Administraţie

Vâlcea:

Primăriile cu datorii, în pericol de a rămâne cu bugetele locale blocate

Administraţiile publice care nu şi-au mai plătit utilităţile sau drepturile salariale către angajaţi riscă să nu îşi mai poată suplimenta bugetele locale

Potrivit art. 1, pct. 9 al Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 47 din 2012, unităţile administrativ-teritoriale care au datorii cu termene de scadenţă mult depăşite sunt obligate să reducă lunar volumul acestora cu cel puţin cinci la sută, raportat la soldul fiecărei luni precedente. Aceeaşi Ordonanţă dă posibilitatea instituţiilor de finanţe publice judeţene ca, în cazul nerespectării acestor prevederi, să sisteze alimentarea bugetelor locale atât cu cote defalcate din impozitul pe venit, cât şi cu sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat destinate echilibrării bugetelor locale.

Memoriu transmis de urgenţă către cabinetul Ponta

Prinse în malaxorul acestor prevederi, majoritatea primăriilor din judeţul Vâlcea care înregistrează arierate acumulate din cauza lipsei cronice a surselor de finanţare şi a neîncasării la termen şi în cuantumul programat de la persoane fizice şi juridice, lipsite la rândul lor de resurse financiare, sunt în imposibilitatea de a pune în aplicare şi a respecta prevederile Ordonanţei.

„Dacă aceste completări de act normativ nu sunt luate în atenţie şi dacă se vor acumula datorii la respectivele servicii, pentru instituţiile în care funcţionează autorităţile administraţiei publice locale sporeşte riscul de a-şi înceta activitatea”, a declarat Ion Cîlea.

Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a transmis un memoriu către primul ministru, Victor Ponta, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina, precum şi către biroul de coordonare al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

Preşedintele Ion Cîlea a propus ca OUG nr. 47 să fie completată în regim de urgenţă cu prevederea ca plata arieratelor să se facă după achitarea prealabilă a altor categorii de cheltuieli prioritare precum drepturile salariale şi contribuţiile aferente, serviciile publice (consumurile de apă, energie electrică, încălzire, abonamentele telefonice, cheltuielile de poştă – internet, iluminat public).

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...