Au fost două zile de sărbătoare la Calafat, cu ocazia comemorării faptelor de vitejie ale eroilor români care au luptat pentru independenţa ţării în 1877. Şi cum în oraşul de la malul Dunării s-a scris o pagină importantă a Războiului de Independenţă, alături de calafateni, au participat la ceremonia miltară şi religioasă autorităţi locale, comandaţii ai forţelor navale române, dar şi viitori militari ai ţării. Vedetele au fost însă, cele două nave militare acostate în Portul Calafat şi deschise vizitatorilor.
Defilare militară, ceremonii cu depunere de coroane şi două nave militare, deschise pentru cei curioşi să vadă pe pielea lor cum este viaţa de marinar militar. S-au întâmplat la Calafat în 8 şi 9 mai, cu ocazia aniversării a peste un veac de independenţă. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât între municipalitate şi forţele navale s-a semnat o colaborare importantă. „Prin aceste protocoale, elevii calafeteni au luat la cunoştinţă posibilităţile de a putea sa urmeze cursurile unor şcoli de marină. De asemenea, vreau sa va spun ca legătură dintre Marina Militară şi municipiul Calafat provine din anul 1877”, spune Lucian Ciobanu, primar Calafat.
Este momentul în care aici, trupele militare conduse de generalul Nicolae Maican Dumitrescu au marcat una dintre cele mai importante victorii împotriva armatei otomane care pusese deja stăpânire pe portul Vidin. Conduşi de general, bravii mailitari au scufundat vasul Podgoriţa. O victorie salutată cu onoruri militare de forţele navale, aflate într-un marş de-a lungul Dunării. “Un marş pe care noi l-am intitulat "O sută de ani de unitate, o mie de kilometri de fluviu" şi facem popas în porturile dunărene, pentru a ne prezenta navele, a ne prezenta activitatea, a ne prezenta viaţa”, spune amiralul Cornel Rogozanu.
Vizitatorii au învăţat şi tehnici a face noduri marinăreşti si au putut mânui exponate de armament militar.