Special

Plângerea către BERD împotriva depozitului de la Kozlodui a fost declarată eligibilă

Plângerea depusă de Platforma Civică Anti Kozlodui la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) împotriva finanţării depozitului pentru deşeuri radioactive de la Kozlodui a trecut de etapa stabilirii eligibilităţii. Anunţul a fost făcut de către reprezentanţii BERD în cadrul unei videoconferinţe la care au participat reprezentanţi ai Acţiunii pentru Renaşterea Craiovei (ARC), ai Asociaţiei Civice pentru Viaţă, C.R.O.N.O., dar şi din partea Forţa Legii şi ai Fundaţiei Acţiunea Ecologică Română, ONG-uri raliate la demersurile împotriva proiectelor din Bulgaria.

„Este o veste care nu poate decât să ne bucure, deoarece etapele următoare ne vor permite să aflăm mai multe informaţii relevante cu privire la un proiect atât de controversat, care a ridicat numeroase semne de întrebare şi este o sursă de îngrijorare pentru populaţia din Craiova şi din Dolj”, a transmis Lucian Săuleanu, preşedinte ARC. Plângerea a fost declarată eligibilă atât din punct de vedere al Iniţiativei de Soluţionare a Problemelor, cât şi al Analizei Compatibilităţii. Într-o primă etapă, echipa de mediere a mecanismului de soluţionare a plângerilor BERD va aborda cererea din perspectiva Iniţiativei de Soluţionare a Problemelor. În acest sens, mediatorii propun un forum de dialog deschis între reprezentanţii companiei dezvoltatoare a proiectului din Bulgaria, SE-RAW şi societatea civilă craioveană implicată în demersurile împotriva proiectelor de la Kozlodui. „Rolul acestui forum este de a facilita schimbul deschis de informaţii, deoarece lipsa acestora reprezintă una dintre principalele probleme”, a precizat Leonardo d`Urso, responsabilul desemnat pentru aplicarea procedurii.

Reprezentanţii ARC au menţionat că este necesară şi o întâlnire directă cu reprezentanţii companiei bulgare: „Este nevoie de transparenţă atât privind proiectul depozitului, cât mai ales nivelul radioactivităţii în zonă. Sunt multe întrebări care aşteaptă răspuns.”

Anca Ciortan, reprezentant al Asociaţiei Civice pentru Viaţă a subliniat: „Este important ca dezvoltatorul bulgar să înţeleagă singurul nostru scop este de a ne proteja sănătatea şi viaţa”.

În următoarea perioadă, echipa BERD va lua legătura cu reprezentanţii companiei bulgare pentru a-i anunţa c

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...