Administraţie

Oficialii din Mehedinţi s-au întâlnit cu ambasadorul Republicii Polone în România

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea şi primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, au avut o întrevedere marţi, 15 mai 2018, cu Excelenta Sa Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone in Romania. Oficialii au participat totodată, la o ceremonie religioasă, la Cimitirul Catolic din Drobeta Turnu Severin unde se găsesc mormintele a 16 refugiaţi polonezi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Vizita Excelenţei Sale Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone în România la Drobeta Turnu Severin, a început la Palatul Administrativ unde a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, prefectul judeţului Mehedinţi, Nicolae Drăghiea şi primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

”I-am transmis Excelenţei Sale că judeţul nostru este pregătit să atragă investitori polonezi, dar şi de altă naţionalitate. De asemenea, i-am comunicat faptul că în momentul de faţă, nu mai avem comună care să nu aibă, cel puţin într-un sat, reţea de alimentare cu apă şi canalizare, drumurile sunt asfaltate, astfel că un potenţial investitor, mai ales într-o zonă turistică din judeţul nostru, ar beneficia de aceste utilităţi. Pe de altă parte, am constatat că Excelenţa Sa are un interes deosebit în ceea ce priveşte agricultura judeţului nostru. Am discutat şi probleme legate de descentralizare şi regionalizare. Ne-a prezentat modelul polonez, în sensul că la momentul 1989, organizarea teritorială a Poloniei era oarecum asemănătoare cu a noastră, în judeţe, iar Polonia a adoptat o nouă formă de regionalizare. Au renunţat la judeţe şi au format voievodate, într-un număr mai mic. De altfel, aceasta este o variantă ce se intenţiona să se implementeze şi în România, la iniţiativa domnului preşedinte Liviu Dragnea, în sensul de a se constitui şi la noi regiunile, care ar fi un motor de dezvoltare, în primul rând regional. A fost o întrevedere care a deschis perspectivele întăririi cooperării economice dintre judeţul Mehedinţi şi Polonia, acestea având deja un fundament istoric prin prisma refugiaţilor găzduiţi în Mehedinţi, în cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarant preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu.

”Vizita la Drobeta Turnu Severin se încadrează în programul meu de cunoaştere a României. Am fost aici, în vizită private, dar mi-am dorit să revin în vizită oficială, ca ambasador. Este un judeţ foarte important, localizat strategic, pe Dunăre, învecinat cu Serbia şi cu Bulgaria şi pentru un ambasador polonez este un loc cu totul special. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să fac această vizită şi să mă întâlnesc cu autorităţile judeţului care mi-au prezentat într-un mod foarte complet judeţul”, a declarat Excelenţa Sa Marcin Wilczek, Ambasadorul Republicii Polone în România.

După întrevederea care a avut loc la Palatul Administrativ din Drobeta Turnu Severin, a urmat un tur al principalelor obiective turistice din Drobeta Turnu Severin, Palatul Culturii ”Teodor Costescu”, Cetatea Medievală, Pavilionul Multifuncţional şi Parcul Arheologic de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier. Ulterior, oficialii au depus coroane de flori la mormintele refugiaţilor polonezi care îşi duc somnul veşnic în Cimitirul Catolic din Drobeta Turnu Severin. Vizita s-a încheiat cu o incursiune în Secţia Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din cadrul Hidrocentralei Porţile de Fier I.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...