Sub Lupă

Încă un pas important în lupta împotriva riscurilor generate de obiectivele de la Kozlodui

Ca urmare a plângerii depuse de Platforma Civică anti Kozlodui la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), finanţatorul depozitului pentru deşeuri radioactive de la Kozlodui, doi reprezentanţi ai oficiului de soluţionare reclamaţiilor transmise prin mecanismul instituţiei au efectuat o vizită la Craiova joi, 21 iunie, în cadrul procesului de evaluare a eligibilităţii cererii.

Leonardo d`Urso şi Olga Vasiliev, oficialii desemnaţi de Oficiul Project Complaint Mechanism (PCM) s-au întâlnit cu membrii Acţiunii pentru Renaşterea Craiovei (ARC), ai Asociaţiei Civice pentru Viaţă (AcpV), Pro Democraţia – Club Craiova şi C.R.O.N.O., fondatorii Platformei Civice, dar şi cu alţi membri ai societăţii civile locale şi cu câţiva reprezentanţi ai comunităţii bulgare, într-o întâlnire care a durat aproape trei ore şi în cadrul căreia au fost abordate principalele preocupări cu privire la depozitul pentru deşeuri radioactive care legitimează continuarea procedurii de anchetă la nivelul BERD.

În dialogul cu cei doi oficiali desemnaţi, Platforma Civică a evidenţiat riscurile tehnice implicate de construirea depozitului de 350.000 de tone la doar 4 kilometri de Dunăre, problemele de sănătate implicate de expunerea la factorii radioactivi, dar şi lipsa de transparenţă a autorităţilor şi a companiei care construieşte depozitul şi încălcarea convenţiilor internaţionale. Coroborate cu politicile de mediu şi sociale ale BERD, argumentele au susţinut eligibilitatea plângerii şi necesitatea continuării procedurii. Situaţia îngrijorătoare a fost accentuată de statisticile privind creşterea cazurilor de cancer la copii, prezentată de Şefa Clinicii de Oncologie Pediatrică, Polixenia Stancu, dar şi de intervenţiile cetăţenilor bulgari prezenţi la eveniment.

Participanţii la întâlnire au insistat asupra necesităţii de relocare a depozitului într-un sit geografic sigur ca posibilă soluţie la problema deşeurilor radioactive.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...