Economic

ASF constituie un grup de lucru extins pentru actualizarea legislaţiei RCA

A.S.F. prin sectorul asigurări – reasigurări îşi propune constituirea unui grup de lucru extins care sa analizeze efectele noii legislaţii cu privire la asigurarea de răspundere civilă auto şi să identifice soluţii de îmbunătăţire a acesteia, având în vedere împlinirea unui an de la aplicarea noilor prevederi, care au contribuit la stabilizarea pieţei RCA.

Analiza se circumscrie obiectivului ASF de protejare a drepturilor asiguraţilor şi de asigurare a stabilităţii pieţei în contextul în care indicatorul rata daunei combinată s-a situat în primul trimestru 2018 la nivelul de 109,38%. Totodată, se vor analiza şi alţi factori care exercită o influenţă semnificativă asupra activităţii de asigurare, cu accent asupra procesului de lichidare a daunelor.

De asemenea, A.S.F. va lua în considerare aspectele precizate în informarea oficială din data de 23.07.2018 a Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană referitoare la deschiderea procedurii de infringement privind modalitatea de transpunerea în legislaţia naţională a anumitor dispoziţii conţinute în Directiva Solvabilitate II si în Directiva privind asigurarea auto, cu scopul de a asigura convergenţă legislaţiei naţionale cu directivele europene în materie.

Consiliul A.S.F. a aprobat în data de 25.07.2018 înfiinţarea Grupului de lucru RCA în vederea analizării aspectelor menţionate, a identificării măsurilor ce se impun în urma analizei şi a formulării de propuneri în vederea modificării legislaţiei RCA. Grupul va include reprezentanţi A.S.F., ai asociaţiilor de protecţie a consumatorilor, ai pieţei de asigurări şi de intermediere în asigurări, ai asociaţiilor de transportatori, reprezentanţi ai unităţilor reparatoare, ai RAR, Consiliul Concurenţei, reprezentanţi ai producătorilor auto şi a sistemelor specializate în domeniu.

Dl. Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte ASF, responsabil cu sectorul Asigurări-Reasigurări, declară: Piaţa asigurărilor, in ultimul an, s-a stabilizat si a devenit mai predictibila indreptandu-se spre atingerea dezideratului de piata matura. Aceste aspecte au functionat in avantajul asiguratilor prin stabilizarea tarifelor si cresterea calitatii serviciilor. Dialogul cu asociaţiile de consumatori sau alte asociaţii care urmăresc interesele asiguratilor, dincolo de interesele lor comerciale rămâne un factor esenţial pentru buna funcţionare a întregului sistem. Analiza pe care o propunem ar trebui sa identifice zonele unde putem aduce îmbunătăţiri, avand in vedere ca societatea, economia si implicit asigurările se afla într-o continuă evolutie, la care trebuie să ne adaptăm prin identificarea celor mai bune solutii.

În acest sens dl. Leonardo Badea, preşedintele ASF , declară: După un an de aplicare a noii legislaţii RCA, în care schimbările radicale aduse de aceasta au asigurat o mai bună susţinere a intereselor cetăţenilor şi a mediului economic românesc, este momentul unei analize. În plus, prin solicitarea Uniunii Europene, trebuie să ne asigurăm de convergenţa legislaţiei româneşti cu cea europeană, aspect de asemenea prioritar pentru noi. În acelaşi timp nu vom face rabat de a apăra drepturile şi interesele cetăţenilor români, eventualele modificări aduse urmând a fi susţinute de abordările prevăzute de cadrul european din perspectiva reglementării, supravegherii, controlului, a aplicării unor noi reguli de conduită corecte pentru piaţa românească.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...