Economic

30 de persoane date în judecată pentru falimentarea „Celrom”

Foştii directori şi „păpuşarii politici” din Consiliul de Administraţie al combinatului au fost aduşi în faţa instanţei

Tribunalul Mehedinţi va trebui să descâlcească iţele încurcate ale falimentului combinatului de celuloză din Drobeta Turnu Severin. Liderul sindical Gheorghe Talianu ne-a dezvăluit că la combinatul de celuloză şi hârtie din Drobeta Turnu Severin s-a furat ca-n codru atât înainte cât şi după închiderea unităţii. Dacă în cazul celor care au furat tone de fier şi cupru ancheta poliţiei bate pasul pe loc, în cazul persoanelor care au dus la falimentarea unităţii procesul este pe rol la Tribunalul Mehedinţi. Concret, lichidatorul judiciar a dat în judecată pentru „antrenare răspundere” circa 30 de persoane. Este vorba de toţi foştii directori împreună cu toate persoanele care s-au perindat prin Consiliul de Administraţie al Combinatului.

Chiar şi după ce omul de afaceri Costi Isvoranu a cumpărat societatea aflată în insolvenţă, tot cuprul din instalaţiile electrice, zeci de tone, a dispărut ca prin minune. Şi asta în condiţile în care combinatul a fost păzit de firme de pază plătite cu 70.000 de lei lunar. O altă pagubă estimată la circa 500.000 de lei este furtul conductei de apă şi a vanelor, ce alimentau combinatul de la Dunăre, pe o lungime de 500 de metri. Potrivit liderului sindical Gheorghe Talianu, nici patronul combinatului, Costi Isvoranu, dar nici poliţia, nu şi-au dat silinţa să afle cine a furat cuprul şi fierul de sub nasul firmelor de pază. Dacă aceste furturi vor intra cel mai probabil la capitolul mistere nu acelaşi lucru se poate spune şi în cazul persoanelor din Consiliul de Administraţie care au dus la falimentarea combinatului. Concret, lichidatorul judiciar a dat în judecată un lot de circa 30 de persoane pentru antrenare răspundere. „Procesul se află pe rol la Tribunalul Mehedinţi. În acest «pachet» de pârâţi nu intră numai foştii directori, ci şi foarte mulţi oameni numiţi politic în C.A. al combinatului. Toate aceste «nulităţi» în materie de «Celrom» precum şi directorii care s-au perindat la conducerea combinatului şi-au angajat fiecare câte un avocat, dar asta nu înseamnă că vor scăpa basma curată”, spune liderul sindical de la Celrom, Gheorghe Talianu.

„Nu mai e un gram de cupru!”

"Când combinatul era în faliment, dar păzit de o firmă a unui domn Pârvănescu, s-a furat tot cuprul din toate instalaţiile electrice! Tone de cupru. Nu mai este un gram de cupru! Iar paza s-a plătit cu 700 milioane vechi pe lună.", liderul sindical Celrom, Gheorghe Talianu

Talianu susţine că, de când Celromul este administrat de către lichidatorul judiciar, pe aici s-au perindat 3 firme de pază. „Când combinatul era în faliment, dar păzit de o firmă a unui domn Pârvănescu, s-a furat tot cuprul din toate instalaţiile electrice! Tone de cupru. Nu mai este un gram de cupru! Iar paza s-a plătit cu 700 milioane vechi pe lună. Când i-am spus ulterior patronului Isvoranu, mi-a spus că n-are decât să se judece cu lichidatorul judiciar, că durează procesul etc”, povesteşte Talianu. „Am făcut plângere la poliţie. A venit un comisar rău intenţionat. În loc să ne ia pe noi, specialiştii, în comisia de constatare, a luat-o pe şefa de la personal şi pe şefa de la arhivă. A scris în raport că erau doar două lipsuri şi gata! A fost jaf şi el vede doar două lipsuri. Păi, ulterior, în combinat s-au găsit cutii goale de bere, sticle de şampanie, mese, pachete de ţigări. Hoţii au lucrat cu protecţie. Mâncau, beau şi apoi furau. Şi nimeni nu i-a tras la răspundere”, spune Talianu. El susţine că în final poate va plăti cineva. Şi aici se referă la foştii directori şi la toate persoanele care s-au perindat prin C.A. al combinatului. Toţi (în jur de 30 de persoane) au fost daţi în judecată de lichidator pentru antrenare răspundere. „Unul dintre directori, Fanea, avea salariul 9.000 de lei când noi, ca societate, mergeam pe pierdere. Şmecheria este că cei din C.A. i-au votat salariul mare ca să aibă şi ei indemnizaţia lunară de 10% din salariul directorului. Consiliile de Administraţie erau făcute politic. Am avut tot felul de oameni puşi politic care habar nu aveau despre situaţia din combinat. A fost un profesor Cazacu de la Strehaia, unul Mihai Sică de la Centrul Militar Judeţean, vicele Severinului, Daniel Cârjan, pe vremea când nu era viceprimar, vicele Orşovei, Negulescu Constantin şi mulţi alţii”, ne-a declarat liderul sindical Talianu. „Eu, unul, am depus o expertiză la dosar din care rezultă că nu am absolut nicio implicare. Este adevărat că am fost la câteva şedinţe ale Adunării Generale a Acţionarilor de la Celrom în calitate de reprezentant al AVAS”, încearcă să se disculpe viceprimarul Severinului, Daniel Cârjan.

Un american vrea jumătate din terenul combinatului

Potrivit lui Talianu, un om de afaceri american ar dori să cumpere jumătate din terenul combinatului pentru a deschide o fabrică de componente Ford prin care să creeze circa 400 de locuri de muncă. Iar proprietarul combinatului, Costi Isvoranu, ar fi în negocieri cu americanul întrucât nu ar dori să vândă terenul, ci să-l închirieze. „Combinatul are 42 de hectare şi nu e ceva rău dacă domnul Isvoranu ar aduce americanul aici. Sunt terenuri şi hale vechi care şi-aşa nu mai sunt funcţionale. Asta nu împiedică pornirea combinatului în primăvară cum a promis patronul. Am văzut că a mutat staţia sortare maculatură mai spre interior. O altă secţie unde intra curentul a refăcut-o în totalitate! Noi aşteptăm primăvara să repornească combinatul şi să reangajeze o parte dintre noi aşa cum şi-a asumat în contract!”, ne-a mai spus Talianu. În aceste zile, foştii salariaţi de la Celrom au avut parte de o mare bucurie. După ani de zile de procese, ei şi-au primit salariile compensatorii acasă, prin mandat poştal. Este vorba de sume cuprinse între 5.000 de lei şi 15.000 de lei în funcţie de vechimea fiecăruia. În total, circa 150 de persoane au primit 1.500.000 lei, adică 15 miliarde lei vechi. Restul de până la 600 de salariaţi cât a avut combinatul la închidere îşi vânduseră de mult creanţele contra unui procent de 50%.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...