Economic

Euro la minimul ultimelor cinci luni

Evoluţia monedei naţionale din perioada analizată a continuat să fie influenţată de decizia BNR, de acum două săptămâni, de a majora dobânda sa de politică monetară, dar şi de tendinţa de apreciere a dolarului american faţă de principalele monede la nivel mondial.

Cursul euro a scăzut la începutul perioadei la 4,6283 lei. A urmat o creştere la 4,6338 lei, pentru ca la finalul perioadei analizate media să fie stabilită la 4,6228 lei, minimul ultimelor cinci luni, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,617 şi 4,633 lei, cu închiderea în jurul valorii de 4,62 lei.

Menţinerea pe apreciere a leului are în spate decizia BNR de a majora dobânda sa de politică monetară la 2,50%, în condiţiile în care inflaţia a sărit la 5%. Măsura a avut darul, aşa cum anticipa guveranatorul Mugur Isărescu, de a atrage fondurile speculative care sunt interesate să obţină randamente cât mai mari. La aceasta s-au adăugat vânzările de valută la care recurg companiile exportatoare cuintenţia de a achita taxele şi impozitele la bugetul de stat.

Intrările speculative de valută s-ar putea micşora, în cazul în care BNR va încetini întărirea politicii sale monetare, dacă datele referitoare la evoluţia PIB-ului din al doilea trimestru vor fi unele nemulţumitoare.

Pe de altă parte, BNR a operat din nou în piaţa monetară, de unde a atras depozite de la băncile comerciale în valoare de aproape de 6,2 miliarde lei, la o dobândă de 2,50%. Reamintim că în ultimul său raport, BNR a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza privind inflaţia pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3% pentru decembrie 2019.

Perspectivele pe termen mediu sunt totuşi negative. Un raport macroeconomic al Garanti Bank anticipează pentru finalul anului o creştere a euro la 4,78 lei, una dintre cele mai ridicate prognoze din piaţă.

Cursul dolarului american a urcat de la 3,8797 lei, la debutul intervalului, la 3,9370 lei, la finalul lui, medie care se mai înregistra la jumătatea lui decembrie trecut.

Moneda elveţiană s-a apreciat consistent pe pieţele internaţionale, de la 1,198 la 1,171 franci/euro, media ei urcând de la 3,88 la 3,9375 lei.

Evoluţia explozivă a dobânzilor interbancare s-a temperat. La sfârşitul perioadei, Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 2,74% iar cel la şase luni la 2,89%. Indicele la nouă se situa la 2,93%% iar cel la 12 luni s-a oprit la 2,98%.

Perechea euro/dolar a scăzut de la aproape 1,20 dolari, la începutul perioadei, la 1,1717, la sfârşitul ei, cotaţie care se mai înregistra la jumătatea lui decembrie trecut.

Aprecierea dolarului a fost susţinută de creşterea randamentului titlurilor Trezoreriei SUA cu scadenţa la 10 ani la 3,126%, nivel care a mai fost atins în 2011. Dar şi de afirmaţia Steven Mnuchin, secretarul american al Trezoreriei, conform căreia „războiul comercial” dintre SUA şi China se află într-o perioadă de aşteptare.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a încheiat perioada la 8.509, 71 dolari.

Analiza cuprinde perioada 15 – 21 mai

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...