar”, „Arden din Faversham”, „Omul cel bun din Sîciuan”, „Iona” sau „Noaptea încurcăturilor”, toate în cea de-a doua jumătate a anilor ’60, aveau să-i aducă atât recunoaşterea unanimă la nivel naţional cât şi renumele de tânăr regizor care „atacă piese de genuri diferite”. Participarea la Festivalul Mondial de Teatru Studenţesc de la Zagreb (1966), cu piesa „Nu sunt Turnul Eifel”, avea să reprezinte marea şansă de care se leagă începutul unui lung exil artistic. Remarcat cu acea ocazia de Ellen Stewart, fondatorul şi directorul Clubului de teatru experimental „La MaMa” din Statele Unite ale Americii, care i-a adresat, doi ani mai târziu, invitaţia oficială de a i se alătura în proiectul teatral fondat la New York, Andrei Şerban avea să părăsească România în 1969 cu destinaţia finală Statele Unite ale Americii.

„Am auzit despre Muzeul Exilului de la academicianul Basarab Nicolescu, care a avut ideea să-mi propună sa donez o mare parte din arhivele personale. Domnia sa mi-a descris în termeni extrem de entuziaşti oferta care i s-a făcut de către Biblioteca Aman din Craiova pentru a participa la înfiinţarea Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc, o iniţiativă în premieră în România. Iniţiativa mi s-a părut binevenită. Cei care sunt interesaţi de activitatea mea de peste jumătate de secol în SUA şi în lume vor avea acum posibilitatea să cerceteze direct toate documentele donate: zeci de spectacole surprinse pe peliculă, fotografii şi afişe de sală, foarte multe reviste şi ziare care cuprind cronici de spectacole realizate, dar şi înscrisuri şi documente despre activitatea didactică de la Columbia University, activitate care s-a întins pe parcursul a 26 de ani”, a declarat Andrei Şerban.

După anul 2000, Andrei Şerban a colaborat activ cu mai multe teatre din România şi continuă să organizeze numeroase ateliere şi conferinţe naţionale pe teme artistice. Doctor Honoris Causa al Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj şi al Universităţii de Arte „George Enescu" din Iaşi, Andrei Şerban a fost distins în 2008 cu Ordinul Naţional „Steaua României" în Grad de Mare Cruce pentru întreaga sa carieră artistică.

„Puţin prezent în perioada regimului comunist, Andrei Şerban şi-a recăpătat în România, în ultimele aproape trei decenii, notorietatea şi respectabilitatea pe care impresionanta activitatea artistică le-a impus la nivel mondial. Cei care-l cunosc pe Andrei Şerban, critici de teatru, regizori, actori, designeri, prieteni şi cunoştinţe, cunosc în detaliu şi pasiunea pătimaşă din spatele talentului. Predispoziţia către viu şi vibrant, curajul de a-şi asuma riscuri, de a fi în căutarea necunoscutului, crearea unui dialog mereu proaspăt între actori şi spectatori, importanţa surprizei în teatru - iată câteva dintre intenţiile artistului. Andrei Şerban ne onorează prin donaţia făcută. Mă bucur nespus de mult că patrimoniul Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc se îmbogăţeşte cu o nouă colecţie specială. Celor care vor să pătrundă în culisele operelor regizate de Andrei Şerban, în mijlocul provocărilor şi frământărilor marelui regizor mondial, le promitem materiale inedite. Îi mulţumim lui Andrei Şerban pentru opţiunea făcută pentru Craiova. Îl asigurăm că opera domniei sale va fi integrată rapid în circuitul cultural şi artistic”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”.

Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc îşi afirmă în permanenţă vocaţia de platformă modernă de reunire, conservare şi promovare pentru cele mai importante cărţi, opere, documente, obiecte de artă şi sculptură create de românii din afara României. La momentul actual, patrimoniul Muzeului Cărţii şi Exilului Românesc este alcătuit din următoarele fonduri şi colecţii personale: acad. Basarab Nicolescu, Mircea Eliade, Vintilă Horia, Paul Barbăneagră, Leonid Arcade, Cicerone Poghirc, Şerban Popa, Mircea Milcovitch, Maria Mesterou, Constanţa Buzdugan, Ileana Vulpescu, V. Veliman,.acad. Dan Berindei şi acad. Dinu C. Giurescu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...