Special

Preşedintele Marcel Iancu: „Universitatea Craiova va fi folosită din nou în campania electorală”

Într-un interviu acordat în exclusivitate Săptămânii în Oltenia, preşedintele Clubului Universitatea Craiova explică cine a ucis Ştiinţa şi de ce brand-ul echipei va fi o marfă bună la următoarele alegeri. Marcel Iancu îi aliniază pe cei care complotează împotriva alb-albaştrilor şi mărturiseşte de ce Craiova Maxima nu va putea fi niciodată clonată. Aflaţi cine sunt hoţii care aşteaptă echipa cu birul pregătit şi de ce mari nume ale campioanei au trădat prietenia cu echipa lor de-o viaţă. După ce a dezvăluit cel mai mare regret al său, Marcel Iancu a anunţat că, după primul meci pe care Universitatea îl va juca din nou pe Ion Oblemenco, se va retrage definitiv din fotbal.

Andreea Căprescu: La sfârşitul lunii iunie, instanţa a dat câştig de cauză clubului oltean în procesul cu FRF. Ce şanse reale sunt ca echipa Universităţii să revină, aşa cum milioane de fani speră?
Marcel Iancu: Universitatea Craiova există. Ea este dezafiliată, nu desfiinţată. Instanţele Judecătoreşti au confirmat că FRF nu a fost acţionată în instanţele civile, ci doar pe Victor Piţurcă, motiv pentru care dezafilierea este abuzivă şi lipsită de un temei legal. Dreptatea este de partea Universităţii Craiova. FRF trebuie să îndrepte greşeala şi să reafilieze echipa în campionatul 2013-2014, în concluzie, să o repună în situaţia anterioară.

A.C.: Există voci care spun că, în general, jucătorii plecaţi din Bănie au dezamăgit la echipele mari. Sunt doar răutăţi gratuite la adresa Craiovei sau jucătorii reprezintă o problemă?
M.I.: Fotbaliştii Universităţii Craiova au fost o marfă pentru impresari, patroni de cluburi şi nu au fost iubiţi ca la Craiova de public. E bine că aceia pot compara şi conştientiza ce a însemnat Universitatea Craiova în viaţa lor. Ei sunt datori acestei echipe faţă de care mulţi nu au fost corecţi.

A.C.: Ştiinţa este un monument pentru olteni şi, cred eu, pentru mulţi suporteri din întreaga ţară. A inserat în milioane de vieţi momente irepetabile care au devenit legende şi subiecte de cărţi. Ar putea vreodată ca fanii să accepte aducerea unei alte echipe?
M.I.: Fanii nu vor altă echipă. Lia Olguţa Vasilescu a făcut un sondaj când s-a dorit înfiinţarea altei echipe, în vară, şi rezultatul a fost zdrobitor împotrivă. Universitatea Craiova este unică. Ea nu poate fi substituită niciodată.

A.C.: Mi-aţi spus săptămâna trecută că prietenii adevăraţi la nevoie se cunosc. Câţi dintre prietenii Universităţii au rămas să lupte alături de ea pe parcursul dificil care a culminat cu dezafilierea şi câţi v-au părăsit?
M.I.: Universitatea Craiova are foarte mulţi prieteni, dar şi foarte mulţi duşmani în funcţii importante din fotbalul românesc. După ce Victor Piţurcă a solicitat FRF prin Comisiile Sportive suma de 7 milioane de Euro Universităţii Craiova drept daune, s-a format o celulă de criză la nivelul cel mai de sus al fotbalului românesc care să pună la cale distrugerea echipei. Clubul a fost lovit din Bucureşti prin impresari şi impresare care au început să oferteze fotbalişti,i să le distragă atenţia de la latura sportivă în vederea realizării primului obiectiv retrogradarea în liga B. Al doilea obiectiv, a fost cel mai important. Deposedarea clublui de cei mai valoroşi fotbalişti. Găman, Bărboianu, Silviu Lung şi Ologu au ajuns în curtea patronului Astrei, Ioan Niculae, prieten cu Victor Piţurcă şi Mitică Dragomir. Florin Costea, Mihai Costea, Stoica, Prepeliţă şi Dănănae la Steaua. Ceilalţi s-au împrăştiat în toate parţile în funcţie de interese şi bani. Prin dezafilierea abuzivă au făcut ca fotbaliştii să devină liberi de Universitatea Craiova cu complicitatea FRF şi a Comitetului Executiv al acesteia. În primă etapă, dezafilierea a fost temporară, motiv pentru care fotbaliştii nu puteau fi declaraţi liberi definitiv aşa cum a procedat FRF şi este în culpă pentru crearea unui prejudiciu de multe milioane de euro Universităţii Craiova. Ca să acopere abuzul cu fotbaliştii, au comis unul şi mai grav, au dezafiliat echipa pe motiv că s-a adresat Instanţelor Civile împotriva FRF. Fals, şi acest fapt este confirmat de Curtea de Apel Bucureşti. În concluzie, Universitatea Craiova a fost lovită din toate părţile chiar de oltenii noştri care au votat pentru dezafiliere. Jean Niţulescu-ALRO Slatina, Marcu Mitică-Gloria Buzău, Gheorghe Fraţică-Gaz Metan Severin şi alţii, la care, personal, nu mă aşteptam, ca de exemplu, reprezentanţii cluburilor CSM Rm. Vâlcea, Progresul Caracal, Prometeu Craiova, Jiul Petroşani, Minerul Motru, Minerul Mătăsari, Oltchim Rm. Vâlcea, adică zona Craiovei Maxima, Olt, Gorj, Vâlcea, Dolj, Mehedinţi cum frumos susţinea Adrian Păunescu. Concluzia? Fereşte-ne, Doamne, de prieteni că de duşmani ne ferim noi!

A.C.: Ştiu că nu e uşor, dar aş vrea să-mi descrieţi o zi de acum din inima echipei care există, dar, de fapt, nu există. În ce se mai concretizează activitatea de la club?
M.I.: Echipa care există este în sufletele noastre, a celor care mai credem în Ştiinţa. Echipa care nu mai există este crezul laşilor şi ipocriţilor pe care Universitatea Craiova i-a făcut oameni şi le-a dat un sens în viaţă gen: Rodion Cămătaru, Victor Piţurcă, cel care la tineretul Universităţii Craiova s-a format ca fotbalist şi din respect pentru Craiova Maxima nu e bine să mai dăm nume. Suporterii trebuie să ştie că există o puternică alianţă împotriva Universităţii Craiova, din care, după spusele vocilor străzii, ar face parte Antonie Solomon, Gheorghe Neţoiu, Doru Petrescu, Rodion Cămătaru, Constantin Mitriţă, Jean Niţulescu şi alţii care susţin ideea lui Mircea Sandu şi Mitică Dragomir să facă o altă echipă la Craiova în liga B. În rest, viaţa clubului este ocupată cu procese interminabile şi aşteptarea deciziei finale de reafiliere. În paralel, se mai cresc şi tineri fotbalişti ca, la momentul reafilierii, să putem să avem grupe de copii şi juniori şi câţiva copii de olteni pentru echipa de seniori.

A.C.: Când aţi preluat conducerea clubului, aţi mărturisit că speraţi să reuşiţi imposibilul, aşa cum aţi reuşit şi la Oradea. Când poate nimeni nu dă o şansă echipei alb-albastre, vă înhămaţi şi vă încăpăţânaţi să arătaţi că se poate. Care este „imposibilul” de care se teme Marcel Iancu?
M.I.: Eu am fost readus la Universitatea Craiova de Adrian Mititelu când mai erau două etape. La Bistriţa şi acasă cu Gaz Metan Mediaş soarta Craiovei nu era pecetluită din punct de vedere sportiv. Trebuia jucată ultima şansă, dar, din păcate, soarta echipei fusese stabilită mai înainte de câţiva fotbalişti şi cercul lor de interese. Păcat, pentru că clubul a făcut eforturi financiare şi a închiriat un avion, hotel de 4 stele, a anunţat primă de joc de 300 de mii de euro pentru două victorii şi la Bistriţa fotbaliştii au dormit în ghete, iar la Craiova, la meciul cu Gaz Metan Mediaş, s-au luat la bătaie pe primele venite de la alt club de care Adrian Mititelu şi conducerea nu aveau cunoştinţă. Imposibilul este posibil prin voinţa comună a tuturor celor care iubesc Universitatea Craiova. Suporterii, Adrian Mititelu, Consiliul Judeţean, Consiliul Local Craiova, Primăria şi toate persoanele care susţin renaşterea, reafilierea şi continuarea activităţii echipei. Dar eu simt că sunt lucruri care trenează şi nu este bine.

A.C.: Furioşi sau poate justificaţi, oamenii l-au condamnat pe Adrian Mititelu pentru acest eşec. Pentru echipa asta care în loc să renască undeva, s-a oprit ca un embrion din evoluţie. Ce vină poartă finanţatorul?
M.I.: El are cea mai mare vină. Şi-a cheltuit banii personali cu Universitea Craiova, a crescut fotbalişti care au venit la stadion cu taxiul şi au plecat de la Craiova cu maşini de lux şi conturile bancare cu disponibil să nu ducă grija zilei de mâine. Poate în şase ani a învăţat să poată să se lupte cu un sistem şi a devenit periculos. Trebuia eliminat Adrian Mititelu, dar au lovit fără milă în Universitatea Craiova, devenind infractori pe care organele abilitate ale statului îi tolerează. Să vedem până când!

A.C.: Cât de legitimă a fost Olguţa Vasilescu în campanie, când s-a asociat cu imaginea clubului pentru a smulge voturi şi a câştiga popularitate? Valul de simpatie câştigat pe seama unui simbol în fotbal a fost evident o temă de campanie. Orice specialist în campanii de relaţii publice vă poate confirma asta. Promisiunile doamnei s-au concretizat în vreun fel de când e în funcţie? Aţi fost băgat în seamă şi ajutat?
M.I.: Nu fac politică, simpatizez cu cei care mai fac şi puţină protecţie socială. Dar Lia Olguţa Vasilescu a simţit ce îl doare pe oltean. Fotbalul, pe care predecesorii ei l-au neglijat. Or să mai fie alegeri şi Universitatea Craiova va fi folosită din nou în campania electorală şi nu este bine. Dreptatea este de partea Universităţii Craiova şi dacă în România de azi a devenit negociabilă, acesta este imposibilul de care oricărui om întreg la cap îi este teamă.

A.C.: Reprezentanţii unei echipe care a făcut istorie în fotbalul românesc au avut curajul de a spune stop abuzului de la Federaţie, iar asta a costat. Caracterizaţi-mi acele persoane care au ucis echipa Craiovei şi explicaţi-mi de ce ele mai sunt şi astăzi în funcţii cheie.
M.I.: Craiova a fost ucisă de FRF, al cărui preşedinte este Mircea Sandu, de LPF, al cărui preşedinte este Mitică Dragomir, de comitetul executiv al FRF şi nu în ultimul rând de scandalul lui Victor Piţurcă cu Universitatea Craiova, care a demarat tot acest dezastru pentru Craiova şi suporterii ei. Aceştia sunt în funcţie pentru că trăim în România şi este greu să se facă dreptate sau nu există interes din partea organelor statului.

A.C.: Ştiu că suporterii i-au scris şi o scrisoare premierului Victor Ponta, în care i-au cerut să fie alături de ei în protestele declanşate împotriva FRF, care dorea o „clonare” a echipei lor de suflet. De ce reacţie aţi beneficiat înapoi?
M.I.: FRF este clar că doreşte clonarea echipei pentru a scăpa de consecinţele dezafilierii nelegale. Mai rău este că a găsit şi adepţi. Premierul Victor Ponta nu a avut putere să rezolve problema referendumului, şi nici a Universităţii Craiova, care nu este Pandurii Tg. Jiu. Cunoscătorii ştiu de ce!

A.C.: Răscolitoarea scrisoare publică semnată de seniorii, de veteranii Universităţii dezvăluie un mare adevăr. Pe Ilie Balaci, Costică Donose, Aurel Ţicleanu, Nicolae Negrilă, Nicolae Ungureanu, Gheorghiţă Geolgău, Nicolae Tilihoi, cineva i-a osândit la uitare. Dar chiar credeţi că aceşti oameni pot fi uitaţi vreodată?
M.I.: Fotbaliştii aceştia nu pot fi uitaţi niciodată, dar sunt surprins neplăcut că nu au fost toţi şi mă întreb de ce lipsesc ceilalţi? Au alte interese sau au trecut în tabăra adversă?

A.C.: Eu cred în lucrurile curate şi făcute cu sufletul curat. Cred că ele pot mobiliza cu adevărat. De aceea, vreau să-mi povestiţi care este cel mai copleşitor moment pe care l-aţi trăit alături de Universitatea Craiova. Descrieţi-mi o întâmplare care ar emoţiona pe oricine, legată de echipă.
M.I.: În campionatul 1992-1993 eram vice-preşedintele Universităţii Craiova, preşedinte fiind Corneliu Andrei Stroe. După câteva rezultate mai slabe, Cornel vroia să-l înlocuiască pe antrenorul Cârţu. Eu îl susţineam pe Cârţu şi nu eram de acord. Plec cu Cârţu în Cehoslovacia să vizionăm un meci al echipei locale SIGMA, echipă cu care urma să jucăm în primul tur din Cupele Europene. La întoarcerea din Cehoslovacia am făcut joncţiunea cu echipa direct la Timişoara, unde aveam meci în campionat cu Politehnica. Au urmat mai multe glume cu nea Cornel care, bineînţeles că după meciul pierdut la Timişoara a pus fotbaliştii să semneze un tabel că nu mai vor să îl aibă antrenor pe Sorin Cârţu şi l-au dat afară. În semn de solidaritate cu antrenorul Sorin Cârţu, la scurt timp, am demisionat şi eu din funcţia de vice-preşedinte al clubului Universitatea Craiova, crezând că aceasta nu imi va fi aprobată şi a doua zi vor veni după mine. De unde… 18 ani am aşteptat să revin ca preşedinte la Universitatea Craiova, fapt ce s-a petrecut pe finalul ediţiei de campionat 2009-2010, la iniţiativa directă a lui Adrian Mititelu. Ce ghinion mai mare poate să existe pentru mine când, revenit ca preşedinte după 18 ani la echipa mea de suflet, aceasta să fie dezafiliată în mod abuziv şi ilegal. Ce sentimente decât de ură şi dispreţ pot să am faţă de toţi cei care au contribuit la distrugerea echipei. Coşmarul vieţii mele este acum ca nu cumva să fiu ultimul preşedinte al Universităţii Craiova înainte de desfiinţare. Sunt doi ani de când se cere dreptate, dar aceasta nu vine pentru că, aşa cum afirmati şi dumneavoastră... „Dreptatea nu este o cheie cu care sa deschizi uşi. Ea aparţine acelora care cred în ceva”.

A.C.: “Trebuie să ne daţi echipa înapoi!”. Deci, aveţi o misiune grea, o responsabilitate apăsătoare pe umerii dvs. V-aţi gândit vreodată să renunţaţi?
M.I.: Toţi suporterii Universităţii Craiova cred într-o iubire alb-albastră până la capăt. După primul meci jucat de Universitatea Craiova din nou pe stadionul Ion Oblemenco doresc să mă retrag definitiv din fotbal. Fotbalul nu mai este un joc, nu mai este privit după principii de sportivitate, a devenit un joc al clanurilor mafiote folosit pentru câştiguri băneşti, atragerea de capital politic şi publicitate. Doi oameni din fotbal au contestat jocurile murdare, şi când spun asta mă gândesc la Iancu Marian de la Politehnica Timişoara şi Adrian Mititelu de la Universitatea Craiova. Acesta este motivul adevărat pentru care au vrut să fie scoşi din joc. Le-au fost ucise echipele, deşi şi alte cluburi în decursul anilor au încălcat regulamentele, dar, vedeţi, conducătorii lor erau agreaţi de conducerea fotbalului românesc. De exemplu: Ioan Niculae, patronul clubului FC Astra Ploieşti, pentru că avea datorii la Administraţia Financiară din judeţul Prahova, pentru a obţine licenţa pentru campionatul 2010-2011 a mutat sediul clubului la Giurgiu după începerea campionatului, fapt interzis de regulamentele fotbalistice, dar Ioan Niculae este prietenul lui Mitică Dragomir, Victor Piţurcă şi Mircea Sandu, iar Adrian Mititelu nu este. Aceasta este una din feţele nevăzute ale fotbalului pe care mulţi o văd şi puţini o pricep.

A.C.: Am rămas cu un gust amar când într-una dintre discuţiile noastre mi-aţi zis că suferiţi, că creşteţi altă generaţie de fotbalişti şi aşteptaţi „alţi hoţi cu marfa pregătită”, să vă plătiţi birul. Pentru ce plătim, cât şi cui, domnule Iancu? Pe cine deranjaţi?
M.I.: Misiunea cea mai grea a avut-o şi o are Adrian Mititelu, pentru că, în afară de sentimente, şi-a investit propria avere, bineînţeles, cu speranţa că va putea face performanţă. Demersurile făcute de acesta împreună cu avocaţii şi vice-preşedintele Vlad Roşca sper să aibă finalitate cât mai curând. Ei au avut cea mai grea misiune, iar la mijloc sunt bani mulţi şi se aud chiar zornăituri de cătuşe. Eu, personal, nutresc speranţa că justiţia nu va fi oarbă şi organele statului vor repune Universitatea Craiova în drepturile legale.

A.C.: În fiecare colţ al ţării şi chiar peste hotare, cel puţin o dată, s-a strigat „Dreptate pentru Craiova”. Cine ne aude şi cine ne salvează?
M.I.: Dumnezeu mai ştie. Poate Justiţia

A.C.: O să râdeţi, dar fiica mea se uită la meciuri, baletul e cam plictisitor. Băieţelul meu a început să dea cu piciorul în minge. În curând va înţelege tot ce-i vorbesc. Vreau să afle despre o iubire alb-albastră. Să fie mândru când ne întoarcem acasă, la Craiova. Ce să-i transmit?
M.I.: Băieţelului dumneavoastră îi doresc să joace fotbal la Universitatea Craiova sau, dacă nu, să fie un suporter al acestei echipe, pe care să o iubească la fel ca mama lui şi să îi transmiteţi că Universitatea Craiova nu va muri niciodată. Ea este unică şi irepetabilă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

29.10.2012 - 11:25Cryss Zenga:Ce frumoasa echipa a avut Craiova si la ce s-a ajuns din cauza unor bisnitari dornici doar sa faca bani,au patat numele si emblema Craiovei.

29.10.2012 - 11:11maria:da,Universitatea Craiova nu poate fii substituita,fanii spun asta..si suntem multi!

16.10.2012 - 13:47Florin din Severin:In sfarsit mai citesc ceva despre Univ. Craiova. In fiecare zi deschid calculatorul cu speranta sa aflu ca cineva face ce trebuie ca echipa sa apara din nou in prim plan. Din pacate in ultimele luni parca totul e mort! Nu stiu ce sa mai cred, ca mine cred ca sunt foarte multi, de ce stagneaza o decizie! Acum toti ne dam cu parerea cine-i vinovat ptr. ce s-a-ntamplat. Parca mai conteaza! Tot ce conteaza este ca echipa noastra sa apara iarasi pe teren si in fiecare zi pe paginile ziarelor. Oare sa se mai intample asta vreodata? Eu unul as contribui cu bani, ca de altfel multi suporteri, sa zicem o suma acolo, 1000, 2000, 3000 RON, ca echipa sa revina, dar vad ca initiative nu sunt!! Habar n-am ce se va mai intampla, dar sper din suflet ca cineva sa ia taurul de coarne, sa iubeasca, sa se implice si sa renasca iubirea noastra!!! Asa sa ne ajute Dumnezeu!!

16.10.2012 - 00:10Gabi:,,Piti" poate ca are si Mititelu partea lui de vina, dar omul ala a tinut cu sufletul la echipa asta si a facut tot ce a putut si a considerat mai bine si iti garantez ca e mai mare ,,suporter" decat o sa fii tu vreodata. Poti zice si de mine ca m-a platit Mititelul..doamne ce minte au unii.

Macar nu mai jigni oamenii care sunt mult peste valoarea ta si care tin la aceasta echipa cu inima..

Frumos articolul, multumsc pentru munca depusa!

15.10.2012 - 23:52Gabi:Stima si respect atat pentru Marcel Iancu cat si pentru Andreea Caprescu!

Stiinta nu moare, exista in sufletul a mii de olteni..si mai devreme sau mai tarziu o sa revenim si o sa purtam cu mandrie culorie alb-albastre. Iar ,,Victor Pitura" tu sustii echipa ca si piturca cel real, nu?

Pagina 1 din 2 (5 comentarii din 7)

< înapoi12
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...