Politică

Cristian Buican: Petre Daea ia degeaba salariul de la Ministerul Agriculturii

Prin intermediul răspunsului la interpelarea depusă de către deputatul Cristian Buican la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale având ca subiect „vânzarea terenurilor agricole din România către cetăţenii străini”, domnul Ministru Petre Daea recunoaşte, negru pe alb, că Ministerul pe care îl conduce nu are nici un fel de date privind suprafaţa de teren agricol deţinută de către cetăţenii străini: „(…) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu structurile subordonate, (…) nu deţine, la data prezentei, informaţii cu privire la suprafaţa de teren agricol deţinută de către cetăţenii străini”. Parlamentarul Cristian Buican consideră că este inadmisibil ca un Minister de resort să nu deţină date exacte despre principalul său obiect de activitate, cu atât mai mult cu cât acest fenomen al vânzării terenurilor agricole către cetăţenii străini a explodat în ultimii 3 ani.

Din păcate, nici în privinţa solicitării deputatului Cristian Buican privind motivele pentru care din anul 2014, de la liberalizarea vânzării terenurilor agricole către cetăţenii străini, Agenţia Domeniilor Statului nu a achiziţionat niciun metru pătrat de teren scos la vânzare, răspunsul Ministerului este unul la fel de şocant: „În ceea ce priveşte posibilitatea achiziţionării terenurilor agricole (…), prin Agenţia Domeniilor Statului, menţionăm faptul că până în prezent, statul român nu şi-a manifestat intenţia de achiziţionare a acestor terenuri”. În condiţiile în care Agenţia Domeniilor Statului este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, prin acest răspuns, domnul Petre Daea recunoaşte că instituţia pe care o conduce nu e interesată de acest subiect.

Deputatul Cristian Buican consideră că prin răspunsul Ministerului Agriculturii la interpelarea sa, domnul Petre Daea recunoaşte că ia degeaba salariul de la Ministerul Agriculturii. De asemenea, parlamentarul liberal vâlcean atrage încă o dată, public, atenţia asupra faptului că datele de la nivelul Comsiei Europene ne arată că peste 40% din terenul agricol din România este deţinut deja de cetăţeni străini şi în special de cetăţeni non-UE, precum şi de avertismentele fermierilor privind efectele nocive asupra economiei locale rurale şi asupra mediului a practicilor agricole (folosirea intensivă a produselor chimice şi a medicamentelor de uz veterinar preventiv) realizate în fermele de dimensiuni foarte mari (peste 50.000 de ha), deţinute exclusiv de cetăţeni sau companii străine.

„Din răspunsul dat la interpelarea subsemnatului, domnul Daea recunoaşte că nu este interesat de fenomenul vânzării terenurilor agricole din România către cetăţenii străini şi că nu are date despre acest aspect. În condiţiile în care studiul comandat de Uniunea Europeană ne arată că peste 40% din terenul agricol din ţara noastră este deja deţinut de cetăţeni străini şi Ministerul de resort se face că această problemă nu există, este clar că domnul Ministru Daea ia degeaba salariul de la Minister. Aşa ceva este de neconceput!”, a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...