Senatorul Romulus Bulacu critică reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii şi i-a cerut ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale explicaţii şi garanţii că acest lucru nu se va întâmpla. Parlamentarul vâlcean solicită reglarea acestei situaţii, prin stabilirea unei cote de 4,25% virată din salariul brut pentru pilonul II, pentru a asigura revenirea la sumele iniţiale.
“Cei trei piloni de pensii au fost gândiţi să se completeze, nu să se concureze. Pe măsură ce demografia afectează Pilonul I de stat, sistemele complementare, Pilonul II obligatoriu şi Pilonul III facultativ, vor asigura venituri suplimentare pentru români, la vârsta pensionării. Pilonul II a înregistrat randamente pozitive de la lansarea sa din 2008, bucurându-se de o bună reputaţie în România. Este singura sursă suplimentară de economisire pentru un procent mare al populaţiei active din România. Este nevoie de o prezervare a lui în mecanismul actual de funcţionare. Cu toate aceste beneficii prezentate, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, din lipsă de bani în vederea acoperirii aşa ziselor măriri salariale, atentează la veniturile stabile ale viitorilor pensionari. Peste 4 milioane de români, care contribuie azi la Pilonul II, au primit începând cu luna ianuarie, după revoluţia fiscală, sume mai mici, de la 5% la 3,5%, mai exact”, se arată în întrebarea adresată ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale.
Olguţa Vasilescu dă vina pe angajatori
„Reducerea contribuţiei la Pilonul II de pensii, de la 5,1 la 3,75 %, operează începând din ianuarie 2018, concomitent cu transferul contribuţiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat. În situaţia în care angajatorii nu au majorat corespunzător venitul brut al angajatului, contribuţiile pentru Pilonul II au scăzut”, precizează ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu.