Special

Mai multe intervenţii pentru îndepărtarea gărgăunilor la ISU Mehedinţi

În această vară, pompierii mehedinţeni au acţionat la 36 de intervenţii pentru îndepărtarea gărgăunilor din gospodăriile cetăţenilor. Comparativ cu anul trecut, când pompierii mehedinţeni au intervenit pentru îndepărtarea a numai trei cuiburi de gărgăuni din gospodăriile cetăţenilor, anul acesta numărul solicitărilor la astfel de cazuri a crescut, la nivelul inspectoratului, fiind înregistrate 38 de intervenţii.

Înţepăturile acestor insecte sunt foarte periculoase, în special, pentru persoanele sensibile, acestea fiind în pericolul de a dezvolta şoc anafilactic.

Dacă o persoană nu poate evita contactul cu insectele, fiind înţepată de acestea, trebuie să se îndepărteze de focar şi să încerce să stea liniştită şi nemişcată, pentru a încetini împrăştierea veninului în organism. Totodată, să solicite sprijin medical, iar pentru reducerea inflamaţiei sau a durerii se recomandă aplicarea unor pungi cu gheaţă pe locul afectat, însă fără a depăşi 20 de minute.

Reacţiile alergice locale pot apărea în primele două minute, cel mult în 60 minute de la înţepătură şi se manifestă prin durere locală, înroşirea şi umflarea zonei.

Reacţiile generalizate se pot manifesta prin scăderea tensiunii arteriale, greaţă, vărsături, umflarea buzelor şi a limbii, anxietate, cianoză, puls tahicardic, colaps circulator, cu instalarea şocului anafilactic.

Victima, în stare de şoc anafilactic, prezintă mâncărimi pe tot corpul, însoţite de urticarie şi umflături, cu o stare de slăbiciune, pulsul devenind rapid şi slab. Respiraţia va fi una rapidă şi superficială, care poate produce persoanei o stare de inconştienţă şi chiar imposibilitatea de a respira (stop cardio-respirator).

Pentru salvarea victimelor, acestea trebuie să primească, de urgenţă, ajutor medical specializat şi să fie transportate la cea mai apropiată unitate spitalicească.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...