Special

Locul I pentru studenţii craioveni pentru o maşinuţă inteligentă

Performanţă pentru Universitatea din Craiova! Studenţii de la Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică au luat locul întâi la un concurs de maşini inteligente. Competiţia care a adunat 19 echipe ce au reprezentat Europa, Africa şi Orientul Mijlociu a avut loc în Germania, iar studenţii români au reuşit să ia două locuri din trei de pe podium. Locul 1 a mers la echipa de la Craiova, a cărei invenţie a scos cel mai bun timp de pe circuit, iar locul 3 a mers la studenţii de la Iaşi. Concursul a presuspus construirea unei maşinuţe autonome care este capabilă să parcurgă un traseu, cât mai repede şi cu evitarea eventualelor obstacole.

Prestaţia a adus locul I echipei FasTech care a reprezentat Universitatea din Craiova. ( super 1) FasTech înseamnă Teodor Nichiţelea, Anca Cecilia Trică şi Marius Catălin Mîţă. Cei trei colegi, alături de profesori, au trebuit să construiască partea de soft a maşinuţei inteligente,care i-a permis să identifice rapid traseul pe care l-a avut de parcurs şi să aducă cel mai bun timp. Emoţiile au fost cu atât mai mari cu cât maşinuţa a fost la prima competiţie de acest gen. „Maşina funcţionează pe principiul unei camere video care recepţionează nişte date în funcţie de ce este pe traseu. Ajunge la microcontroller unde este pusă în aplicare toată logica noastră de conducere şi în funcţie de asta dă anumite comenzi către motoare şi servomotor astfel încât să se reţină pe traseu”, a declarat Teodor Nichiţelea, căpitanul echipei FasTech, Universitatea din Craiova. Cea mai uşoară parte a fost asamblarea pieselor, lucrul cu adevărat greu a fost să programeze softul maşinii, astfel încât, cu ajutorul camerei video să perceapă foarte repede traseul şi se conformeze. Să devină practic inteligentă. Iar asta a dus la muncă asidură şi multe nopţi nedormite. „Partea software este concepţie 100% a studenţilor. Ei s-au implicat foarte mult, au analizat multe algoritmuri şi după aceea au trebuit să le implementeze”, spune asis.univ.dr Constantin Şulea, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică Craiova.
Cadrele didactice de la Universitatea din Craiova sunt mândre de performanţa echipei, mai ales că de circa 5 ani, de când studenţii de la Automatică, Calculatoare şi Electronică au început să concureze în competiţii internaţionale, nici premiile nu s-au lăsat prea mult aşteptate.

“De peste 5 ani participăm la astfel de concursuri. Premiile pe care le-am obţinut au fost în crescendp. Anul trecut, spre exemplu, am obţinut premiile 2 şi 3 şi în acest an premiul I pe compeţia din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu”, spune prof.univ.dr Dan Selişteanu, decan Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică.

Competiţia care a avut loc în Germania a adunat 19 echipe din 8 ţări. Au fost reprezentate în total 17 universităţi. Pe lângă diplome, echipa craioveană a primit şi un premiu în bani, în valoare de 3.000 de euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...