Eveniment

Fostul director de la Uzinele Sodice Govora, urmărit de DNA

Florin Bălan a mai fost implicat într-un scandal asemănător, după ce, în septembrie 2009, a blocat toate conturile bancare ale USG

Fostul director al Uzinelor Sodice Govora, Sergiu Florin Bălan, are probleme cu legea. El a fost reţinut de procurorii Anticorupţie, alături de executorul judecătoresc Eugen Fieraru, din Piteşti, şi de avocatul Mihai Andrei Cocaină, membru în Baroul Argeş, sub acuzaţia de tentativă de înşelăciune. Pornind de la o datorie de 11,15 lei pe care o bancă o avea la fostul director USG drept cheltuieli de judecată, cei trei alături de un alt avocat, Liviu Ardeiaş, pe care DNA-ul nu l-a găsit acasă, au încercat să obţină de la mai multe agenţii ale băncii 24,4 milioane de lei, adică vreo 5,7 milioane de euro, reprezentând „cheltuieli ocazionate de executarea silită”. Cei trei au fost prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, dar magistraţii au considerat că e suficient să li se interzică să părăsească ţara şi au respins arestarea preventivă.

Infracţiuni grave

Procurorii DNA susţin că executarea silită a băncii pentru cei 11,15 lei pe care îi datora lui Bălan a fost încuviinţată de Judecătoria Piteşti la data de 13 septembrie 2010, procedura de executare fiind derulată prin biroul executorului judecătoresc din Piteşti, Fieraru Eugen. Acesta ar fi încheiat cu cei doi avocaţi ai fostului director al USG mai multe contracte de „asistenţă juridică şi de prestări servicii”, onorariile acestor contracte fiind stabilite la valoarea de 24.400.000 de lei, adică 5, 7 milioane de euro. În septembrie 2010, executorul Eugen Fieraru s-a prezentat şi la sediul băncii asupra căreia Bălan deţinea titlul executoriu cu un proces verbal în care totalul cheltuielilor ocazionate de executare silită era de 12.010.467,70 de lei. În baza acestui proces verbal, executorul Fieraru emite ordonanţe de poprire către autorităţile bancare pentru suma de 12.010.467,70 lei, cu posibilitatea majorării acestor cheltuieli până la totalul de 24.400.000 lei, stabilit prin contractele pe care le avea cu avocaţii. Cei patru inculpaţi s-au întors de mai multe ori la bancă pentru a obţine banii, dar lucrătorii de la bancă s-au opus.
În plus, şi procedura de executare silită fusese suspendată provizoriu de către instanţa de judecată încă din luna septembrie 2010, astfel că până la urmă nu s-au ales cu nimic. Pe numele lor, procurorii au dispus însă începerea urmăririi penale pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave. Cercetări penale sunt executate şi faţă de Ardeiaş Liviu, avocat în cadrul Baroului Teleorman, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi infracţiunea de fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii nr. 82/1991 republicată. Acesta din urmă s-a sustras urmăririi penale, astfel că procurorii au solicitat arestarea preventivă în lipsă, pe un termen de 30 de zile, începând cu data punerii în executare a mandatului de arestare.

Sergiu Florin Bălan, fostul director executiv al Uzinelor Sodice Govora şi cel de la care a pornit toată povestea, a mai fost implicat într-un scandal asemănător şi în 2009. Cu ajutorul celor doi avocaţi, Bălan a executat silit Uzinele Sodice Govora de 2,16 milioane de lei pentru o datorie de 2,036 de milioane de lei.

Bălan, omul scandalurilor

Sergiu Florin Bălan, fostul director executiv al Uzinelor Sodice Govora şi cel de la care a pornit toată povestea, a mai fost implicat într-un scandal asemănător şi în 2009. Cu ajutorul celor doi avocaţi, Bălan a executat silit Uzinele Sodice Govora de 2,16 milioane de lei. Pentru o datorie de 2,036 de milioane de lei, Bălan a blocat în septembrie 2009 toate conturile bancare ale USG. Suma de 2.036.797,09 lei, pentru care s-a făcut poprirea, reprezintă un debit în cuantum de 30.194 lei şi cheltuieli de executare şi onorariu pentru executor, în sumă de 2.006.603,09 lei.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...