Politică

Consilierii judeţeni vâlceni, datori vânduţi la bănci

Administraţia judeţeană din Vâlcea este împărţită între posesorii de credite şi cei de imobile

Ciudat sau nu, mai toţi consilierii judeţeni din Vâlcea au probleme cu gestionarea situaţiei financiare personale şi duc în spate pentru ani buni de acum înainte datorii de zeci de mii de euro la bănci sau la alte persoane fizice, asta în timp ce unii aleşi încă se mai plimbă cu autoturisme Dacia. Sunt şi aleşi care au fost mai chibzuiţi şi au deschis conturi bancare. Săptămâna în Oltenia vă prezintă de data aceasta averile celor care conduc judeţul Vâlcea.

Nu doar cetăţenii de rând o duc, în vremuri de criză, greu. Deşi se presupune că, fiind în poziţii cheie, şi-au asigurat un trai decent pentru o bună perioadă de timp, lucrurile nu stau chiar aşa. Consilierii care lucrează pentru bunul mers al judeţului sunt datori zeci de mii de euro la bănci ori la cunoştinţe, chiar dacă unii dintre ei ocupă funcţii în administraţia locală. Faţă de colegii lor din Consiliul Local Râmnicu Vâlcea, majoritatea aleşilor judeţeni au probleme financiare. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile de avere, unde sunt trecute datoriile de zeci de mii de euro.
Datoriile la bănci se întind pe perioade foarte lungi, iar unii dintre aleşi au decis să treacă povara împrumuturilor în numele copiilor. Cele mai mari datorii către bănci le are fostul prim procuror al judeţului Vâlcea, Teodor Trancă (PP-DD). Până în 2028 acesta trebuie să returneze împrumutul de 50.000 de euro către Banca Transilvania. Acesta mai are de achitat şi alte rate către CEC Bank, până anul viitor pentru suma de 15.000 de lei. Un alt credit ce avea termenul scandent în 2012, în valoare de 38.000 de euro a fost însă preluat, prin refinanţare, de fiica acestuia. Trancă nu este singurul ales cu probleme. Aurel Simion (PDL) are şi el de returnat un împrumut luat de la o persoană fizică, în valoare de 20.000 de euro, fiind urmat de colegul său din PNL, Victor Popescu, ce a contractat un împrumut de 10.000 de euro. Social democratul Constantin Pârvu va mai avea grija ratelor către bănci până în 2016, după ce în anul 2006 s-a împrumutat de 8.000 de euro. Lista este continuată de consilierul Costi Rădulescu (PSD), care are un credit la Banca Transilvania de 110.000 lei, pe care trebuie să îl achite până în 2038, de Claudia Militaru (PNL), care trebuie să returneze până în 2017 către BRD un credit de 30.499 lei, dar şi de Petre Grigore (UNPR), care are o datorie de 1.300 de dolari. În topul celor mai datornici consilieri judeţeni se află şi liberalul Gheorghe Folea, care are de returnat două credite, unul la BCR, până în 2026, în valoare de 32.000 de euro şi altul până în 2017, de 40.000 lei şi Remus Grigorescu (PSD), ce trebuie să înapoieze până în 2036 suma de 52.500 euro. Chiar dacă sunt sume mai mici şi Mihaela Andreianu (PNL) are de înapoiat către Raiffeisen Bank suma de 21.000 de lei, la fel ca şi colegul său din PP-DD, Florinel Butnaru, care trebuie să achite până în 2016, suma de 16.100 lei şi până în 2021, suma de 33.158 de lei.

Bogaţi în terenuri şi apartamente

Sunt şi aleşi judeţeni care o duc însă bine, fără grija zilei de mâine. Printre cei mai avuţi consilieri se numără şi fostul vicepreşedinte, Romulus Bulacu (PDL), care deţine patru terenuri agricole şi în intravilan în Râmnicu Vâlcea, Bujoreni şi Mihăeşti, precum şi un apartament şi două case de locuit. Bulacu are trei conturi de 12.000 lei, 20.000 lei şi respectiv 50.000 de lei, iar câştigurile familiei de anul trecut se ridică la suma de 74.712 lei. De asemenea, nici vicepreşedintele CJ, Dumitru Persu, nu se poate plânge că o duce rău. Social democratul deţine, potrivit declaraţiei de avere, cinci terenuri agricole, forestiere şi în intravilan atât în Râmnicu Vâlcea, cât şi în comuna Măldăreşti, două apartamente în Râmnicu Vâlcea şi două case de locuit în municipiu şi în Măldăreşti şi un Volkswagen Passat. Persu deţine patru conturi, de 992,94 euro, 2.654,19 euro, 14.870,00 dolari, 37.362,92 lei, majoritatea deschise anul trecut. Persu a câştigat anul trecut de la Consiliul Judeţean suma de 42.600 de lei. La capitolul imobile stă bine şi liberalul Gheorghe Folea, care deţine un teren în intravilan în Râmnicu Vâlcea şi nu mai puţin de patru apartamente, printre care unul în Baia Mare şi altul în Cluj, două autoturisme Audi A 6 şi Toyota. Folea a câştigat din serviciile medicale prestate la cabinetul din Orleşti, dar şi de la SJU Vâlcea suma de 90.899 de lei, plus indemnizaţia de consilier judeţean de 8.100 de lei. Veniturile familiei Folea au fost completate de soţia sa, care a câştigat 16.900 de lei. Ştefan Prală (PDL) are, potrivit declaraţiei de avere, două terenuri agricole şi în intravilan în Câineni şi nu mai puţin de patru livezi în Suteşti, Râmnicu Vâlcea şi Ocnele Mari. Acesta mai deţine o casă de locuit în comuna Cîineni, un autoturism BMW, iar câştigul său în calitate de director al Hidroserv s-a ridicat la 99.833 de lei.

«Avuţi» în declaraţiile de avere

Rău nu o duc nici acei consileri care pozează în «săraci». Mircea Poenaru (PNL) are trei terenuri agricole, forestiere şi în intravilan, o casă de vacanţă în comuna Goleşti şi un alt teren şi un apartament în Râmnicu Vâlcea. Cu două conturi, unul de 50.000 de lei deschis chiar în acest an, şi un altul de 114.665 de lei, Poenaru a câştigat anul trecut ca inginer la Hidroelectrica 42.172 de lei şi o indemnizaţie de la CJ de 8.100 lei. Aceeaşi situaţie o întâlnim şi la colegul său de partid, cel care mereu este în căutare de funcţii, Gheorghe Păsat. Liberalul deţine mai multe terenuri în Râmnicu Vâlcea, Vlădeşti şi Prundeni, precum şi un apartament şi o casă de locuit şi două conturi bancare de 52.276,00 lei şi 1.705,00 dolari. Pe vremuri de criză alţi consilieri judeţeni au încercat să îşi dezvolte şi alte abilităţi pentru a câştiga mai mulţi bani. De exemplu, social democratul Ion Belciu a câştigat anul trecut 20.000 de lei ca agent de asigurări şi 6.000 de lei din chiria unui birou parlamentar. Belciu a mai câştigat de la Exploatarea Minieră Berbeşti suma de 25.000 de lei şi de la CJ o indemnizaţie de 6.500 lei.

„Limuzină” de consilier: Dacia

În schimb, democrat-liberala Iuliana Moise se poate lăuda cu bijuterii de aur şi ceasuri în valoare de 20.000 de euro, la fel ca şi colegul său de partid, Aurel Simion, care are în proprietate, tablouri, bijuterii, suveniruri de 26.000 de euro. Sunt şi consilieri judeţeni mai modeşti, care nu au decât un apartament sau o casă şi, culmea, încă se plimbă cu Dacia. Mihaela Andreianu (PNL), Victor Stănculescu (PNL), Alina Lupu (PDL), Claudia Militaru (PNL) sunt printre cei care au declaraţia de avere aproape goală. Dacia 1307, Dacia Logan MCV sau chiar Dacia 1310 sunt autoturisme pe care le regăsim în declaraţiile de avere ale lui Adam Jinaru (PNL), Remus Grigorescu (PSD), Adrian Buşu (PSD) sau Mihaela Andreianu (PNL), în timp ce alţii, în loc de Dacii, şi-au achiziţionat tractoare sau motociclete.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...