Administraţie

Localitatea Vlădeşti – 483 ani de atestare documentară!

Mesajul primarului Adrian Cosac: “La mulţi ani, vlădeşteni!”

15 mai 1535 ~ 15 mai 2018
Astăzi, 15 mai 2018, aniversăm 483 de ani de la prima atestare documentarǎ a localităţii noastre.

La mulţi ani, vlădeşteni !
Vă urez să aveţi o viaţă frumoasă în Vlădeşti, cu realizări şi bucurii! Aşa cum am mai spus, vreau ca împreunǎ să facem din localitatea noastră o localitate admirată şi să ne implicǎm astfel încât frumuseţea locurilor, modernismul urban, armonia şi buna înţelegere dintre noi, sa fie emblemele Vlădeştiului!
Să ne reamintim astăzi că Satul Vlădeşti este atestat documentar pentru prima data la 15 mai 1535, în timpul domniei lui Vlad Călugărul, când voievodul dă un hrisov de stăpânire a Schitului Sfinţii Arhangheli asupra moşiei Vlădeşti pe care schitul era construit. De asemenea, denumirea localităţii noastre vine de la numele întemeietorului acestei aşezări, Vlad Călugărul, ai cărui urmaşi s-au numit vlădeşteni. Dupa o legendă locală însă, denumirea satului Vlădeşti vine de la o jupâneasǎ care avea aici o moşie şi care se numea Vlădeasca.
La rândul sau, Voievodul Radu Paisie dǎ un hrisov în cetatea de scaun Bucureşti, prin care întǎreşte Mǎnǎstirii Sfinţii Arhangheli pǎdurea din jurul Mânăstirii şi satele Vlădeşti, părţile lui Jitianu şi ale lui Manea si fraţilor lor.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, comuna cuprindea mai multe cǎtune, iar denumirea localitǎţii era Vlădeşti; era situată în judeţul Vâlcea, Plasa Ocolu, şi cuprindea cătunele: Dosu, Fundătura, Pleaşa, Urzicaru şi Vlădeşti.
Să nu uităm că avem în Vlădeşti unul dintre cele mai vechi centre de ceramică din ţară noastră – o ceramică unică prin caracteristicile sale, iar personălitaţile locale (Constantin Niculicioiu , născut în 1935, în Vlădeşti, profesor universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi , cu peste 45 de ani de activitate didactică şi ştiinţifică ) au adus şi aduc prestigiu localităţii Vlădeşti.
Avem de asemenea în Vlădeşti monumente de arhitectură : Casa N. Constantinescu (datează din 1873), Casa Mihǎescu (datează din 1833- a fost transferatǎ la muzeul “Astra” Sibiu), Monumentul Eroilor (construit în 1939), Biserica zidită în anul 1728 de către Radu Vlădescu şi Maria Olănescu (declarată monument istoric) – toate acestea atestă vechimea şi tradiţia localitătii noastre.
Pentru că suntem în anul în care se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918 , Anul Centenarului, să ne reamintim de asemenea că locuitorii Vlădeştiului au participat în Războiul de Independenţă, în Primul şi în cel de-al Doilea Război Mondial.
Putem să spunem că tradiţia şi istoria sunt două aspecte care individualizează Vlădeştiul pe harta României şi a Europei.
Încă o data, vă urez La Mulţi Ani, dragi locuitori ai Vlădeştiului! Şi imi propun ca împreună, să ducem mai departe tot ceea ce ţine de tradiţie, de istorie, să facem fapte bune şi să facem din localitatea noastră una dintre cele mai frumoase şi pline de armonie localităţi din ţară!
La Mulţi şi Frumoşi Ani, cu bucurii, împliniri şi linişte sufleteacă vă urez!

Adrian Cosac – primar Vlădeşti

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...