Actualitate

Laborator de procesare a celulelor stem pentru toată Oltenia

O investiţie de 250.000 euro prinde viaţă în Craiova

SC Medico Science SRL a prezentat primul laborator de recoltare, procesare şi crioconservare a celulelor STEM placentare din Oltenia, care va funcţiona la Craiova. Dat fiind faptul că în Oltenia nu există niciun laborator de procesare de celule stem placentare, deschiderea laboratorului de la Craiova este în beneficiul pacienţilor care doresc să facă depozitarea de celule stem în condiţiile cele mai comode şi de bună calitate.

Dezvoltarea unui astfel de laborator este ea însăşi o activitate inovativă, foarte puţin practicată în România. Investiţia derulată de SC Medico Science conduce la creşterea gradului de utilizare a tehnologiilor noi şi moderne, a soluţiilor informatice în procesul de prestări servicii. STEMPLA – COD SMIS 18932 – proiect finanţat prin POR, selectat în cadrul Regio – Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, vine în contextul unei pieţe tot mai dinamice a serviciilor medicale, care a cunoscut o emergenţă semnificativă în ultimii ani ca urmare a evoluţiei tehnologice în domeniu. Valoarea totală a proiectului este de 954.919, 85 ron, iar valoarea nerambursabilă este de 770.096,65 ron.

500 de pacienţi pe container

Aflat pe ultima sută de metri înainte de deschiderea oficială, laboratorul recoltare, procesare şi crioconservare din Craiova este condus de prof. univ.dr. Anica Dricu, un cadru universitar care şi-a dedicat ultimii 20 de ani din viaţă în cercetarea metodelor de combatere a cancerului. „Am petrecut 20 de ani în cercetarea cancerului la Facultatea de Medicină Karolinska Institutet, Stockholm, Suedia. Într-un fel, această investiţie vine să completeze această muncă depusă în Suedia dacă luăm în calcul aplicaţiile moderne ale tratamentului cu celule stem şi viitoarele descoperiri ce se prefigurează. În laborator vom avea cinci angajaţi care se vor ocupa de recoltare, procesare şi depozitare. Până în acest moment, limita de păstrare a unei probe este de 30 de ani, dar pot să pun pariu că aceste celule pot rezista în condiţii de depozitare de -192 de grade Celsius mai bine de 100 de ani. Probele se recoltează de la mamă sau copil. După efectuarea analizelor proba este depozitată definitiv. Recoltarea probelor se poate face din cordonul ombilical, din sângele placentar sau din ţesut adult”, explică dr. Anica Dricu. Preţul unui pachet integral este estimat de conducerea laboratorului la aproximativ 1.500 euro, dar vor exista şi preţuri mai mici pentru pachete reduse. În Oltenia, laboratorul ce urmează a fi inaugurat la Craiova este unicat, până acum pacienţii apelând la serviciile unor laboratoare similare din Bucureşti, Cluj sau Oradea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...