Inedit

Fructe exotice, în patria roşiilor

Fructe exotice în patria roşiilor. Se întâmplă în localitatea Cilieni din Olt, renumită în întreaga ţară pentru numărul mare de legumicultori. Unul dintre aceştia a decis să încerce şi altceva. Şi-a transformat propria curte într-o grădină exotică, unde găseşti de la rodii, lămâi, portocali, mango, pomelo, kiwi, fructul pasiunii. Predomină arborii de rodii, cel puţin 200, pe care îi experimentează de trei ani, dar primele rodii le-a gustat anul trecut. Producătorul spune că vrea să facă o afacere din asta pe viitor pentru ca localnicii să mănânce sănătos, fără a trata aceste fructe exotice.

"Aici în partea dreaptă sunt pomelo. Aici în partea dreaptă sunt 7,8 copăcei de litchy, mango, cei mici în pahare sunt cumcat", prezintă Marius Delcea grădina botanică.

Acestea sunt doar câteva dintre fructele exotice pe care olteanul le experimentează. Are zeci de soiuri de fructe pe care le-a plantat în propria curte care a devenit acum o grădină botanică, aşa cum îi place lui să-i spună. Însă cel mai încântat este de arborii de rodii care au început să dea roade. Are peste 200 de pomişori. "Înfloreşte prin iunie, iulie, şi prin octombrie, noiembrie ar trebui să fie coapte În octombrie mâncaţi rodii? Prin octombrie, noiembrie", spune bărbatul.

Pasiunea pentru aceste culturi a venit în momentul în care Marius Delcea a decis să mănânce sănătos: "A fost o curiozitate la început cu rodiile să vedem dacă răsar dacă le merge clima, şi pe urmă dacă am văzut că cresc şi chiar se dezvoltă bine am început şi cu citrice şi cu mai multe, am încercat să facem dacă tot suntem la ţară să mâncăm fructe sănătoase de la noi".

Soţia este cea care îl ajută şi recunoaşte că preferă să stea printre aceste culturi, decât în solarul cu roşii. "Mai bine aici, ne dă aşa o energie pozitivă. V-aţi gândit să faceţi o afacere din această pasiune? Dacă soţul vrea eu îl încurajez să facă", spune Vasi Delcea. "Nici nu prea ştim noi ce sunt alea rodii. Sunt o fructă bună. Dar nu am mâncat niciodată de ce să vă spun", spune un localnic.

"Bravo lui că a încercat. Ca să o gândim în masă, există totuşi un risc. Noi deocamdată să învăţăm să facem o agricultură în familie foarte bine să închidem circuitul legulelor legat de comercializare şi după ce reuşim să intrăm cu o mare cantitate de legume în supermarketuri şi apoi trecem la pasul următor de a gândi tot felul de idei", spune Florin Ciobanu, consilierul ministrului agriculturii, Petre Daea.

În localitatea Cilieni sunt peste 700 de producători de roşii.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...