Politică

Geoană şi finul, salvaţi de seniorul Prioteasa

Fostul preşedinte PSD şi finul său au prins locuri de candidaţi USL cu sprijinul preşedintelui PSD Dolj şi al Olguţei Vasilescu

Gâlceava privind desemnarea candidaţilor USL pe colegiile uninominale din judeţul Dolj pare să fi luat sfârşit. Negocierile de la Bucureşti dintre liderii PSD şi conducerea organizaţiei judeţene i-au salvat scaunul senatorial şi fostului preşedinte al partidului, Mircea Geoană, care va reprezenta partidul în bătălia electorală din colegiul senatorial Dăbuleni. Alături de el şi-a găsit loc sub umbrela ţinută de preşedintele PSD Dolj, Ion Prioteasa, şi finul său, deputatul Florentin Băloşin Gust. Cei doi au avut trasee întortocheate în politică în ultimul an, prezenţa lor ca reprezentanţi ai PSD pentru un nou mandat de parlamentar iscând tensiuni în partid.

Adio, dar mă întorc la tine!

Mircea Geoană a fost exclus din PSD în urmă cu un an, pe 22 noiembrie 2011, pentru că a criticat conducerea partidului şi s-a erijat în lider al Opoziţiei în cursul unei vizite efectuate în Statele Unite. PSD l-a schimbat apoi şi de la conducerea Senatului. În martie 2012, Geoană a anunţat înfiinţarea platformei civice „România noastră” cu intenţia de a o transforma în partid politic, fapt care nu a mai avut loc. Finul lui Geoană, ales deputat într-un colegiu din Craiova, a optat pentru diverse formaţiuni politice de-a lungul carierei, ultima alegere făcută în primăvara acestui an fiind trecerea în barca PDL Dolj. „Acum câteva zile am avut această discuţie la nivelul structurii centrale a partidului. La discuţie am participat alături de doamna primar Lia Olguţa Vasilescu. Vă pot spune acum că noi am susţinut ca senatorul Mircea Geoană să candideze pentru un nou mandat pe acest colegiu, care se leagă de numele său. În acest fel, dăm o stabilitate şi celor doi deputaţi care se află sub cupola acestui colegiu senatorial, Valeriu Zgonea şi Ion Călin. Deci, acest grup de trei rămâne în continuare şi cu această echipă vom intra în campanie. După discuţia pe care am avut-o la centru, Florentin Gust rămâne în continuare pe acest colegiu, pentru că într-un moment foarte important pentru USL şi PSD, respectiv când a trebuit să se voteze moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, iar apoi investitura Cabinetului Ponta, a fost alături de noi, el urmând să-şi păstreze colegiul. Deci şi Florentin Gust va candida sub sigla USL”, a precizat preşedintele PSD Dolj.

Olguţa, înlocuită cu Florea de la Maglavit

"Vă pot spune acum că noi am susţinut ca senatorul Mircea Geoană să candideze pentru un nou mandat pe acest colegiu, care se leagă de numele său. În acest fel, dăm o stabilitate şi celor doi deputaţi care se află sub cupola acestui colegiu senatorial, Valeriu Zgonea şi Ion Călin.", Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj

Aleasă primar al Craiovei în vara acestui an, Lia Olguţa Vasilescu, fost senator PSD, a lăsat liber postul din Parlament, spre colegiul senatorial Cetate-Filiaşi ţintind ochii mai mulţi capi ai social-democraţilor doljeni. Problema a fost tranşată în cele din urmă de Prioteasa, care l-a împins în faţă pe unul dintre cei mai influenţi oameni ai filialei, Florea Voinea, din Maglavit. „Spre Cetate şi Filiaşi avem două colegii ocupate de deputaţii Claudiu Manda şi Petre Petrescu. Nu este nicio problemă în ceea ce-i priveşte pe cei doi. Se punea problema senatorului care să fie deasupra celor două colegii de deputat, pentru că postul aparţinuse doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu, şi acum a rămas liber. Propunerea pentru acest colegiu de Senat este domnul Florea Voinea, un om al locului, născut la Maglavit. Un om care este foarte mult legat de noi. Sincer, ne-a deschis multe uşi pe timpul în care noi am fost în opoziţie”, a mai spus Ion Prioteasa. De asemenea, peste colegiile deputăţeşti deţinute de Florentin Gust şi Ionuţ Stroe va candida la un post de senator preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor, actualul secretar de stat din MAI. În colegiul senatorial nr. 1 îşi desfăşoară în prezent activitatea Radu Berceanu, liderul PDL anunţând însă că nu va mai candida pentru un nou mandat. O posibilă variantă de lucru pentru UNPR rămâne colegiul de deputat ce include cartierul craiovean Brazda lui Novac şi localităţile Bulzeşti, Murgaşi, Mischii şi Goeşti. „Aici s-ar putea să avem fie candidatura domnului Nicu Vasilescu, un coleg care a mai fost deputat de Dolj în două mandate şi care în prezent este unul dintre oamenii care se ocupă de organizarea PSD, fie să se mai întâmple o redistribuire de la UNPR”, a completat Prioteasa.

Democrat-liberalii, cu Dincă şi Stoica la înaintare

După retragerea într-un con de umbră a liderului Radu Berceanu, nici acoliţii acestuia din ultimii ani nu par să mai prindă vreun post de candidat. Astfel, din lista înaintată de PDL Dolj spre sortare în „ciurul” Monicăi Macovei nu face parte Gelu Vişan, fostul om de casă al lui Berceanu. Democrat liberalii au trimis la „preselecţie” 14 nume, un al cincisprezecelea urmând să revină PNŢCD. La Senat au fost împinşi în faţă: Mărinică Dincă, Senat, colegiul 1, Craiova, Marcel Marcea, Senat, Băileşti, Mihai Surpăţeanu, Senat, colegiul 2 Craiova, Daniel Drîgnei, Senat, Dăbuleni, Nicolae Giugea, Senat, Filiaşi, iar la Camera Deputaţilor: Eugen Călinoiu, colegiul 1 Craiova, Constantin Dascălu, colegiul 2 Craiova, Dan Cherciu, colegiul 3 Craiova, Ştefan Stoica, Cornel Popa, Doru Safta, Veta Păsculescu, Ileana Şerban şi Cosmin Călin. Ţărăniştilor li s-a lăsat varianta desemnării unui candidat în colegiul 4 Craiova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...