Sub Lupă

Lopeţi, târnăcoape, hârleţe, mistrii şi canciocuri PERSONALIZATE, ultima fiţă în materie de achiziţii publice şi marketing la RAJDP Vâlcea

Procurorii DNA continuă cercetările într-un dosar care vizează sume scandaloase achitate ilegal de societatea Consiliului Judeţean Vâlcea unei firme - “unitate protejată” conform Legii 448/2006

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Piteşti continuă cercetările într-un dosar (109/P/2016) care vizează achiziţii ilegale de la o firmă privată vâlceană (agenţie de publicitate) de către RAJDP Vâlcea, pentru ca societatea al cărei unic acţionar este Consiliul Judeţean Vâlcea să nu plătească lunar sumele datorate bugetului de stat potrivit articolului 78, alin. (3), litera a) din legea nr. 448/2006. Suma totală de bani publici care au ajuns astfel la un SRL ai cărei acţionari erau apropiaţi ai directorului general de la RAJDP Vâlcea, Nicolae Vălimăreanu, este de aproximativ 100.000 de lei (un miliard de lei vechi). Surpriza cea mai mare este acum faptul că anchetatorii au adăugat recent la dosar şi documente din care ar rezulta că la RAJDP chiar s-a ţinut, în mod fraudulos, o evidenţă contabilă paralelă a produselor achiziţionate de la SRL-ul amintit (şi-a schimbat recent denumirea, conform datelor obţinute de la Oficiul Registrului Comerţului, însă nu şi istoricul “isprăvilor”), situaţie care relevă şi unele “achiziţii” demne de o enciclopedie a umorului în domeniu, dacă nu ar fi vorba de fapte sancţionate inclusiv de prevederile Noului Cod Penal.

Inspectorii fiscali, induşi în eroare?

Înainte de a merge mai departe cu relatarea, trebuie precizat că, în urma unui articol de presă apărut la începutul lui 2014 într-o publicaţie on-line, conducerea RAJDP Vâlcea emite un comunicat de presă în care recunoaşte că respectivul contract de prestări servicii (nr. 17/08.04.2013) precum şi actele adiţionale (nr. 950/08.04.2014, nr. 96/07.04.2015), deşi sunt încheiate pentru servicii de publicitate, aşa cum este stipulat în oferta/scrisoare de intenţie nr. 15/08.04.2013, au avut de fapt alt obiect şi anume achiziţii rechizite, materiale de curăţenie, de siguranţa muncii sau materiale de siguranţă rutieră (comunicat de presă nr. 1372/20.04.2016). Între timp, a fost redactat Raportul de inspecţie fiscală cu nr. F-VL 501 din 29.12.2014, pentru perioada verificată ianuarie 2011 – august 2014, emis de ANAF – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea. Din acest raport reiese că RAJDP Vâlcea “a achiziţionat produse şi servicii (birotică/papetărie)”, de la câteva firme. Totuşi, pus faţă în faţă numai cu comunicatul remis presei de RAJDP în aprilie 2016, raportul pare că evidenţiază, de fapt, că inspectorii fiscali au fost induşi în eroare. Ori de reprezentanţii societăţii cu capital public, ori de cei ai firmei private, ori de ambele părţi partenere în contractul menţionat mai sus.

Din această cauză au existat, de la început, suspiciuni rezonabile că facturile emise de firma privată către RAJDP Vâlcea au fost fictive, calculate special pentru ca RAJDP Vâlcea să nu plătească lunar sumele de bani către bugetul de stat reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap conform art. 78, alin. (3), lit. a, din Legea nr. 448/2006, bugetul statului fiind astfel prejudiciat cu toate sumele facturate de firma privată şi achitate de RAJDP Vâlcea.

Şi-au băgat bocancii în gestiunea RAJDP. Şi în ea de lege...

Între timp, “Săptămâna în Oltenia” a intrat în posesia mai multor documente care relevă că la RAJDP Vâlcea a continuat sifonarea penală a banilor publici prin aplicarea greşită şi cu rea intenţie a prevederilor Legii 448/2006 şi după 2014. Evidenţele contabile paralele, scrise de mână şi asumate prin semnătură de Daniela Ungureanu, şefă a Serviciului aprovizionare în cadrul RAJDP, demonstrează că firma privată cu pricina nu şi-a băgat doar bocancii (la propriu) în gestiunea şi bugetul RAJDP.

Conform situaţiei întocmite de Dana Ungureanu (vezi facsimile) RAJDP a “achiziţionat” în 2013 produse “personalizate” în valoare totală de 16.766,25 lei, din care doar “produse ceramică laborator Gresare, ambalate, personalizate” (aşa scrie, aşa consemnăm – sic!) au costat peste 10.000 de lei, restul fiind produse de papetărie. În realitate, de cei mai mulţi bani s-a cumpărat (ilegal, dacă invocăm prevederile legii 448/2006 în baza căreia s-a încheiat contractul) gresie şi faianţă, după cum v-aţi şi dat seama, probabil.

2015 a fost anul cel mai fructuos pentru firma apropiată de directorul general în “parteneriatul” cu RAJDP, suma totală încasată fiind de 26.505,25 lei, după cum arată situaţia întocmită de şefa Serviciului Aprovizionare din cadrul societăţii cu capital public. 2.910 lei (factura nr. 48/29.06.2015) au costat bocancii, cizmele, salopetele, pelerinele de ploaie şi găleţile livrate punctului de lucru din Călimăneşti. Toate “personalizate”, bineînţeles, de parcă imprimarea denumirii societăţii ar demonstra capacitatea firmei de publicitate de a le şi produce şi comercializa legal. 48 de perechi de bocanci au mai fost cumpăraţi şi pe 30 iulie 2015 (factura nr. 311 care mai include 3 tonnere şi 60 de topuri de hârtie A4, valoare totală 5.160 lei).

Dacă “personalizezi” minele de creion, afacerea e musai legală!?!

Ridicolul forţării “achiziţiilor” de diferite repere (ca să dea “casa cu masa” au fost folosite metode ştiinţifice precum calculele aritmetice de clasa a treia) este scos în evidenţă şi de sfinţenia cu care este adăugat, de fiecare dată, atributul “personalizate” la produsele consemnate ca fiind cumpărate. Astfel, ne şi imaginăm cum arată “personalizate” până şi capsele, minele pentru creioane sau gumele de şters, ca să nu mai vorbim de plăcile de gresie şi faianţă.

Totuşi, “furnizorul” s-a întrecut pe sine la comanda în valoare de 4.218 lei (factura nr. 250/31.03.205). Iată şi produsele livrate: 17 lopeţi (da, lopeţi pentru procesul tehnologic de încărcare a balastului în roabă, spre exemplu), 4 târnăcoape, 6 sape, 4 mistrii, 2 canciocuri (era să scriu cam cioace), 6 găleţi, 4 hârleţe, 16 perechi de bocanci, 11 perechi de cizme şi 16 salopete (ultimele trei repere pentru punctul de lucru de la Tătărani). Noi ştiam că produse precum lopeţi, târnăcoape, sape, hârleţe, mistrii sau canciocuri se preiau în gestiune cu număr şi serie de inventar. Dar, dacă RAJDP a avut nevoie de “personalizarea” lor, e clar că rigorile în materie de marketing au evoluat peste aşteptările noastre. Suntem curioşi dacă şi experţii Curţii de Conturi sau procurorii anticorupţie au acelaşi simţ al umorului ca şi reprezentanţii societăţii din subordinea CJ Vâlcea care au girat astfel de comicării în achiziţiile publice.

Prevederile actului normativ aflat la baza contractului sunt limpezi şi pentru un elev de ciclu primar

Legea 448/2006 reglementează drepturile şi obligaţiile persoanelor cu handicap acordate în scopul integrării şi incluziunii sociale a acestora. Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD) şi celelalte autorităţi publice centrale şi locale au obligaţia să asigure, potrivit acestei legi, condiţiile necesare pentru integrarea şi incluziunea socială a persoanelor cu handicap.

Conform art. 78 alin. 3) din actul normativ menţionat, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, în organigramele cărora existau cel puţin 50 de angajaţi, aveau obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi. Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajau persoane cu handicap în condiţiile specificate, puteau opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligaţii:

a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
b) să achiziţioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.

În aceste condiţii, în special societăţile de stat şi instituţiile publice cu organigrame stufoase au preferat să achiziţioneze diverse produse şi servicii furnizate de societăţi protejate autorizate de ANPD, reducându-şi astfel obligaţiile de plată către stat.

Începând cu 01 septembrie 2017, OUG nr. 60/2017 modifică şi completează Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, iar din articolul 78, alineatul (3), a fost eliminată varianta achiziţionării de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.

Firma care a furnizat RAJDP produse şi servicii în baza prevederilor Legii 448/2006 avea, conform ONRC, ca principal obiect de activitate “Activităţi ale agenţiilor de publicitate – cod CAEN 7311”.

Activităţi ale agenţiilor de publicitate 7311
Această clasă include: - furnizarea unei game complete de servicii de publicitate şi de promovare (prin posibilităţi interne sau prin subcontractare), inclusiv consultanţă servicii de creaţie, producţia de material publicitar şi cumpărarea acestuia. Această clasă include: -crearea şi realizarea campaniilor publicitare: -crearea şi plasarea reclamelor în ziare, periodice, la radio şi televiziune, pe Internet şi alte mijloace media - crearea şi plasarea reclamelor în aer liber, de exemplu afişe, panouri şi cadre, proiectarea showroom-urilor şi aplicarea de colante publicitare pe maşini şi autobuze - publicitatea aeriană -distribuirea sau livrarea materialelor publicitare sau a mostrelor -creare de standuri, structuri şi site-uri de afişare - desfăşurarea campaniilor de marketing şi a altor servicii publicitare în scopul atragerii şi reţinerii clienţilor - promoţii de produse -activităţi de marketing prin punctele de vânzare -publicitate directă prin poştă.
Această clasă EXCLUDE: - tipărirea materialelor pentru publicitate, vezi 5819 - producţia de mesaje comerciale pentru radio, televiziune şi film, vezi 5911 - activităţi de studiere a pieţei, vezi 7320 - fotografii publicitare, vezi 7420 - organizarea de conferinţe şi expoziţii comerciale, vezi 8230 - activităţi de expediere prin poştă, vezi 8219.
 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...