Economic

Cornel Coca Constantinescu (ASF): Asigurările se întorc cu faţa către români. Oamenii pot devenii proprii asiguratori in cadrul societăţilor mutuale

Prin apariţia Legii privind societăţile mutuale de asigurări, aprobată de Guvern, persoanele fizice sau companiile, se pot asocia în a se asigura între ei căpătând atât statutul de asigurat cât şi cel de asigurator pentru membrii asociaţi în societatea mutuală. Pentru infiintare sunt suficienţi cinci fondatori.

Astfel se vor putea infiinta primele societăţi româneşti de asigurare mutuală cu un număr variabil şi nelimitat de membrii ce pot pune banii împreună, prin contribuţii fixe sau variabile, pentru a se despăgubi între ei în momentul în care unuia dintre participanţi i se întâmplă riscul asigurat, suferă o daună. Eventualele nemulţumiri trecute, fie determinate de faptul ca daunele nu se plătesc cum trebuie, fie că preţul asigurării este prea mare, vor dispărea deoarece membrii au interese comune, se cunosc între ei, vor acţiona ca o echipă omogenă, îşi stabilesc propriile tarife şi propriul sistem de despăgubire, fiecare membru contribuind proportional riscului asigurat pentru a se simţi asigurat împotriva anumitor riscuri care îl pot afecta pe el, familia, casa, alături de ceilalţi membrii.

„Piaţa asigurărilor este a oamenilor care participă la ea prin plata poliţelor de asigurare. Prin asigurări mutuale participanţii vor căpăta încredere în beneficiile conceptului de asigurare a unor riscuri pe care nu le-ar putea suporta nimeni dacă ar fi singuri si dauna se produce. Asigurările dau curaj iniţiativelor oamenilor şi companiilor în a-şi asuma riscuri pentru a le fi mai bine, să îşi asigure confortul unei vieţi liniştite, sau a unei activităţi profitabile. Sistemul societăţilor mutuale ar trebui să pună asigurările la îndemâna românilor şi a companiilor româneşti, corespunzător cu salariile şi nevoile lor. Asigurările se întorc cu faţa către români, dar şi cetăţenii vor privi altfel asigurările. Oamenii pot devenii proprii asiguratori in cadrul societăţilor mutuale”, declara Cornel Coca Constantinescu, iniţiatorul proiectului de lege şi vicepreşedintele sectorului de asigurări din cadrul ASF.

Societăţile mutuale desfăşoară activitate de asigurare şi operaţiuni legate direct de această activitate pentru membrii acestora, pe baza principiului mutualităţii, aceştia având simultan calitatea de asiguraţi şi, colectiv, de asigurător. Salariaţii unei persoane juridice care devine membră vor putea beneficia si ei de asigurare chiar dacă nu este fiecare membru, dar vor contribui ca la un asigurator. Patrimoniul societăţii va reprezenta garanţia obligaţiilor, membrii nefiind ţinuţi răspunzători de creditori dacă s-ar ajunge într-o situaţie dificilă financiar.

Pentru desfăşurarea activităţii se constituie anumite fonduri, conform deciziei membrilor, dar pot contracta credite sau chiar emite obligaţiuni pentru a se finanţa.

Dacă membrii au avut grijă unii de alţii, au fost prudenţi, hazardul moral a fost minim, daunele plătite au fost puţine sau de sume mici, banii rămaşi ca excedent la sfârşit de an se redistribuie membrilor conform legii. Normal, acest lucru se va realiza în condiţiile în care societăţile mutuale îndeplinesc cerinţele de solvabilitate şi indicatorii de prudenţă, iar operaţiunea nu conduce la nerespectarea acestora sau la posibilitatea deteriorării acestora în viitorul apropiat.

Societăţile mutuale îşi organizează conducerea în mod similar societăţilor de asigurare pe acţiuni prevăzute în Legea nr. 237/2015. A.S.F. autorizează funcţionarea societăţilor mutuale.

Societăţile mutuale pot acţiona oriunde in Europa, inclusiv pentru desfăşurarea activităţii în baza dreptului de stabilire sau a libertăţii de a presta servicii. Dacă la un moment se doreşte a deveni societate pe acţiuni, societatea mutuală se poate transforma în societate de asigurări.

Putem spune ca se deschid noi orizonturi pentru asigurările din România, fie că eşti un grup de oameni interesaţi, fie că eşti o asociaţie de companii de transport, fie eşti un grup de firme dintr-o verticală economică.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...