Actualitate

Soluţii concrete pentru informarea craiovenilor despre obiectivele de la Kozlodui

Acţiunea pentru Renaşterea Craiovei (ARC) propune soluţii concrete pentru informarea craiovenilor în legătură cu centrala atomică şi depozitul pentru deşeuri radioactive situate lângă graniţa cu Bulgaria.

„Ca urmare a ecourilor în rândul populaţiei după lansarea campaniei de conştientizare şi mitingul organizat de Platforma Civică anti-Kozlodui, considerăm că îngrijorarea evidentă a craiovenilor şi doljenilor impune asumarea unor măsuri clare de către autorităţi. Asigurarea unui climat de transparenţă nu poate avea decât efecte benefice, luând locul întrebărilor fără răspuns, oferind un confort psihic populaţiei potenţial afectate şi construind o punte de încredere între oameni şi autorităţi,” transmite av. Lucian Săuleanu, preşedintele ARC.

Dreptul la informaţie al cetăţenilor este un drept constituţional şi este întărit, în acest caz, de prevederile Convenţiei Aarhus privind colectarea şi diseminarea informaţiei de mediu.

Cu regret am observat că site-urile oficiale ale instituţiilor locale nu deţin informaţii accesibile sau secţiuni dedicate subiectului Kozlodui, în ciuda importanţei sale majore pentru regiunea Olteniei. Drept urmare, pentru a crea un mediu de comunicare deschisă cu autorităţile locale, ARC a transmis zilele trecute o serie de propuneri şi de solicitări către Agenţia Locală pentru Protecţia Mediului Dolj şi către Primăria Municipiului Craiova în scopul informării reale şi efective a cetăţenilor, după cum urmează:

• Asigurarea unei mentenanţe corespunzătoare a site-ului actual al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dolj , în condiţiile în care în repetate rânduri, în ultimele două luni, acesta nu a fost funcţional.

• Explicarea rapoartelor privind radioactivitatea mediului pe înţelesul cetăţenilor, menţionarea limitelor şi a nivelului de siguranţă pentru măsurătorile efectuate şi publicarea acestora în locuri accesibile şi vizibile pe site-ul instituţiei.

• Efectuarea unei deplasări pe teren la staţiile de monitorizare a radioactivităţii alături de reprezentanţi ai asociaţiilor non-guvernamentale interesate pentru observarea directă a modului în care se efectuează măsurătorile şi un dialog deschis cu specialiştii APM Dolj în măsură să ofere informaţii suplimentare pentru societatea civilă preocupată de subiectul obiectivelor nucleare din apropierea graniţei cu Bulgaria.

• Organizarea unei conferinţe de presă periodice de informare cu anunţarea prealabilă a asociaţiilor interesate, cu rezervarea unei secţiuni de 30 de minute pentru întrebări.

• Crearea, pe pagina web a instituţiilor, a unei secţiuni dedicate C.N.E. Kozlodui, care să cuprindă informaţii relevante şi actualizate.

Toate propunerile şi solicitările menţionate au scopul de a continua campania de informare şi conştientizare demarată de ONG-urile locale cu privire la riscurile obiectivelor nucleare de la Kozlodui şi de a facilita accesul la informaţie al cetăţenilor prin încurajarea unui dialog deschis şi constructiv cu autorităţile craiovene.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...