Eveniment

Vaideeni, după dezastru

130 de gospodării, 15 autoturisme, 20 de drumuri comunale, un drum judeţean şi cinci poduri distruse în urma viiturii de acum câteva zile din localitatea Vaideeni din judeţul Vâlcea. Acesta este bilanţul făcut de comisia de inventariere a pagubelor. Acum, primarul localităţii vrea să solicite ajutor de la Guvern pentru despăgubiri. Cea mai gravă situaţie este la drumul judeţean 665, care a fost închis pentru că aici s-au format cratere de peste un metru şi jumătate. Drumul a fost reabilitate în urmă cu doi ani cu fonduri europene. Valoarea totată a proiectului a fost de 34 milioane de lei.

La cinci zile de la dezastru, oamenii din Vaideeni sunt şi acum în stare de şoc. Viitura le-a luat tot, solarii, lemne, fânare, maşinile, gardurile de la case. Nu a mai rămas nimic, în urma viiturii puternice ce a spulberat tot în doar 30 de minute. „Gardul o lua de aici, pe partea cealaltă şi pe acolo pe partea cealaltă. Cam vreo 50 de metri. Plasă, şi nu se mai găseşte. Bine, e în gropat în... nu se mai găseşte. Poarta aţi mai găsit-o? Nu... ce mai am nişte butoaie de plastic...”, spune un localnic.

Situaţia cea mai gravă este la drumul judeţean 665, închis de autorităţi acum din cauza dezastrului. Drumul a fost reabilitat în urmă cu doi ani cu 34 de milioane de lei, fonduri europene. „Situaţia pe drumul judeţean este una extrem de gravă, lucrarea este făcută cu fonduri europene, în cursul zilei de azi avem specialiştii la faţa locului să întocmim şi să pregătească toate datele tehnice, am luat legătura cu constructorul, vom devia circulaţia”, spune Constantin Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Azi comisia de evaluare a pagubelor a finalizat bilanţul. Acum autorităţiile încearcă să facă rost de bani pentru a-i despăgubi pe cei care au avut de suferit.

„Avem aproximativ 130 de locuinţe afectate cu anexe gospodăreşti distruse, cu foarte multe aluviuni, avem locuinţe unde avem 3,4, metri de moluz, în gospodăriile lor, intervenim în fiecare locuinţă în parte cu tot ce avem la dispoziţie. Vreo 15 maşini avariate, încă nu au venit de pe teren cei de la DSV şi DSP să identifice animalele moarte”, spune Daniel Achim Băluţă, primarul din Vaideeni.

Localitatea Vaideeni a mai fost lovită de inundaţii şi în august 2014. Atunci 25 de case au fost distruse în totalitate de viitura puternică.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

26.06.2018 - 10:14Costel:Să ia de la ziua comunei...

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...