Administraţie

Lia şi Lenuţa, bătălie printre chioşcurile gri ale Craiovei

Atrăgând atenţia că „boieria de pe vremea lui Aurică” s-a terminat, Olguţa s-a arătat indiferentă faţă de clanul Pară, care ar strânge semnături pentru demiterea sa şi şi-a luat în serios rolul de demolatoare a construcţiilor ilegale. Înlăturarea „taxelor de protecţie, milogeală sau a regimului preferenţial”, potrivit spuselor aprigei primăriţe, a iscat însă un întreg scandal în administraţia Doljului, când femeile aflate la cârma judeţului s-au duelat cu autoritate. Pentru că a atacat decizia Olguţei, prefectului Elena Costea i s-a cerut demisia, iar un corp de control al Guvernului „a vizitat” ambele instituţii. Între cele două se bagă nimeni altul decât preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care, la fel de vehement, cere demisia prefectului, pentru purtarea partizană, zice el…

Primăria şi Prefectura, două instituţii indispensabile unui oraş. Craiova, un oraş indispensabil României. Până aici nimic ieşit din comun. În acest amalgam de termeni, îşi mai fac apariţia câţiva: chioşcuri, taxe, demolări, scandal. Şi două femei. Decizia de a demola chioşcurile a venit, potrivit Liei Olguţa Vasilescu, după o atentă verificare a încasărilor la primărie care „sunt foarte mici”, a subliniat edilul şef al oraşului. Primarul spune că în Craiova există firme care nu şi-au mai platit taxele din 2007. Nici cu contractele de închiriere nu stau mai bine, mulţi dintre patroni neavând contract cu Primăria. În urma acestor verificări, Primăria a decis demolarea tuturor chioşcurilor care erau amplasate ilegal.

1 octombrie - încep demolările

Ziua de luni, cu trei săptămâni în urmă. Ora 7:00. Buldozerele primăriei intră în câteva clădiri în care îşi făceau veacul nişte familii de etnie romă. Motivul a fost simplu: cei în cauză nu puteau sta acolo ilegal. Decizia fusese supusă Consiliului Local, care şi-a dat acordul. Au urmat chioşcurile. Razie în Craiova, groază printre cei care deţineau ilegal astfel de chioşcuri. Nimic nu trece de oamenii de la Regia Autonomă pentru Administrarea Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL). Buldozerele sunt la capacitate maximă, angajaţii RAADPFL încarcă de zor remorcile tractoarelor, în timp ce trecătorii stau şi privesc nedumeriţi asupra a ceea ce se petrece.

Primăria, loc de pelerinaj pentru chioşcari

Cu afacerile la pământ, de data aceasta la propriu, chioşcarii au început să se adune în faţa Primăriei. Câteva ore după ora şapte şi intrarea de la primărie era acaparată de micii afacerişti nemulţumiţi. În mijlocul lor, lider de grup, Gică Pară. Acesta, cu cinci plăsuţe de medicamente pe care le înşiră pe treptele Primăriei şi cu ochii aţintiţi în obiectivele camerelor de filmat, începe să se plângă de situţia celor care nu mai pot să îşi mai câştige existenţa: “Ce vor face cei care au copii, credite bancare, au angajaţi?”, striga de zor. Protestele s-au înteţit. Fiecare zi, fiecare chioşc demolat aducea şi mai multă lume la protestul din faţa Primăriei. Printre multe altele, protestatarii a acuzat faptul că cele patru zile date de Primărie ca termen au fost prea puţine: „Pur şi simplu ne-aţi dat un termen de patru zile să le eliberăm, dar normal ar fi fost să ne trimiteţi înştiinţări prin poştă ce ar fi cuprins un termen de 30 de zile! Cum dau eu un angajat afară, dacă termenul de preaviz este de 14 zile?”, a declarat una dintre protestatare.

Audienţe la Primărie

Câţiva protestatari au fost primiţi în audienţă de primarul Craiovei. Aceştia au încercat să explice faptul că nu pot să renunţe la chioşcuri pentru că altfel ar muri de foame. Din nefericire pentru ei, acţiunea lor a rămas fără sorţi de izbândă. Deşi ar fi trebuit să o înduplece, aceştia mai mult au deranjat-o pe Lia Olguţa Vasilescu, care nu s-a sfiit să îi atace: „Nu e posibil să vii şi să spui că îţi mor copiii de foame şi tu să ai ceas de 30.000 de euro la mână”, sublinia L.O.V.

Război total Primărie-Prefectură

După ce au văzut că nu există nicio şansă de câştig la Primărie, micii comercianţi şi-au îndreptat repede atenţia către Prefectură. Aici au urmat exact aceeaşi schiţă, însă cu mai mult succes. După mai multe runde de audienţe, aceştia au reuşit să o convingă pe Elena Costea, Prefectul de Dolj, să dea în judecată Primăria şi astfel să anuleze decizia Primăriei de a demola chioşcurile. În timp ce chioşcariada părea că se termină, pe holurile Primăriei era zarvă mare. Nu au trecut mai mult de câteva ore până când Primăria a organizat o conferinţă de presă. Vizibil deranjată, Lia Olguţa Vasilescu a venit însoţită de câteva foi. Aceasta a ţinut să citească legea în faţa presei: „Legea la care face referire doamna prefect este Legea nr. 50/1991, art. 33 alin. 1., care spune: „«Construcţiile executate fără autorizaţie de construire pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului, al judeţelor, oraşelor sau comunelor vor putea fi desfiinţate pe cale administrativă de către autoritatea administraţiei publice locale competentă - adică eu, primar - fără sesizarea instanţelor judecătoreşti şi pe cheltuiala contravenientului»“. După ce a citit legea, Lia Olguţa Vasilescu a cerut public demiterea prefectului Elena Costea. „Doamna prefect mai invocă Legea nr. 215/2001, art. 36, alin. 2 şi ne spune că de acolo reiese că desfiinţarea construcţiilor intră în atribuţiile consiliului local, ca autoritate a administraţiei publice. Dar articolul respectiv se referă la ce se vinde, ce se concesionează, ce se închiriază, nu la ce se demolează. Asta n-a înţeles absolut deloc doamna prefect!“, s-a manfestat Lia Olguţa Vasilescu. Replica prefectului nu a întârziat să apară. Instituţia prefecturii a emis un comunicat de presă prin care arăta că, de fapt, legea e alta: „Respectivele acte administrative au fost emise în mod greşit de către Primarul Municipiului, invocându-se dispoziţiile art. 33 din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii rep., modif. şi complet., depăşindu-se astfel atributele conferite primarului de Legea nr.215/2001 rep. şi Legea 50/1991”, se arată în comunicatul emis de prefectură. Membrii Corpului de control al MAI şi-a făcut apariţia a doua zi. Aceştia au vizitat prima oară Primăria, ca apoi să poposească preţ de câteva ore şi la prefectură de unde au adunat mai multe acte. Surpriza a fost însă că Prefectul de Dolj nu se afla în Craiova, el fiind în drum spre Bucureşti la acea oră, în locul său fiind desemnat să vorbească cu oamenii legii subprefectul Ionel Ciobotea. După mai multe discuţii, aceştia au plecat fără a se întâlni cu prefectul.

Procesul – devansat, ca apoi să fie reprogramat

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a intrat rapid în peisaj înainte de începerea campaniei electorale, atrăgând atenţia că Elena Costea a blocat deciziile municipalităţii, motiv pentru care ţine să se arate public alături de prietena şi colega de partid, Olguţa. „Mă alătur solicitării primarului Craiovei şi susţin la rândul meu că Elena Costea trebuie să-şi prezinte demisia. Consider că această măsură este singura formă de respectare şi aplicare a legii în această chestiune. Demisia ar fi singurul gest prin care Elena Costea ar da dovadă de onestitate şi corectitudine, după abordarea partizană şi necolegială pe care a avut-o, interpretând legea în funcţie de interesele unor oameni care nu îşi doresc dezvoltarea urbei, ci păstrarea unor privilegii nelegale de care majoritatea cetăţenilor nu pot beneficia”, a declarat Valeriu Zgonea pe site-ul său personal. Primul termen al procesului ar fi trebuit să fie pe 18 ianuarie 2013. Cu toate acestea, la cerea Primăriei, el a fost devansat cu trei luni. Procesul a început cu mai mulţi chioşcari în faţa judecătoriei care nu au putut rezista ispitei de a aştepta acasă un eventual răspuns. După câteva ore de audieri, judecătorii au dat un nou termen pentru data de 26 octombrie. În cazul în care o să piardă procesul, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că invită toate persoanele să îşi pună chioşcurile peste tot în Craiova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

16.10.2012 - 15:41Lulu:Bine ba, Petre, ca esti tu destept!

15.10.2012 - 22:26Tot Jeane:Ma scuzati! Nu vreau sa fiu rau, dar domnule ziarist inainte de a scrie studiaza semantica si stilistica... Sunt foarte importante in vederea redactarii unui material de presa. Apropo, limba romana are mai mult de 50 de cuvinte... Incearca DEX-ul... O sa imi dai dreptate.

15.10.2012 - 22:19Tot Jeane:Ba, procesul se judeca la Tribunal, nu la Judecatoria Craiova. Deci "procesul a inceput cu mai multi chioscari in fata" Tribunalului Dolj...

15.10.2012 - 22:10boumedia:Jeane, tu nu vezi ca scrie 1 octombrie si apoi zice ca au trecut trei saptamani? de la 1 la 15? oamenii sunt maximi... de prosti!

15.10.2012 - 22:10zuzu:Cata sarguinta. Tu esti ziarist de Craiova? Ai fost pe aici in perioada asta? Din ce ai scris tu se intelege ca nu. Vai mama noastra, ce a ajuns presa asta. De exemplu, termenele proceselor se preschimba nu se reprogrameaza ca nu e meci si nici programare la dentist. Grele, tata, grele

Pagina 1 din 2 (5 comentarii din 8)

< înapoi12
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...